SOLENS SØNNER OG MÅNENS DØTRE.

Kautokeino by night – Photo: Sven Henriksen.

Samehetsen er igjen i ferd med å blomstre opp. Det er hetsen mot homofile også. Grove episoder mot begge grupper er avdekket i den senere tid. Det er ikke bra. I kommentarfeltene under tekster om begge emner er temperaturen høy, det er mye hat og enda mer usaklighet og faktafeil. For det har tikket inn som en slags sannhet blandt alt for mange at samene er noen sytete folk som bare grafser til seg alt fra fisk og multer til store landeområder de egentlig ikke har krav på. Jeg blir aldri lei av å se mennesker på fjernsynet med et så samisk utseende at herkomsten ikke lar seg bortforklare sitte og rakke ned på samefolket i debatter. For ved kysten er samene noen ganger så fornorsket at de ikke en gang forstår at de er samer.

Ok, jeg vil gjerne tenke litt høyt rundt dette. Ikke for å legge stein til byrden, men for eventuelt å finne noen svar. Så: Er det slik at samene grafser til seg alt de kommer over? Det kommer selvfølgelig an på hvem du spør. Om du ikke tror at samene var først ute i områdene, kan det synes så. Men om du tror det motsatte er det nordmenn og andre som tar for seg. Og nå er det faktisk slik at selv kongen har bedt samene om unnskylding for hvordan den norske stat har behandlet Norges urbefolkning, og den unnskyldningen var basert på fakta. Men er samene bare uskyldige i bildet som er dannet av dem? Nei, mener jeg, det er de ikke. Veldig mye, for ikke å si hovedvekten av hva som siver ut fra Sametinget og samiske medier er negativt ladet, og bidrar til at samene «er noen misfornøyde sytere» som klager på alt. Men nå ligger det heller ikke i medias natur å fokusere på gladsaker, så det er ikke samene alene om. Men jeg tror vi samer hadde tjent litt på å fronte alle de positive gladsakene som også finnes i Sapmi. På samme måte som verdens medier burde slutte med å fremstille f. eks hele Afrika som et sultent og elendig kontinent som ligger med brukket rygg.

Så: Er samene sytete? Ja, kanskje litt for mye noe ganger. Men ikke mer enn mennesker flest. Men på sosiale medier responderer samer litt for ofte  kun på samiske saker og deltar sjeldnere i den brede offentlige debatten. Og det er dumt. Og det kan resultere i kommentarer som: Å disse samene og de helvetes reinsdyra!!! Kan de ikke snakke om noe annet?

Så er det dette med hets. Jeg forsvarer ikke hets av noen, overhodet ikke.

Og jeg har selv blitt hetset, både av nordmenn og samer. Jeg er samisk, har samisk far og norsk mor. I barndommen sørpå ble jeg hetset fordi jeg ikke så ut som alle andre, jeg passet ikke inn. Når jeg i voksen alder søkte tilbake til samekulturen ble jeg hetset der også, jeg var ikke ekte, jeg passet ikke inn. Selv om jeg er den ytterste konsekvens av fornorskningsprossesen blir jeg hetset av samer som mener jeg ikke er ekte. Min familie ble i sin tid tvunget til å oppgi sin etnisitet for å kunne eie jorda de allerede hadde hevd på. Jeg har sluttet med å gå med samekofte etter at en folkevalgt i Sametinget sa til meg: Du skal ikke gå i kofte, du er ikke ekte same for du snakker ikke samisk!!

På dette områder bærer mange av «supersamene» stor skyld, og det må de skjerpe seg kraftig på. Jeg vet også om tilfeller der andre etniske grupper har måtte forlate sitt hjem i samiske kjerneområder på grunn av hets og mobbing. Og det harmonerer dårlig med rollen som mobbeoffer. Det er mulig mange vil mislike dette jeg nå sitter og skriver, men jeg mener det godt. Vi kommer ikke videre om vi ikke vender speilet mot oss selv. Den samiske selvtilitten øker blandt både unge og gamle i disse dager, men noen fordommer sitter langt inne. Særlig når det gjelder «annerledeshet» som f.eks homofili, for der er samepolitkken helt på jordet, eller fullstendig fraværende. Og det må også gjøres noe med. Samene er som folk flest, det er good and bad i alle leire. Og ja, jeg har kjent på den norske hetsen mot samer selv. For ikke så mange år siden ble jeg spyttet på av to menn i en taxikø i Tromsø fordi jeg gikk i samekofte. Jeg forsto ingenting. Spytte på meg? Jeg er jo en voksen mann som har aksept i de fleste leire. Men det var den kofta, noen skarve meter med tekstil. Så mitt råd er, ikke døm i noen leire. Vi er alle mennekser som vil bli sett og respektert. Og noen er faktisk identitesløse, slites mellom to kulturer.

Så, husk at vi er solens sønner og månens døtre. Vi skal spre lys, ikke mørke.

2 kommentarer om “SOLENS SØNNER OG MÅNENS DØTRE.

  1. Hmm, her var det mye bra og noe som hadde fortjent en kommentar eller to. La meg kommentere en ting: samers trang til å kommentere samiske saker på sosiale medier.

    Jeg kan vanskelig se for meg deg eller noen andre rette kritikk mot nordmenn for å være for opptatte av saker om norske samfunnsforhold. Man kunne jo innvende at teaterfolk er i overkant opptatt av teater. Det ville nok være korrekt også, men neppe kritikkverdig.

    En forutsetning av et demokratisk og moderne samisk samfunnsliv er at samer generelt er engasjert i sakene som nettopp angår det samiske samfunnet. Jeg klarer ikke å se hvordan det er kritikkverdig eller negativt.

    • Jeg kritiserer ikke samene for dette, jeg sier bare at det er litt dumt at de ikke deltar mer i den brede debatten. På samme måte mener jeg at nordmenn også alt for ofte stirrer på egen navle og ikke bryr seg så mye om det som foregår ellers i verden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s