DET SOM IKKE RAMMER OSS SELV

VET DU HVA?  Jeg har ikke tålmodighet med deg lenger. Du som sitter og messer om ubehaget ved at alt det fæle har kommet for nær oss. Du som har fire fadderbarn i Afrika, men som ikke tåler å se en tigger på Karl Johan. Du som holder for øyne og ører og sier «la la la» når jeg begynner å snakke om hatet som flommer i kommentarfeltene i avisene. Jeg orker ikke å høre på deg som hele tiden sier «nei, nå snakker vi om noe hyggelig dere» og hever glasset over damasken. Og du som sier at folk ikke bare kan komme hit og skumme fløten av vår velferd. Du som hevder at alle muslimer er terrorister. Du som aldri går i kirken, men som blir erkekristen når du føler deg truet av noe du ikke vet hva er. Nei, jeg vil ikke være venn med deg på Facebook lenger, du som jamrer over helga som ikke var lang nok, over det dårlige været og åreknutene dine. Du som sitter og leser «Piken med svovelstikkene» for ungene dine, men som trekker for gardinet og sjekker sikkerhetslenken om hun stirrer inn i ditt velferdsvindu med geranier og lykke. Du som er så jævla nøye med den grønne og brune posen, som er så miljøbevisst, som er så økologisk og politisk korrekt, men som sier «jeg har ikke nerver til å se den filmen til Margreth Olin» fordi jeg har blitt så følsom etter at jeg fikk egne barn. Nei, jeg har ikke tålmodighet med deg som regner alt i penger, som ikke ser de enkelte skjebnene midt i blandt oss, som sier «de» og «oss» Ja, jeg sier takk til deg!

Nei, vi kan ikke redde hele verden. Og nei, vi kan ikke ta imot alle som vil komme hit. Men vi kan vise empati. Være mer faktaorienterte. Litt mindre fordømmende. Ikke stigmatisere så mye. Vi er bare fem millioner mennesker. Fem millioner rike sådanne. Vi er «fordi vi fortjener det folket» som fant olje, som surfer elegant unna krisa som får hele Europa til å skjelve i grunnvollene. Hva om vi ikke hadde funnet oljen? Hvem hadde vi vært da? Hva om det var vi som dro nedover i Europa med tiggerstaven i hånd. Som kanskje satt i en park i Aten og myndighetene kom og spylte oss med vannslanger? Er det slik vi vil ha det her? Er det dette vi som fredsmegler i verden skal være bekjent av, å ikke bry oss? Nei, jeg har virkelig ikke tålmodighet med deg, du som sletter meg som venn på Facebook fordi jeg skriver noe positivt om romfolket. Som sitter på den feite velfødde baken din og sier «jeg har nok med meg og mitt, jeg bryr meg ikke om resten, verden får bare gå til helvete!» Jeg er så lei deg som tror at et demokrati bare er en enveis ordning, som ikke har forstått at det også handler om å bidra. Og at i et demokrati skal alle mennesker være like mye verdt. Og jeg koker over av sånne som deg som av og til kommer med små hatefulle drypp med smiletegn og sier til slutt «jeg er ikke rassist altså:-)» Men du må bare få sagt det, at du ikke liker hordene av kriminelle som kommer hit og lager helvete. Og særlig deg som aldri har opplevd krig og forfølgelse, du som bare melder om taco og ryggsmerter, hytteturer og weekendturer til Paris.

Ja, jeg skal være den første til å legge med flat når det gjelder å pøse ut mye unødvendig pjatt ut på Facebook og Twitter. Så dette jeg skriver er også rettet mot meg selv etter at jeg stilte meg opp foran speilet og tok en realitetssjekk av eget ståsted. Så arrester meg gjerne for det.

Så, jeg har begynt å gi penger til tiggere på gaten selv om du mener at de går til bakmenn. Ja, jeg har begynt å bry meg om det som ikke rammer meg selv. Ja, jeg har begynt å drømme en gammel drøm om én verden, ett folk. Kall meg gjerne naiv. Men jeg vil heller være naiv enn iskald og meg selv nok. I sommer så jeg politiet redde en liten jente som holdt på å kaste seg utfor en bro fordi moren skulle sendes ut av landet. De desperate skrikene hennes har festet seg i meg for alltid.

