BØNDER MED PENGER

Bilde

Forleden så jeg en reportasje på Dagsrevyen om oljebyen Stavanger. Du vet den en gang lille byen i Rogaland som har vokst seg stor og rik. Der hver femte innbygger er millionær, bor i umoralsk dyre eneboliger, har minst to hytter, en på fjellet og en ved sjøen, har to båter og tjener to til tre ganger mer enn f.eks en lærer. Etter at de levende litt tacky bildene rullet over flatskjermen så jeg en del reaksjoner på Facebook og Twitter der folk markerte sin avsky mot dette penge-eldoradoet, der folk som har «vanlige» jobber føler seg som second hand innbyggere, og mange lærere og sykepleiere velger å ta seg jobb i oljebransjen der de tjener minst 25% mer i året. Ja, dette er et stort stykke norsk virkelighet. Det skjer i Oslo, Trondheim, Hamar og Bodø. De rike blir rikere, de fattige blir fattigere.

Vel, nå er det vel slik at om du har tak over hodet og mat i skapet er du «rik» i verdensmålestokk, men en del mennesker i Norge sliter økonomisk, og disse må man ikke harselere med, det er en dødssynd. For å gjøre det helt klart syntes også jeg at reportasjen fra Stavanger var ekkel og kvalmende. Men selv i Norge er det slik at du kan risikere å bli rik og du er i rett bransje og tar de «kloke» valgene. Men rik i Norge? Det er suspekt. Fattig i Norge? Du får sympati. For det er ikke pent å gjøre narr av en enslig mor som «sutrer» på Facebook fordi hun ikke har råd til å gå til tannlegen. Men for folk som f.eks Rimi-Hagen og hans eks Mille Marie er det fri flyt for latterliggjøring og harselas. Og det er gjerne de samme menneskene som «passer på» at de fattige blir tatt vare på som skoggerler og flåser mest av de rike i Norge.

Vel, problemet er dypere enn som så.

For at noen skal være rike må andre være fattige, eller ha litt eller mye mindre.

Norge. For ikke så alt for lenge siden var vi et land av bønder og fiskere. Så bli vi plutselig rike. «Nyrike» mennesker foraktes av folk med gamle penger. For når folk som ikke er vant til å ha penger får det gir det en rekke litt merkelige utslag. Penger er ikke det samme som god smak, sies det, og det er sant. Ofte kan det virke som at det ikke spiller så stor rolle hvordan ting ser ut bare det koster mange penger. Sist 17. mai «leide» en gjeng vestkantungdommer bord på en kafé på Solli Plass til NOK 25000 der de kunne sitte å sprute dyr champagne på den stakkars almuen som gikk forbi på fortauet. Og i Stavanger leier en mann ut lystbåten sin til folk i oljebransjen for den nette sum av NOK 260 000 pr weekend. Ja, det er slikt som skjer når bønder får penger. Tacky.

Så ja, i skyggen av all denne rikdommen som flyter i landet sitter noen fattige som sliter med å få endene til å møtes, som ikke har råd til å reise på ferie, som ikke kan gi ungene de siste merkeklærne, barn som blir mobbet fordi de ikke har alle de tingene du må ha for å være en som henger med i gjengen. På tross av dette, eller kanskje helt naturlig, blåser det en blå vind over Norge, over hele Europa. Folk vil ha lavere skatt, mindre avgifter osv. De rike vil ha formuene sine i fred, hente ut utbytte hvert år uten at det skattlegges, mens for de fattige handler de om hvor mye en skarve hundrelapp er verdt, og man skal kjøpe brød eller vaskepulver for den.

Så, ja, jeg forstår hvorfor enkelte harselerer og herjer med de rike. Men de rike i Norge «burde skattlegges herfra til heelvete» som jeg leste på nettet et sted. For når f.eks den famøse Rimi-Hagen kan sluse pengene sine ut av landet er det på grunn av at «de fattige» har betalt ham med sine dyrt opptjente penger for den billige drittmaten som han pusher, billig mat som de fattige har råd til. For «folk flest» har ikke egen jaktkvote eller multeland og fiskevann whatever eller kan handle maten sin på Jacob’s på Ekeberg. Men jeg sier ikke at de rike skal straffes for at de er rike. Men når en fattig betaler 36% skatt av 235 000 så burde en rik også betale det samme i skatt av 3 milliarder her i dette landet hvor alle drømmer om å vinne i Lotto. (og mange har gjort det)

Så jeg forstår ikke helt at i et land der man hater de rike og ber for de fattige har de blå for øyeblikket flertall, og at det ganske sannsynelig går mot et regjeringsskifte. Men det er vel slik i et demokrati, man kan stryke de fattige med den ene hånden og stemme på det motsatte av solidaritet med den andre?

Kjør debatt. Jeg vet hvem av dere som kommer til å kaste seg på:)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s