DE SOM GÅR FORAN

 

Sannhet består av angret løgn, skrev den svenske skuespilleren Allan Edwall. Jeg tror at det er sant.

De som sier de vanskelige tingene, stiller de farlige spørsmålene blir offer for latter i det offentlige rom.

Det lønner seg best å holde seg til unnfallenhetens og fraskrivelsens manuskript, det uten skarpe kanter som alle kan enes om. Så, når «løgnen» sies om og om igjen forvandles den til selvfølgelig sannhet uten at den som var «løgnenes» rette far får kreditt for det. For å gå foran og kviste løype er verdens mest utakknemmelige jobb, et ensomt ståsted der man sjelden høster applaus, selv om det kan komme små drypp av vennlighet som «du sier det alle tenker du!» Ja, men noen må si det, og det er alltid de som går foran og forandrer verden som sier det. Og så er det alle disse andre som dilter etter og soler seg i glansen, da selvfølgelig om røkla er enige om hva som gjelder som felles multiplum.

Mange vil at ting skal være slik de «alltid» har vært. Og de fleste som vil det slik har dårlig hukkommelse.

Ta f. eks homofiles rettigheter. Jeg vet ikke hvor ofte jeg hører «nå har vi en glimrende ordning som heter partnerskap, det får være nok, ekteskapet er en hellig pakt for mann og kvinne!»  Men, sier jeg, jeg mener å huske at du var mot partnerskapsloven også da den kom? Eh, nei da, men man må jo få lov til å sette grenser? Ja, for all del, sier jeg.

I går påsto en styrtrik fransk forretningsmann at om man lar homofile få lov til å gifte seg i Frankrike vil franskmennene dø ut om få år. Dette fikk de fleste franskmenn til å trekke på smilebåndet. For alle forstår at om man tillater ekteskap mellom to av samme kjønn vil ikke alle mannfolk i Frankrike løpe til nærmeste kirke for å gifte seg med hverandre! Men hadde vi ledd av hva denne mannen trøkte ut av seg i går for tretti år siden? Nei, det hadde vi ikke. For for tretti år siden hadde det faktisk bare vært lov å praktisere homofili i Norge i knappe ti år. Men nå kan vi le og riste på hodet av slike antikke holdninger fordi noen har gått foran, sagt de farlige tingene, konfrontert de folkevalgte med de vanskelige spørsmålene, ikke sant?

I våre deler av verden kan vi le av Mitt Romneys antikke syn på homofile og kvinner for å nevne noe. Men Amerika er på mange måter en jomfru når det gjelder rettigheter for disse to gruppene. Siden i går har jeg sett enkelte skrive at det at Obama fikk fire nye år i Det Hvite Hus er et «valg mellom pest eller kolera» at han ikke er et hår bedre enn Romney. Ja? Jeg synes slike utsagn er veldig arrogante. Obama er en mann som har forandret og forandrer et av verdens mektigste land, og at hele USA ikke er like frigjorte som oss er ikke hans feil. Amerika er et mye mer sammensatt og flerkulturellt land enn f. eks lille Norge. At han faktisk innsetter USA’s første åpne lesbiske senator, burde ikke det telle som grenseflytter?

Den rød/grønne regjeringen her hjemme har også flyttet mange grenser. Jeg gidder ikke nevne dem, for de fleste burde ha fått med seg at Norge er blitt et friere land å leve i, der de fleste av oss får flere og flere rettigheter. Vi er på vei, men nei, alt er ikke godt nok. Og vil skal heller aldri konkludere med at ting er gode nok. Alt kan alltid bli bedre. Jeg vet ikke hva de borgerlige fikk til sist de satt med makta. Røykeloven kanskje? Men det kan vel neppe kalles å gå foran og kviste løype. Men fill me in?

Og det er høyst irriterende å høre unge karrierekvinner si «jeg driter vel i kvinnedag og feminisme!»

Men det underbygger det jeg begynte denne teksten med. De som forandrer verden får sjelden kred for det.

Reklamer

En kommentar om “DE SOM GÅR FORAN

  1. Life begins at the end of your comfort zone.

    Veldig bra skrevet! Fint å ha en blogg som gir mening for en gangs skyld, som handler om samfunnet og hvordan du tenker rundt utviklingen av den! Er daglig leser – en inspirert leser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s