Og til sist. Et spørsmål til deg som vil at Norge skal være kun for nordmenn. Om absolutt alle som ikke er etnisk norske kastes ut av landet med makt. Ville du bli lykkelig da? Eller er du rett og slett et menneske som blir trigget av ditt eget hat mot alt som ikke ligner på deg selv? For før alt dette vi er midt oppe i nå hatet du noen andre, gjorde du ikke det?

248 kommentarer om “DET SOM IKKE RAMMER OSS SELV

 1. Det var bland det bästa jag läst. Bra rutet, kämpa mot likgiltigheten och självgodheten! Sådana som du skulle vara folkvalda!:)

  • du sitt jo her sjøl å snakke dæ imot, si du har våkna opp men gir pæng te tiggera. du si viss vi ikke fant oljen hadd vi vert et u-land, mye mulig. stoppe vi ikke det her «flyktning» strømmen så bli vi uland så da kanj vi prøv ilag å ta staven å gå nedåver i europa. det e når 90 % av befolkninga slutte og basere tankegangen på reele ting, og tænke heller på følelsa og at dæm selv ska sitt igjenn med godfølelsen at det her hellige demokratiet ikke fungere.

   • Jeg lurer ofte på hvorfor de norskeste av norske som kommenterer på disse sakene, aldri kan skrive noe som tilnærmet ligner norsk skriftspråk?

   • om en del nordmenn hadde betalt skatten sin så hadde vi hatt den nette sum av 480milliarder ekstra å rytte med hvert eneste år.. Plenty med penger med andre ord.

  • Greit du klager jo selv og tror du er så mye bedre en andre mennesker .Norge sender bidrag til mange land og tar i mot flykninger her i Norge . Vi som bor i N orge har lov til og ytre våre meninger men jeg tenker på de gamle som har bygd opp dette landet blir ikke så veldig godt tatt vare på .Kreftpasienter som blir nektet medisiner som kan forlenge deres liv kan de klage nei mange av de dør . Norge kan ikke hjelpe en hel verden da går vi topp for penger og selv blir et fattig Land hva da ??? Får vi hjelp når vi selv blir rammet . Så vi har lov til og klage og si vi kan ikke hjelpe en hel verden ,

   • Fantastisk refleksjon….hadde du de samme tankene når de rikeste rike av oss….de som ikke bidrar med en eneste arbeidsplass, fikk skattelette på skattelette også?
    9 milliarder koster skatteletten i år….25 milliarder koster det å innføre det nye skattesystemet. I fjor utgjorde lettelsen for folk flest kr.65,’ pr. mnd for min del…i neste budsjett null. Pensjonistenken i nabolaget fikk ingen ting.

  • Och jag blir så trött på den oljerika mannens nyvunna «empati» som är så äckligt förutsägbar. Lurad, köpt och i maskopi med det politiska spel som skapar den ena humanitära krisen efter den andra. Ju mer känslorna svallar över, ju dummare blir han. Och medan han vänder ut och in på både sig själv och andra för att upprätthålla den förnedrande biståndspolitik som råder, desto fattigare blir världen – på framtid.

  • Men jeg har tolmodighet med deg. Jeg har tolmodighet med alle, selv om de skriver til meg at jeg skal dra til helvete med gørra mi, når jeg nevner alle problemer som kommer i kjølvannet av denne horden som invaderer hele Europa eller rettere kommer som en okkupasjonsstyrke riktignok uten våpen, men er det svært mye bedre på denne måten?
   Jo vi skal hjelpe dem i land. Vi skal smøre matpakker til dem, men de må finne seg i at ting skjer på vår måte. At de blir kroppsvisitert, at de må bo der vi klarer å finne plass til dem og at vi allerede har for få arbeidsplasser og at det allerede er 5000 rettferdige som venter på å bli absorbert av samfunnet vårt. Mange kommer hit å klager på at de ikke blir sett i øynene under kroppsvisitasjonen. Noen sier at det er for kaldt her til at de kan være her (gudskjelov). De sto alt med konten på ryggen på veg ut av landet.
   Jeg så en som sa han kunne ikke bo med barna sine der han hadde fått plass. Han er ikke flyktning, men innvandrer. Vi vil ikke ha hverken han eller ungene hans.
   Det er riktig som du sier at jeg hadde 4 fjernadopsjonsunger av gangen. De fikk etter hvert barn og barnebarn. Jeg kjøpte en tomt til dem. Vi hadde nær kontakt. Vi er an slags grandunkel og tante. Vi er ikke så nær dem lenger. Det har kommet andre sponsorunger som har tatt en del av plassen i hjertet, og vi har blitt så gamle at vi ikke orker å besøke dem lenger, og de bor ikke i Afrika, men i Sri Lanka, men ellers ligner vi på de du beskriver. Joda, det hender en sjelden gang at vi sender en 500 lapp til en gammel narkoman vi blei kjent med på stranda, som selv får velge om noe av den skal bli dop eller mat.
   Nei det jeg skriver er ikke gørr. Det er bare sunn fornuft. Hadde du vært med den gang jeg inviterte deg til å være med på spleisen til de fattige i u landa hadde kanskje noen fler kommet i gang med menneskeverdige liv som jeg ønsker til olde og barnebarna våre i fremtiden også.

