VERDEN BRENNER, KOM DEG PÅ JOBB PAPPA!

 BildeAudun Lysbakkens pappaperm er en rød klut for deler av pressen om dagen.

«Er det forsvarlig å ta pappaperm når partiet ligger med brukket rygg?» spør man. «Og ville en næringsleder kunnet ha gjort det samme om bedriften var i ferd med å gå under?»

Lysbakken slår tilbake: Ville dere ha spurt en kvinne om det samme? Og hvorfor kommer dette fra Dagbladets redaksjon, en avis som vanligvis er opptatt av likestilling? Og så sier han videre at dette er en kritikk han overhodet ikke vil ta til seg. Han har hatt pappaperm i ni uker, han har jobbet hjemmefra, case closed.

Ja, for han har helt rett. Er politikken bare for enslige eller barnløse? Skal landet styres av folk som lager lover og regler som de selv ikke er i stand til å leve etter, som må ofre privatliv, barn og alt i fire eller åtte år? Sette selve  livet på vent mens de er i rikets tjeneste som folkevalgte?

Audun Lysbakken er en moderne politiker som lever som han lærer. Han er likestillingen i praksis. Han lever slik kvinner alltid har gjort. Han tar barna sine på alvor. Han må være hjemme. Og han kan det med loven i ryggen.

Mangt er vunnet, men ikke alt. Når en mor ringer jobben og sier beklager, jeg har et sykt barn, jeg må ta dette møtet på telefonen er det som regel greit, fordi de fleste menn mener at det barnet trenger når det er sykt er sin mor? Men når en mann i en topplederstilling blir hjemme på grunn av sykt barn stilles det spørsmål. Er han rett mann til å styre denne skuta? Forstår han virkelig det som står på spill på jobben der han triller ungen i høstsola mens firmaet er truet med konkurs eller store kutt?

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen.  I verdens beste land som også er best på likestilling er det ikke kvinnen som bør likestilles mer. Det er mannen. På samme måte som jeg mener at det ikke er de muslimske kvinnene som bør frigjøres, det er mannen. Og selv må vi alle frigjøres fra gamle holdninger om hva en mann kan eller ikke kan gjøre.

For du kan faktisk ikke sitte på tinget å lage en lov om at far har rett på så og så mange uker pappaperm, og så snu på dørstokken og si til kona: Beklager, verden brenner, pappa må på jobb! That’s life liksom…

Go Audun! Jeg heier på deg. Og jeg tror ikke barna dine kommer til å skrive romaner om en fraværende politikerpappa når de blir voksne. De kommer til å skrive om en pappa som var med på å forandre verden, som gjorde den bedre for barn å vokse opp i, i en tabloid tid der vett og forstand lå med brukket rygg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s