RINGER I TRE, RINGER I VANN, SOMMERFUGLVINGER.

IMG_1748

Hva skal man si til tiden?

Ikke gå så fort? Stopp verden, jeg vil av? Tid er en merkelig ting. Den går både fort og sakte. «Livet er kort, men det kan kjennes langt mens det pågår» skrev August Strindberg i et brev til en venn. Ja, det er noe der. Å, jeg kjeder meg! hører jeg av og til noen si. Selv kjeder jeg meg aldri. Men det tikker inn en tristhet over det med tid, bevisstheten om cirka hvor langt et mennskeliv er. Hørte Astrid Nøkkelby Heiberg på P2 mens jeg kjørte over Saltfjellet i morges, hun sa: «Vi vet begge, min mann og jeg, at vi går i avgangsklassen, derfor er vi blitt så gjerrige på tiden, vi kaster den ikke bort med å vente.»

I natt går vi inn i et nytt år. 2013.

Jeg husker da vi gikk inn i et nytt årtusen. Min kjære og jeg satt på en strand i Goa i India og så solen gå ned i det havet. Det var så vi kunne føle at historien snudde et blad. For det ligger en stor forventning i å avslutte og begynne på noe nytt. Dette året har vært et merkelig år. Dette lille landet vårt har på en måte lagt seg tilbake i stabilt sideleie igjen etter rystelsene sommeren 2011. Vi er tilbake der vi var, eller hvor er vi? Jeg var en av mange som var skeptisk til å dynke oss selv i roser fordi det var så mange ubesvarte spørsmål, og det kokte i underskogen på nettet. Og i dag vet vi, vi som sa at dette var symbolhandlinger, viktige der og da for mange, at all dette snakket om empati, solidaritet og kjærlighet ikke ville føre oss dit vi skulle.

For noe var/er råttent i landet Norge når små barn blir brukt som crash test dummies i politikken. Når små uskyldige norskfødte barn ligger og stirrer ut i nattemørket og holder pusten når en bil stanser på utsiden. Er det nå? Er det i natt famiien min skal rives fra hverandre og jeg skal sendes til et land jeg aldri har vært? Nei, det går ingen rosetog forbi flytrappa når disse barna kastes ut av Norge, som visstnok skal være verdens beste land å bo i.

Et tre får årringer når det har vokst seg stort over tid. En stein som kastes i vannet lager lyd, ringer som sprer seg i stadig større sirkler før de oppløses og vannet legger seg stille igjen. En sommerfugl slår med vingene et sted i verden og utløser en storm på den andre siden av kloden. Alle ting henger sammen i liv og lære, bare ikke i politikken. All politikk er som oftes konstruert for å vare i fire år. Et menneskeliv er lenger enn som så. Det bør politikerne begynne å ta innover seg.

Jeg har skrevet om dette før, men i sommer så jeg en liten jente som ville kaste seg utfor en bro i Nord-Norge fordi noen hadde tatt fra henne moren. Politiet dro henne mellom seg inn i bilen. Skrikene hennes har festet seg i meg for alltid.

Og etter dette rare ansvarsfraskrivelsens år holder jeg egen stemmeseddel blank til myndighetene slutter med å la mennesker være et nummer, et tall i et umulig regnestykke som aldri går opp før kjærlighet, empati, vett og forstand involveres i saksbehandlingen. Nei, sier du, politikk kan ikke styres av følelser! Jo, sier jeg, den kan den! For de politiske partiene henvender seg til oss som enkeltindivider under valgkampen, men etterpå glemmer de dette og deler oss inn i grupperinger. Jeg har sogar hørt noen si: Alle skal med! og til og med: Partiet for folk flest! Men dette er løgn. Alle regnes ikke med. Og det er ingenting som heter «folk flest» – vi er ulike mennesker, individer men med det samme følelsesregister og mottakerapparat alle sammen. Din sorg er ikke mindre enn min, og ditt liv er ikke verdt mer enn mitt! Er du kristen sier du? Flott, da går jeg ut i fra at du forstår hva jeg mener?

Så kjære tid. Gå så fort du vil. Men ta oss med inn i en bedre verden, ok?

2013 skal være året da vi løfter hverandre opp, hørte jeg noen si. Ja, det skal vi. For «he ain’t heavy, he’s my brother!»

3 kommentarer om “RINGER I TRE, RINGER I VANN, SOMMERFUGLVINGER.

  1. Innlegget ditt får meg til å minnes ordene til Gro Harlem Brundtland: «Det er typisk norsk og være god».
    Nei, det er det søren meg ikke.
    Takk for et vettugt innlegg!
    Bibbi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s