 2. Dette ble jeg utrolig inspirert av å lese. Har vært igennom den samme «oppvåkningen» selv den siste tiden. Kjenner at det vrenger seg inni meg av mange andres holdninger til mennesker som ikke har vært så heldige som oss å ha blitt født i Norge. Vi må åpne øynene å se at verden faktisk er EN verden og at vi ALLE er her sammen med samme utgangspunkt. Noen trenger hjelp i dag, det kan være oss i morgen.

  Denne uken fikk jeg en skikkelig oppvekker da jeg traff ei dame som bor i min egen by. Hun spurte om jeg hadde noen klær til overs, sønnen hennes hadde ikke jakke og hun hadde ikke penger til å kjøpe. Fikk telefonnummeret hennes. Fikk tak i en jakke og flere klær og ringte henne og sa jeg hadde en del hun kunne få. Aldri har jeg følt meg så utrolig selvopptatt som når jeg i vår overflod skulle gi henne det mest nødvendige. Jeg kunne ha gitt henne halve garderoben til ungene mine uten at de hadde merket at det minket!!!!!! Og for en takknemlighet som møtte meg da jeg besøkte dem og ga henne klærne. En utrolig flott familie, som i sin krise trenger vår hjelp. Vi kan ALLE gjøre NOE.

  Fin blogg- kom tilfeldigvis innom den via felles venner på facebook .

 3. Takk og takk for dette viktige budskapet.! Jeg skal jobbe fortsatt med egne»svarte flekker» .Hans Børli sier:
  Ett er nødvendig her i denne vår vanskelige verden av husville og heimløse:
  Å ta bolig i seg selv. Gå inn i mørket og pusse sotet av lampen
  slik at mennesker på veiene kan skimte lys
  i dine bebodde øyne.

 4. Tack för din blogg! Den får mig att vilja sträva efter att bli en bättre människa. Bra skrivet, reflekterat och klokt. Framförallt vågar du ha en klar mening om något, det är befriande !

 5. Tilbaketråkk: DET SOM IKKE RAMMER OSS SELV « Jeatrix

 6. Dette likte jeg!
  Her kommer det meninger fra hjertet, og jeg må innrømme at jeg ble ørlitt nysgjerrig på hvem du sikter til, men det er jo så mange… 😉

  Jeg kan nok ta en titt i speilet og vurdere meg selv litt også, men vet at jeg ikke er typen du sikter til, og det føles godt.
  Men, man har alltid forbedringspotensial. 😉

  • Det kan ane meg at det er nettopp «deg» han skriver om 😉 Men hva vet vel jeg, det er jo så mange… 😉

 7. Tilbaketråkk: Som bestilt | All that JAS

 8. Vårt naboland Sverige har åpnet sine hjerter og dører med det edleste hensikt og har tatt i mot mange og vil ta imot enda flere.
  Reportasjen fra Sveriges Radio P1 (på 60 min) som linken peker til gir lytteren innsikt i utfordringene som et relativt lite sted, Nordberg i Dalarna må hanskes med.
  Her møter vi en rådmann, nyankomne flyktninger og andre som har sittet på mottak lengre.
  De forteller om sine drømmer, forventninger og inntrykk om samfunnet rundt dem.
  Meget grundig og informativ.

