MADE IN NORWAY?

IMG_2160

FrP-politiker Tybring-Gjedde mener han stiller noen relevante spørsmål til kulturministeren om norsk kultur. Han ber henne definere hva norsk kultur er/skal være. Det er et lurespørsmål fordi han ikke tør å spørre om det han egentlig vil. Han prøver å få henne til å gå i baret, men Tajik parerer elegant og trekker lange linjer. Det er flott, for politikk har aldri vært preget av lengre linjer enn toppen fire år inn i fremtiden.

 Jeg kjenner på en snikende matrialtretthet i pannebrasken når man skal argumentere mot folk som Tybling-Gjedde som har en soleklar agenda. Han har tidligere sagt at «den norske kulturen er i ferd med å bli revet i filler» av fremmede krefter. Nå lister han seg inn på byttet fra en annen, men dog ikke særlig subtil kant. Og det gir en ekstra dimensjon til det hele at vår nye kulturminster er muslim. For det er muslimene Tybring-Gjedde er som reddest for. I de siste årene har jeg i mange diskusjoner forsøkt å få FrP-politikere til å forklare meg hva norsk kultur er. Hva den består av, og hva som skiller den fra annen kultur. Og jeg har aldri fått et vettugt svar. I en artikkel i Dagbladet i dag setter Tybring-Gjedde navn på norsk kultur. I hans øyne er det verneplikt, flagget, lønnsoppgjørene, ærlighet, landslaget og 17. mai bl. a, men ikke et ord om kultur i ordets rette forstand. Alt dette han ramser opp er en skikker, tradisjoner, en væremåte, ikke en egen suveren kultur. De fleste land vi kan sammenligne oss med har den samme væremåten og verdiene som oss. Men kultur? FrP er det mest kulturfiendtlige partiet i Norge. Det vil kutte 1.5 milliarder i et allerede anstrengt kulturbudsjett. Og den rødeste av alle kluter er finkulturen. Alt dette smale som folk ikke skjønner en dritt av.

Ok, man er ikke en kulturnasjon bare fordi man har sin egen måte å leve på, har eget flagg, landslag, er sånn passe ærlige. En kulturnasjon er man først når man har et bærekraftig kulturliv. Men det har vi ikke i Norge. Kultur i Norge er den dyre glasuren på kaka som bæres inn når alle er mette og trette. Og så spretter klovnen opp av kaken og underholder et kvarters tid. Og det første man spør seg når ordet kultur kommer på dagsorden er: Hva koster dette da? For kultur er heftet med pris i Norge der alt regnes i penger. At kultur  skaper nasjonal identitet er jo det Tybring-Gjedde etterlyser uten å vite det. Men han forstår ikke at for å skape egen kulturell identitet må man gjøre visse investeringer pengemessig. Og kunst og kultur er ikke demokratisk. Kunsten tar alltid sine egne veier og kan ikke tilpasses et felles multiplum. Noen liker mora og andre liker dattera. Derfor er det helt idiotisk av Tybling-Gjedde å hevde at det finnes en norsk folkekultur som alle kan enes om. Han undervurderer et helt folk simpelten.

Men hva har vi av kultur i Norge som er vår egen da Tybring-Gjedde? Et fotball-lag? Et flagg? DDE? Operaen? Ingen av disse tingene er norske oppfinnelser suget av eget bryst. Ikke en gang rosemaling eller treskjæring har vi kommet på selv. Og når Stephen Acles synger på landsmøtet hos FrP synger han amerikansk folkemusikk. Vel, han burde vel strengt tatt ha stevet eller joiket? Og burde ikke FrP-politikere kun ha gått i klær laget av norske designere? Bare spist kortreist norsk mat til blodpris og ikke stått først i hylekoret når det gjelder høye matpriser? Burde ikke FrP frontet norskproduserte el-biler? Tatt et oppgjør med all import av fremmede varer som ikke har noe å gjøre her blandt helnorske forbrukere der man skal være seg selv nok? Burde ikke FrP heve fanen for stipender til norske kunstnere slik at de kan produsere norsk kunst for norske mennesker? Støtte opp under ny norsk dramatikk? Norske romaner? Norsk musikk? Kunsthåndtverk? Historie? Biblioteker? Kunstskoler? Musikkskoler?

Men Tybring-Gjedde og hans pappenheimere er ikke helt der.

De vil bare få fjernet alt det de ikke liker, og så kunne fortsette å shoppe fra en hel verden etter eget hode. For er det noen som river den norske kulturen i filler så er det FrP og alle disse andre som har kulturforståelse på høyde med en 17.mai-sløyfe.

Reklamer

En kommentar om “MADE IN NORWAY?

  1. Den dagen FrPere flest går i bunad til hverdags, har osthøvelen i beltet og spiller munnharpe i matpausen skal jeg begynne å ta de litt seriøst når de snakker om kultur. Men egentlig bare litt for det er jo et villspor det og. Men jeg kan svare Tybring-Gjedde slik han selv ville svart: norsk kultur er å få Dagbladet og Stabburet Leverpostei på butikken i Torrevieja.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s