JOHANNES ÅPENBARING

IMG_5248

Han står ved rekka. Det er natt. Den store tankbåten krysser ekvator. Han kjenner et grøss av noe han ikke vet hva er.

Han ser flyvefisk bryte vannskorpa. Luften er varm med små sandkorn fra Sahara i seg. Det er julaften, han er 21 år. Han lengter ikke hjem. Han heter Johannes. Seks år senere skal han bli min far, men det vet han ikke der han står i den snøhvite skjorten og stryker en mørk hårlokk vekk fra de dyptliggende skrå øynene. Akkurat nå, i dette øyeblikket er han helt alene i verden, står under en lilla stjernehimmel med resten av livet foran seg.

Det ligger en pakke nede i kahytten. Han har ikke brydd seg med å pakke den opp. Det er en upersonelig pakke fra Kirkemisjonen. Han pakker den ikke opp før neste dag. Finner et par triste grå raggsokker med en rød stripe. De virker malplasserte her i tropevarmen utenfor Afrika. Han legger dem i sekken, tenker ikke mer på dem.

Det går to år. Han er hjemme hos sin mor på den lille gården i nord. Moren finner raggsokkene som er ubrukt der de fremdeles ligger i gråpapiret. Hun stusser, det er hun som strikker sokker til sønnen. Hvor kommer de fra? Jeg må spørre ham, tenker hun. Men like før hun skal til å legge dem vekk kjenner hun noe i den ene tåen. Det er en sammenbrettet papirlapp. Det står et navn på lappen. Bergliot. Og et etternavn og en adresse.

Du må skrive til denne kvinnen og takke, sier hun til sønnen samme kveld.

Ja, jeg må vel det sier sønnen, og tar lappen moren rekker ham.

Han stikker den i lommen på jakken sin. Lappen blir liggende der i to år til. Han finner den igjen der han sitter på en kafé i Lisboa. Han sender den fremmede kvinnen et postkort. Tusen takk, ikke så mye mer. Han er en mann av få ord. Han får et langt brev tilbake. Så går alt plutselig veldig fort. Året etter mønstrer Bergliot på som messepike. Hun blir gravid senhøsten året 1954. Slik begynner min historie.

Reklamer

3 kommentarer om “JOHANNES ÅPENBARING

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s