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/626213?programid=1637

 9. Du satte ord på akkurat det jeg tenker. Skammer meg over folks tankegang. Vi bor alle på samme planet. Tusen takk for et fantastisk innlegg. Kunne ikke skrevet det bedre selv om jeg hadde prøvd aldri så mye.

 10. For et utrolig flott og velskrevet innlegg. Jeg håper at dette vil være en tankevekker for noen. Takk for at du viser at det fortsatt finnes håp. Noen ganger føler jeg vi er for langt ute å kjøre til å kunne reddes. Det finnes bare et folkeslag.

 11. Forresten, hva er en etnisk nordmann? Har ikke de fleste av oss blitt blandet med litt herfra og derfra gjennom århundrene? Min sønner er halvt egyptiske, men de har nøttebrune øyne og lysebrunt hår så da er det helt greit. Hovedsaken er at en ikke norsk etnisitet ikke synes utenpå. Norge for nordmenn, ville ikke en gang bli med i EU fordi de var redde for å måtte dele litt av rikdommen med de som hadde mindre. Fy f…. for et folk!

 12. Jeg er forteller, og har en rykende fersk forestilling om romfolket. Vil bare si det, hvis noen er interessert! Litt om forestillingen:
  HVA NÅ, ELENA?
  De fleste av oss har møtt romfolk i byen, og kanskje kjøpt et magasin eller gitt dem noe i koppen. Men hvem er de egentlig? Dette er en fortellerforestilling som fører oss litt nærmere deres kultur og deres liv, både i Romania og her i Norge. Vi møter Elana, som er 24 år og kommer fra en landsby i Romania. Vi følger henne nordover gjennom Europa og blir med gjennom kalde netter i Oslos gater. Forestillingen gir også et lite innblikk i romfolkets historie, og hvordan de blir betraktet i dagens samfunn. En forestilling om sterke personligheter, som på tross av store utfordringer ikke gir opp. En forestilling om glede, sorg og et sterkt samhold.
  Historien er ingen dokumentar, men bygget på fragmenter av intervjuer både her hjemme og i Romania, besøk hos forskjellige organisasjoner og studier av div. rapporter, artikler, litteratur mm. Slik blir dette en forestilling som gjenspeiler romfolkets situasjon i dag.

  Av og med Kirsti Hougen

  Tilbakemelding fra publikum:
  Kirsti Hougens fortellerforestilling » Hva nå, Elena», gikk rett inn i ryggmarg og hjerte. Sterk, stille, overbevisende. Romfolkets røst.

  http://www.egneord.no

 13. Takk og amen for nok noen kloke ord fra deg Sven. Du sier det rett ut det som så mange ikke tør å si. Og du har så rett, så rett…. ord til ettertanke som jeg håper folk tar med seg, og at man blir litt flinkere til å tenke seg om før man skjærer alle over en kam. Ha en finfin dag!!

 14. Ja,dett er mine ord,mine tanker,mitt ståsted. For hvem er vi som tror vi har rett til å tråkke andre ned for selv å bli høyere? Har oljen gjordt oss så glatte at vi kun bryr oss om oss selv der vi svømmer rundt i fatfatet Norge? Jeg gir mine opptjente penger til den jeg vil enten det er en tigger eller rismisbruker. En flyktning eller en nabo som trenger litt ekstra. Det er min rett i et land der alle skriker om rettigheter,men ingen om plikter. Også jeg er lei av sutringen,harselasen,rasismen og nedlatenheten. Og jeg har begynt å ta til motmæle i ord og handling. For det er først da man blir fri. Og kan vise andre den omsorgen alle fortjener. Vi er alle beboere på samme klode. Levert i alle kulører,ulike bakgrunner,ulik tro. Liker dere det ikke er det fritt fram å emigrere til en annen planet. Men så lenge vi er her,er vi en del av et hele som tenner i tannhjul. Vi må handle sammen,for stopper ett opp stopper alle. Litt etter litt. Vi er menneskeheten.

