ROTTER I VEGGEN

«Dette er slaggproduktet av ytringsfriheten, må ikke finleses, men må leves med» skrev en venn da jeg okket meg over hva som står i kommentarfeltet i enkelte aviser. Ja, jeg vet, man har det best om man ikke leser eller tar innover seg hva folk skriver fra anonymitetens tafatte ståsted på nettet. Men så tenker jeg, når man får mus og rotter i ytterveggen, så er jo det en slags effekt av en iskald vinter der ute som gjør at skadedyrene forsøker å komme seg inn i varmen? Du sitter der og hører klør som risper og krasler på baksiden av tapetet. Og skal jeg da tenke, de spiser kanskje opp hele huset mitt, tar fra meg nattesøvnen, men jeg bryr meg ikke, jeg har det best om jeg ikke tenker på det, jeg lar dem bare holde på?

For disse som sitter klar ved tastaturet der ute er rotter og skadedyr, anonyme vikinger som ikke har kjenner folkeskikkens regler og kutyme. I går leste jeg en artikkel av NRK’s kulturkommentator som hevdet at hun ikke liker at servitørene snakker engelsk når hun er ute for å få seg en matbit, og en anonym svarer: «Det er slik at alle som kommer hit SKAL lære seg norsk, og jeg driter i alt bare vi blir kvitt bompengeringene og at jeg slipper å ha en jævla moské som nærmeste nabo!» Slike kommentarer har jo en slags absurd humor over seg, og det hjelper jo lite å si til dem at de fleste FrP-styrte kommuner ikke har fått gjort noe med denne røde kluten av en djevelsk bompengeordning, ei heller at de færreste nordmenn er nabo med en moské. Fordi de bare pisser tilbake at det rød/grønne helvetet har tatt kontrollen over presse, fjernsyn, kommunestyret, forgiftet drikkevannet osv…

Ja, det er mulig at slike ytringer er det naturlige slaggproduktet av friheten til å ytre seg offentlig.

Men jeg kan ikke la være å tenke på alle disse rundt om i verden som ikke har den samme friheten.

Som blir arrestert og drept for å si et skjevt ord om sine politiske ledere. Og så tenker jeg på hva vi selv bruker ytringsfriheten til? Noen ganger tenker jeg at enkelte ikke har godt av ytringsfriheten vi har kjempet for å få her i våre deler av verden. For når folk fyrer av at «dette har jeg rett til å skrive fordi vi har ytringsfrihet» og når andre sier «uff, la dem bare holde på» så blir jeg deprimert, ja, jeg kan ikke hjelpe for det. Og selvfølgelig, om jeg ikke bryr meg, ikke leser vil jeg jo sikkert bli en roligere og lykkeligere person. Men det er bare det, at før internett, før alle fikk sin private talerstol via tastaturet hjemme i sofaen hørte vi slike ting sagt i det offentlige rom, og da kunne vi reagere der og da. Samt at folk ikke er så krasse og useriøse når de må si ting høyt mens de titter inn i menneskeøyne.

Vel, som blogger stenger jeg ørene for det meste, og at mange ikke evner å lese kan jeg heller ikke gjøre noe med.

For når jeg skriver én ting tas jeg til inntekt for noe annet som ikke vedkommer saken eller står i teksten, og om jeg kritiserer høyresiden er jeg en «jævla sosialist» og når jeg stiller noen spørsmål ved venstresiden møtes jeg av taushet fra «menigheten» som mange kaller fansen på denne bloggen. Men det er jo ganske merkelig at om du skriver om empati og solidaritet så er du sosialist som kjører landet på rævva, og om du stiller noen relevante spørsmål om f. eks pedofili så blir du beskyldt for å forsvare overgrep mot barn? Men det er som Bjørneboe skrev i et dikt: «Pass nøye på hva du bør mene, det kan bli dyrt å stå alene!» For det beste er å ikke mene noe som helst, ikke bry seg, feie for egen dør og la humla suse. Vel, jeg har en matblogg også, og der er det stille og fredelig. Men en cupcakeoppskrift får du aldri fra meg asså. Måtte i såfall være under falsk navn.

Men rottene gnager i verdensveggen, har alltid gjort det, og det kommer de til å fortsette med så lenge internett finnes. Men av og til må man legge ut litt saklig motgift slik at de ikke begynner å gnage seg inn i fornuft og vett. Det var bare det….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s