UNDER ET BLÅTT TÅRN

BildeGod morgen.

Her kommer nok en halvvåken statusoppdatering fra Drottninggatan. Jeg sitter ved Strindbergs «blå tårn» som ikke lenger er blått, snarere parisisk blekt skittenrosa. Solen har kommet tilbake, men høstvinden er et gufs i gatene, og trekken fra en åpen kafédør kjennes rundt anklene. Fremmede skutter forbi med kravene oppslått på frakk og kåpe. Det er ennå tidlig, byen har ikke kommet helt i gang. Jeg sitter med en enorm porsjon rekesalat med avocado foran meg. Ok, nå ser du sikkert scenen for deg, så jeg skal ikke bable mer om den…

Jeg surfer på nettavisene der hjemme. Det er som vanlig, litt krisemaksimering, litt pupper, slanking, og en og annen kuriositet, som f.eks at en stakkars sau sto i en fjellsprekk i noen dager før den ble reddet i sikkerhet. Og selvfølgelig at «skogsmorderen» Christian Kjekken Ringnes har kjøpt eller skal kjøpe hele gården i Arbiensgate der Henrik Ibsens hjem ligger. Jeg kan ikke forstå annet enn at dette er en god nyhet. Og atter en gang får vi et bevis på at penger ikke alltid er det samme som ignoranse for kulturarv. Opp igjennom historen har kunstnere knyttet seg til rike meséner for å kunne bedrive sin virksomhet. Og de rike kulturelle har alltid vært opptatt av kulturens ve og vel. Så er det selvfølgelig en og annen dagligvarebaron som bare tenker profitt, eller en eller annen bolighai som kun tenker kvadratmeterpris. Du vet hvem jeg snakker om.

På mange måter er det også et slag i ansiktet for noen av oss at en millionær går inn og redder Ibsenmuséet i Arbiensgate. For i alt for manges bevisthet er det jo vi på den kulturmarxistiske siden av midtstreken som er opptatt av kultur, mens «de andre» bare tenker profitt. Jeg mener at vi må prøve å lette litt på fordommene i begge fløyer. Ja, jeg er faktisk fristet til å si at vi burde forsøke å samarbeide litt mer fordi et moderne og globalt Norge har «sneket» seg innpå oss uten av vi helt har tatt det på alvor. Høyre består ikke lenger bare av rike fjols med fuglehund oppe i åsen, og det er langt mellom jernverksarbeiderene i Arbeiderpartiet. Så på denne måten er Ringnes en brobygger når det gjelder å få folk til å forstå at Arbiensgate ikke bare en en fin adresse men også en del av den norske kulturarven, for ikke å si verdensarven.

Vi lever i en tiden da de fleste spør seg: Hva koster dette? Særlig når det gjelder kultur. Oslo Bystyre leter med lys og lykte etter ikke lønnsomme «ting» de kan kvitte seg med, for så å bruke pengene på viktigere ting. Viktigere ting? Altså, det kommer tusenvis av turister og nordmenn til hovedstaden hvert eneste år. Så hva vil vi tilby dem? Hvordan vil vi fremstå? Vi kan ikke bli en by full av plaketter med påskrift: «Her lå engang Henrik Ibsens hjem» eller «Dette kjøpesenteret var engang Nationaltheatret» Vi er et av verdens rikesten land, så come on, vi har råd til å ta vare på det lille vi har av kultur. Det er ikke så veldig lenge siden landet vårt ble kristent ved tvang. Nå føler jeg av og til at det burde kultiveres ved tvang. Hadde en fransk poltiker forslått å selge Louvre fordi nå går det så dårlig i Frankrike, vel, jeg tror ikke han hadde blitt sittende så lenge på taburetten.

Så kjære Kjekken Ringnes, du tok noen trær, satte opp (for noen) et knippe irriterende skulpturer, som visstnok ikke er god kunst, men nå redder du verdensdramatikeren for ettertiden. Jeg lever godt med at vi mistet noen trær. For hvor mange trær finnes det vel ikke i verden? Så vidt jeg vet finnes det bare én Ibsen. For det er jo for jævlig at  nesten ingen hyler opp når Rimi-Hagen hugger ned litt skog eller tar en åker for å bygge et nytt kjøpesenterpalass, usj, dette har jeg skrevet om før. Ha en fin dag,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s