 15. En liten tanke om hva vi skulle ha gjort om vi ikke fant oljen. Vi var i samme skoene som dagens flyktninger. Vi flyktet til USA, drepte på indianere og tok til det som vi (den hvite mann/kvinne) mente var vår rett. Vi bygget kirker og hevdet alle andres tro var hedensk og satte dem gjerne i bur.

  Dagens «hat» mot flyktninger viser stor mangel på historiekunnskap, synes jeg. Denne historien er ikke mer enn 100-150 år gammel. Vi må da kunne huske litt, vi som er så godt skolerte.

 16. Jeg er så enig i alt du har skrevet!Min drøm har alltid vært og er tenk om vi kunne leve sammen i fred og fordragelighet uansett hudfarge og re ligion » Tenk positivt! Tenk hvor mye vi kunne lære av hverandre!Dessuten er det en menneskeplikt å hjepe der vi kan og det vi har mulighet til!!!!!!!

 17. Jeg kan ikke helt tilgi deg at du drar inn miljøvernere inn i tiraden din. Hvis du virkelig bryr deg om andre som ikke har det så bra som deg, burde noe av det første du gjør være å melde deg inn i naturvernforbundet.

 18. Det er klart det finnes mennesker som passer til beskrivelsen her dessverre, og de er i alle land. Men vi håper de er i mindretall. Det er derimot mange som gjerne vil hjelpe, vise raushet, og kjærlighet, men so samtidig vet at det er ikke enkelt å hjelpe. De er flinke til å se alle sidene ved dette? også de som gjør det vanskelig. Men likningen til Jesus var at: det var de som sa jeg med en gang uten å tenke gjennom alle eventuaøiteter som svarteliste rett.
  Men det er også viktig ikke ta hensyn til de vi mener reagerer feil. De behøver også hjelp, om enn på en annen måte.
  Jesus sa også: elsk deres fiender!

 19. det e absolutt ingen menneskeplikt å hjelp andre,mitt problem for tiden er hvor jeg skal reise til vinteren,blir det cruise fra Florida eller safari i afrika.Eg har og kommer aldri til å gi fem øre til flyktningene som kommer hit og ønsker dem absolutt ikke velkommen hit.Men føler meg ikke som noe dårlig menneske av den grunn,har kommet meg opp i verden av en enkel grunn,og det er hardt arbeid,ikke med å flykte fra problemene.

 20. Du messer som om du har opplevd fattigdom og vold, men jeg tviler strekt på det… så la meg ta din egen retorikk …. Du disser våre gamle som har fadderbarn (inlkludert mine egne foreldre som også passer på sine egne) Du fornærmer alle norske familier og arbeidstakere som nå er uten jobb, som ikke vet hva fremtiden vil bringe, bare at de skal skamme seg??? Hvorfor??? Du er lei av folk som tør å gi beskjed ok JEG ER LEI AV DEG!!! Av ponnien du måtte selge fordi du ble så opptatt av politikk, av balletttimerne dine som gikk skeis…av ditt lille hode som tror det er så smart…. Men jeg håper at inni den bittelille hønsehjernen din,,, hvis du har døtre å passe på… PÅ TIDE Å VÅKNE OPP !!

 21. Flyktningestrømmen er uønsket!
  Dette er vi alle enige om.
  Den lar seg ikke lett stanse!
  Dette er vi alle enige om.
  Den kommer til å koste mange penger!
  Dette er vi alle enige om.
  Den kommer til å medføre store lidelser for alle de uskyldige som er drevet på flukt fra sine hjem og fra sitt land.
  Dette er vi alle enige om.
  Vi må, som alle andre Europeiske land bistå for å hjelpe disse, og raskest mulig – om mulig, løse krisen!
  Dette er vi alle enige om?
  Vi må ta imot flyktninger – om vi vil eller ikke! For 1000 år siden, hadde vi bare drept alle «uønskede» som forsøkte å nærme seg grensen vår. Vi har sluttet med det her i Norge fordi sivilisasjonen har brakt oss et steg videre!
  Dette er vi alle enige om?
  Dersom du ferdes i et annet land, og opplever at de «innfødte» ser på deg med fiendskap i blikket. Da skal det noe til å få fram det beste i deg!
  Dette er vi alle enige om.
  Vær smart, smil til de som kommer. Kan hende du får en ny venn!
  Dette er vi – dessverre ikke alle enige om.

