OM Å LE PÅ FEIL STED

IMG_1490

Har du ikke også opplevd det. Å le på feil sted? Snakke godt om feil bok? Være alene om å like et teaterstykke? Få tårer i øynene av en DDE-låt som alle andre synes stinker? For vi i kulturlivet er som reddest for å stå alene om et standpunkt. Vi tør liksom ikke flagge egen smak før tilstrekkelig mange av våre likesinnede bejaer det vi selv liker, selv om vi i ettertid er veldig gode på å hevde at vi var blandt dem som oppdaget dette fantastiske nye talentet først?

Jeg ler ofte på feil sted. Leser ikke de riktige bøkene.

Når alle gikk av skaftet under Knausgaard-pandemien for et par år siden, satt jeg som et spørsmålstegn etter 113 sider, og opplevde at jeg ikke hadde noe å snakke med noen om fordi jeg ikke hadde kjempet meg gjennom flere tusen sider med private pinligheter. Jeg forsto rett og slett ikke at dette var høyverdig litteratur av verdensklasse. Jeg har det på samme måte når jeg leser mange av de bøkene som er et «must», disse fantastisk VIKTIGE bøkene som ingen kan legge fra seg, som tar fra dem nattesøvnen, ligger jeg og gjesper meg i søvn av før side femten. Jeg kan bare ikke noe for det. Liker ikke forfattere som kniper med fortellingen, sånne bøker jeg skal være meddikter i for å få meg meg alt det som ikke sies i teksen. Men si det da for faen, ta tak i meg, rist meg, tenker jeg og legger boken fra meg på nattbordet og teller sauer i stedet.

Jeg tror det publiseres alt for mange VIKTIGE bøker for tiden.

Bøker med omslag forteller deg at «om du bare skal lese én bok i år, så er det denne!!!» Tror forlaget at jeg er dum? Jeg leser mer en en bok i året. Alle opplyste og kunnskapshungrige mennesker leser mange bøker i løpet av et år. Men en god venn i en av Norges største aviser fortalte meg en slags sannhet for noen år siden, han sa: «Du behøver ikke lese alt som kommer ut av norske bøker, verden er større enn som så!» Og jeg kan ikke være mer enig. Hvorfor skal man lese Unni Lindell, Anne Holt, Hanne Ørstavik, og Anne B Ragde når man kan lese forfattere med en litt større palett? Og gi meg én bok til om en frustret einstøing som leter etter kvinnen i sitt liv til, og det klikker for meg! Jeg er ikke medlem av forfatterlauget, så jeg tør å si det. Jeg kjeder rævva av meg av de fleste norske romaner jeg presser meg selv til å lese fordi folk nesten blir uvenner med meg fordi jeg ikke har lest dem.

Jeg vil bli forbanna når jeg leser. Jeg vil bli provosert, urolig. Jeg vil ikke bli underholdt. Jeg hater feelgoodbøker, sånne snusfornuftige prektige bøker der alt går godt, eller sånne mor og datter bøker. Blir sprø av dem. Hvor er bøkene med vyer? Jeg er åpen, men jeg finner dem ikke. Så «fill me in» om du vet? Kanskje jeg rett og slett skal begynne å lese Frid Ingulstad, denne snille bestemoren som ikke er fin nok for parnasset? Hun som er den meststelgende forfatteren i Norge, men som lauget ikke vil slippe inn bak det triste messingskiltet de har på døra. Ja, det gjør jeg, leser meg gjennom hele dritten. For jeg blir så lei alle disse kultursnobbene jeg omgir meg med. Folk som ikke tør å mene eller gjøre ting som det store VI ikke er enige om. Disse resirkulerte økologiske folkene som nikker høflig til hverandre over bordet og hever glassene fra Sally Ann, og sukker tungt over verdens uutholdelige overflatiskhet, mens dei fagre draumar renner ut med badevannet sammen med hvetegress og politisk korrekt kortreist tankegods. For Frid Ingulstad får folk til å lese! Er ikke det bedre enn at de løper rundt i gatene og slår hverande i hodet?

I jula tror jeg at jeg nok en gang tyr til salige Karen Blixen. Da vet jeg hva jeg får. En god fortelling av en forfatter som ikke kniper. Som åpner meg mot den store verden, får meg til å tenke lange gode tanker som setter mitt eget liv i perspektiv.

Ps. Leste akkurat Cecilie Løveid’s nye diktsamling «Flytterester» Jeg har ikke helt kommet meg etter den lille boken som nesten kappet hodet av meg. For den damen tar tak og røsker i deg, får gulvet til å gynge under føttene på deg. Og det beste med den er at den ikke er markedsført som VIKTIG! Kanskje derfor den er så jævlig god? Og viktig.

Men for all del, det kan jo godt hende at det er jeg som er snobben? Eller at jeg rett og slett er så tjukk i hue at jeg ikke skjønner hvor fantastisk norsk litteratur er? Mye mulig. Likte forresten «Just Kids» av Patti Smith, men den er kanskje ikke godkjent av lauget? Og så handler den jo om store, slemme overflatiske Amerika.

5 kommentarer om “OM Å LE PÅ FEIL STED

 1. Hei.

  Jeg har ikke lest Knausgård, jeg synes Patti Smith har blitt litt gjesp, og gamle helter som Dylan har begynt å kjede meg. Politisk korrekthet og åndssnobberi lider ingen av vennene mine av, men det er fordi jeg ikke har noen venner – kun bekjente, og det holder langt – mens Vader treffer en nerve i meg når jeg skrur opp lyden, selv om jeg nærmer meg seksti med stormskritt og heller burde sitte stille i skyggen av et tre og være fornøyd om avføringen fungerer. Jeg ler ofte på feil sted, jeg synes ikke Picasso er verdens beste maler eller at alle barn er vakre, jeg har det siste året ikke lest en eneste bok, på tross av at «alle opplyste og kunnskapshungrige mennesker leser mange bøker i løpet av et år». Men jeg kan anbefale en forfatter, fordi jeg har lest mye tidligere: Haruki Murakami. Og en av bøkene hans kan jeg også anbefale: Trekkoppfuglen. Jeg skal ikke påstå at den er et must å lese, men det er litt moro å anbefale en bok under et innlegg som ditt, Og nå ler jeg. Litt. Inni meg.

  Litt stemning til kaffen: http://www.youtube.com/watch?v=AQtPZR91sS0

  Jeg fant bloggen din fordi den var anbefalt hos «En del av meg», og titter nok innom igjen.

  Ha en fin dag.
  Bjørn

 2. Jeg kjenner igjen det du skriver om «riktige» og «feil» bøker. Bare omslaget kan være et ja eller nei fra meg.
  Ei bok jeg virkelig ble betatt av er Kjersti Anfinnsen: «Det var grønt». Jeg vil ikke si mer, du kan google eller besøke biblioteket dersom du vil vite mer. Selv om den ikke forteller noe stort om verden, men er en ganske liten og nær bok, kan det likevel være at du faller for den.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s