DE GAMLE ER ELDST?

Ola Salo som Jesus fra Nazaret

«Du skulle ikke blitt gammel før du ble klok!» sier narren til kongen i Shakespeares Kong Lear.

Vi hører stadig folk si at de gamle er eldst. Ja? Jeg føler noen ganger at de aller yngste er eldst når det kommer til empati, solidaritet og evner bedre enn de gamle å sette seg selv i en større sammenheng.

Så lenge jeg har levd har jeg også hørt folk si «å, denne ungdommen nå til dags!» mens de rister på hodet av alle disse bortskjemte unge som bare tenker på seg selv. Nå som jeg har levd en stund selv møter jeg fler og fler jevnaldrende og eldre som er på en gedigen egotripp. Folk som sier at «jeg orker ikke å forholde meg til de greiene der!» og så snur de seg vekk fra all elendighet og går for kos og hygge. Ja, jeg skjønner at folk som har slitt et helt liv føler trang til litt kos og hygge, at de ikke orker å delta i samfunnsdebatten med full styrke.

Forleden fortalte en venn meg om en hendelse i hovedstaden. Hun skulle ta bussen fra Tøyen og det sto et eldre norske ektepar på busstoppet. To små pakistanske jenter kom hånd i hånd og skulle gå ombord i bussen da den eldre kvinnen hveste: «Hadde Hitler hatt makta nå hadde han tatt slike som dere først!» Min venn snappet etter luft, men hadde vett nok til å si: «Helt feil, om Hitler hadde hatt makta så hadde han nok tatt dere først, fordi dere er gamle og helt ubrukelige til noe som helst!» Vel, jeg tror nok dette var et ekstremt tilfelle av fordommer, men jeg hører stadig eldre mennesker som både har opplevd KRIGEN si de rareste og mest ureflekterte ting, samtidig som de anklager oss «unge» som ikke har opplevd KRIGEN for å ikke fatte hva livet går ut på. Og når jeg spør: Ja, hva lærte du av krigen da? blir de helt stumme. Og at det eneste de sier er at de fremdeles «hater tyskerne» er vel ikke det man kan kalle for erkjennelse eller lærdom? Vel, nå har ikke jeg opplevd KRIGEN så det er mulig jeg ikke aner hva jeg snakker om…

Nei, jeg tror ikke levd liv alltid er synonymt med klokskap.

Jeg tror de unge kan besitte like mye livsvisdom som et menneske som har levd et langt liv. Og jeg tror at noen aldri lærer. Jeg hører voksne mennesker klage over hvor fælt de har det i dette møkkalandet Norge der de derre «svartingene» kommer dundrende inn og bare tar for seg. Hvor har det blitt av det gode gamle Norge? spør de. Ja? Nå sitter de eldre med trygd, ja jeg vet, mange av dem har det trangt økonomisk, men stort sett har folk det ganske bra. De fleste av de eldre blir tatt vare på. Min egen mor sier at hun aldri har hatt det så godt som nå. Så hvorfor i huleste helvete lengter de tilbake til det gamle Norge der de sleit og strevde, da de ikke hadde penger, da alt var tungt? Ok, for noen handler det nok om at Norge var mer homogent når det gjelder befolkning. Men at Norge var bedre før er jo noe gedigent tull!

Men selvfølgelig finnes det mange bra og kloke folk som er gamle. Men de slipper ikke til i media. For det er jo ikke en god nyhet at et eldre menneske sitter på Dagsnytt18 og forteller at de har det som plommen i egget? Nei, media finner alltid de negative historiene, finner alltid fram til den gamle bestemoren som har tisset i senga, som ikke har dusjet osv, det er slikt det blir godt nytt av. Av og til tenker jeg på de lavtlønnende, som oftes kvinner, som jobber i omsorgsyrker. Hvordan det må føles for dem å bli hengt ut på tabloidforsidene annenhver dag? Utslitte folk som jobber på underbemannede avdelinger, som går dobbeltvakter fordi det ikke er nok personale, men får hører at absolutt hele eldreomsorgen suger? Og når de attpåtil ser en av klientene sitter på fjernsynet og kapper hodet av dem som udugelige pleiere som aldri tar seg tid til dem.

Men når alt dette er sagt, jeg har en soft spot for gamle mennesker. Jeg elsker å snakke med dem, men jeg blir av og til skuffet. Og noen ganger må man si dem i mot. Min venninnes mor som «hatet svartinger» fikk i sin tid en mannlig hjemmehjelp fra Asia. «Å, han er så søt, han har så nydelige brune øyne, og han rører ikke noe her i huset!» Men, sa jeg, jeg trodde ikke du likte utlendinger? «Å, men han er ikke slik som de derre der, han er så snill og hyggelig. Og vet du hva, han er egentlig kirurg i det landet han kommer fra!» Javel, sa jeg, synes du ikke at det er litt rart at han går her og tørker støv hos deg når han egentlig er kirurg? «Det har jeg ikke tenkt på» sa hun da. Denne gamle damen «hatet svartinger» til hun døde, men altså ikke denne snille mannen med de nydelige brune øyenene. Nei, alder er ikke alltid det samme som klokskap.Og bør man ha tålmodighet med gamle bare fordi de er gamle? Nei!

Og ja, det er mye dumme unge folk også, men jeg blir stadig overraket over klokskapen mange av dem bestitter. Forleden hørte jeg en 18 år gammel gutt si: «Problemet med konflikten i Midt-Østen sitter i det amerikanske senatet der Obama blir stoppet av Isralel-vennlige medlemmer, det er derfor han ikke får gjort noe!» Nei, de gamle er ikke alltid eldst, og ungdommen nå til dags er ikke slik den alltid har vært. Jeg gleder meg til de blir gamle.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s