 22. Den dagen du ser den store sammenhengen du snakker om og innser hva som er i ferd med å skje (eller har skjedd dessverre i ditt tilfelle) er det dessverre for sent. Heldigvis finnes det mennesker som allerede har forstått dette og tør å gi beskjed. Oppfordrer alle det gjelder til å ta deg på ordet og da slette deg som FB «venn» slik du ba om

  • Igjen, løft blikket, og prøv å les tekstene mine i et litt større perpektiv. Ser at vi har 85 felles venner på Facebook. Ha en fin dag i hudpeleiesalongen. Mvh Sven

 23. Arroganse og nedlatenhet finnes over alt, du er intet unntak som du tydelig beviser. Løft blikket selv. Det store perspektivet du snakker om kommer snart og biter deg i rumpa 🙂

  • Så bra, Sven Henriksen, for det første så godt skrevet! For det andre så mye til ettertanke! Ja, vi prektige, selvherlige nordmenn trengte virkelig å få denne midt i «fleisen»! Jeg har delt den på min fb-side, men ikke fått en kommentar, typisk! Jeg har tidligere skrevet seriøse innlegg til aviser, bl.a. om Israel-Palestina-konflikten, men det er mest hatkommentarer og lite positivitet i tilbakemeldingene. Og mine samfunnskritiske innlegg på fb får liten interesse, mens et bilde eller en bokomtale kan få opptil 30 likes og kommentarer! Stå på videre, flott!

 24. Disse menneskene som er i «nød» er trygge lenge før de kommer til Norge. Hvorfor ikke ta inn 6 millioner asylsøkere? Hvem bestemmer grensen for antallet? Assad og Russland har snart renset Syria for IS og annet pakk og da kan alle syrerne trygt vende tilbake.

 25. Kvinnene i Syria er forbannet på mennene som stikker av og lar de bli igjen i Tyrkia. Den døde gutten på stranden ble begravet i Syria hvor der åpenbart ikke var noen hinder. Skal vi ta inn 6 millioner asylsøkere eller hvor mange bør få komme? Har 10 t stk noen større behov for sikkerhet enn de andre millioner av mennesker som bor i afganistan eller Syria?
  Når norske mennesker ligger ute og sover uten tilbud og syrerne ligger på hotell så kan en spørre seg om vi skal tåle så vel den urett som ikke rammer oss selv!

 26. Hvorfor skal vi tåle så vel den urett som ikke rammer oss selv??? Kommer på den når jeg ser at norske uteliggere framdeles ligger ute mens syriske asylsøkere ligger på hotell.

 27. Klassisk «helliggjøring» av seg selv og grei «likes» samler. Her fremstår man som typisk «snill», sier endel politisk korrekte floskler og tror man er modig. Samtidig presterer man å pisse på alle dem som er kritiske eller tenker litt annerledes. Dem er umoralske drittfolk som det ikke er verdt å være venner med..Men se på meg. Jeg er snill. Jeg er moralsk. Jeg tenker rett. Del på facebook. Tommel opp og naiv ego-boost. Hele innlegget stinker

  Det er Svein Henriksen som er naiv. Gjennom den økte flyktningstrømmen så vil det selvfølgelig også bli økt skepsis. Dette er realitetene. Det er to sider av samme sak. Dette er man pent nødt til å godta om man ønsker å ha en typisk oversnill innvandringspolitikk. Det er nemlig endel av pakka.(Foruten økt press på velferdssamfunn, kriminalitet, økte motsetninger mellom religioner og kulturer etc).

  Personlig er jeg trøtt på mennesker som er for en oversnill ionnvandringspolitikk, men som samtidig lukker øynene komplett for konsekvensene en slik innvandringspolitikk har på samfunnet. Dette innlegget er et typisk eksempel på dette

  • Jeg er overhodet ikke for en «oversnill» innvandringspolitikk, og mener heller ikke at alle skal få komme hit, noe de ikke gjør heller. At jeg samler «Likes» og «klikk» er det maneg som gjør på begge sider av denne debatten, det ligger i sakens natur. Og – jeg lukker ikke øynene for noe som helst, bortsett fra kjipe folk so kun ser innvandring som negativt.

 28. Tilbaketråkk: SUPERMARIE | Mediagic #29

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s