NÆMMEN, SÅ FLOTTE KNIPLINGER!

Bilde

En støttegruppe for menn som elsker Downton Abbey?

Ja, i England er det et faktum. Menn som elsker Maggie Smith og flotte kniplinger har fått sin egen støttegruppe der de kan sippe og hulke sammen med andre kultur-hooligans mens denne engelske storsatsingen ruller over flatskjermene.

Forleden så jeg Bokprogrammet på NRK2 som sendte fra en eller annen kafé, du vet en sånn hyggelig kafé med bokhyller på veggene, grønn te i store bestemorkopper, cupcakes og andre kulturelle ting. Vigdis Hjorth var gjest og ble intervjuet om sin siste roman «Leve posthornet!» Og langs vegger og tak satt disse «kulturkjerringene» og lyttet med blanke øyne. Ikke ett eneste mannebein i sikte. Bare damer kledd i fifty shades of grey.

I følge de siste tallene fra Agderforskning er den norske kulturkonsumenten en kvinne over førti uten hjemmeboende barn, en kvinne med høy utdannelse og inntekt over gjennomsnittet. Det er altså disse kvinnene du ser på bokbad, teater etc. Og i de fleste kulturlederstoler i Norge i dag sitter det en kvinne. Så ja, jeg mener vi burde trenge en støttegruppe for menn som elsker kultur og slikt i dette landet også! Altså, for å gjøre det helt klart, jeg ser ikke noe galt i at kulturen blir styrt av kvinner og blir sett av kvinner. I alt for mange århundrer har historien blitt skrevet av menn, for menn, om menn. Men? Nå må kulturen fri litt til den andre halvparten av landets befolkning aka mannfolk.

Det er en almenn vittighet at opera f.eks er det bare homoer og Frognerfruer med blått hår som liker.

Vel, nå har ikke fruer fra Frogner blått hår lenger, og sannheten ligger vel sånn omtrent på midten. Men det er en «sannhet» at seriøst teater er en «kjerringgreie» i enkelte kretser. Og «folk flest» (legg merke til gåseøynene som betyr at jeg ikke mener alle) tror all kultur er noe fint som de ikke skjønner, som går over hodet på dem. Og er det noe folk hater så er det å bli undervurdert eller å føle seg dumme. Og ja, jeg føler meg utenfor mange ganger selv, og jeg er kulturbög til ytterste fingerspiss. For jeg har sittet sammen med dameligaen på utallige kulturarrangementer og tatt pulsen på den klamme stemningen der alt er «så fint, så nært, og så viktig…» Og man nikker megetsigende til hverandre osv…

For det er jo slik at der det er for mye av én ting kommer vekta litt ut av vater.

Og en støttegruppe for menn som elsker kultur? Ja? For hvem er det vi vil være? Og hvem vil vi henvende oss til? Ok, vi har babyteater, barneteater og ungdomsteater. Hvorfor ikke manneteater? For når man f.eks lager musikal om fotball strømmer mennene til teatersalongene. Og filmer som Max Manus og Kon Tiki oppnår et mye mer sammensatt publikum enn «damefilmer» med Julia Roberts og Sarah Jessica Parker.

Men hvorfor konsumerer kvinner mer kultur enn menn? Tallene sier altså at de gjør det. Men jeg har ingen enkle svar. Kanskje det er noen sementerte holdninger rundt kultur vi bør se litt nærmere på? Og vi vet at de finnes mange Billy Elliot’er i det ganske land, gutter i bygder og fjorder som ønsker å danse ballet, synge eller spille teater. Men det er fotball og sport som er comme il faut i hjembygda, og ordet HOMO sitter ikke langt inne om du er en sart sjel som sitter i veikanten og lukter på blomster.

For i Norge har kultur blitt en feminin greie, noe damer og ikke menn driver med. Så alle damer og menn som leder den norske kulturen, fokuser litt mer på kjønnsidentitet i reportoiret. La det klinge i pressemeldinger at alle er velkomne i teateret. For ofte er menn en rase som må trues inn i teatersalongene. Ofte unge beilere som utsettes for «kulturtesten» av sine unge kjærester. Og som en venninne av meg sa her forelden: «Jeg kan ikke date en fyr som ikke liker kultur, da er det kjørt!»

Og kjære mannfolk. Det er ikke på nattklubb og singelfestivaler du finner de flotte damene. Ta deg en tur på bokkafé eller på teater. Der finner du dem. Vakre, modne kvinner i alle aldere som er på leit etter meningen med livet:) (smiletegn) Som en teatersjef skrev på Facebook her om dagen: «Vårt teater er byens hotteste datingsted.» For jeg mener, kan man ikke friste menn med flotte kniplinger, så kan man friste dem med det som er inne i dem. Og så kan det jo hende at interessen for kultur våkner?

For kultur er ikke bare grønn astral-te og triste dikt. Kultur er faktisk ganske sexy!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s