SPILLER DET NOEN ROLLE?

Botanisk Hage Oslo Foto: Sven Henriksen
Botanisk Hage Oslo Foto: Sven Henriksen

Spiller det noen rolle hvem som regjerer i lille Norge? Jeg tror ikke det.

Forandringene som kommer ved et eventuelt regjeringskifte er mikroskopiske.

Ok, torsken i Lofoten skjelver og «money talks» over hele fjøla. Opposisjonen gjør hva den kan for å spre så mye tristesse som mulig. «Helsevesenet er en katastrofe, folk flås av avgifter og skatt, det rød/grønne regjeringsamarbeidet lider av materialtretthet osv.» I skrivende stund ruller Politisk Kvarter ut av radioen, og alt «skal bli så meget bedre» med nye koster på Løvebakken! Ja, det høres nesten ut som om vi skal gå fra diktatur til verdens frieste demokrati der folket skal «løslates» til en sårt tiltrengt frihet fra sosialismens grusomme lenker. Blir nesten litt fnisete av det hele.

Ja, det blåser en blå vind over Norge, slik det alltid gjør når a/s Norge går bra.

Jeg har ikke så god greie på politikk, men jeg har antenner og er i stand til å huske tider da det ikke gikk så bra. Men på tross av at vi ligger på lykketoppen, har den laveste ledigheten, den laveste renta, det største oljefondet whatsoever mener mange at «regjeringen har kjørt landet på rævva!» og «nå må vett og forstand» igjen komme til makta. Og vett og forstand er Erna og Siv som skal knive om makta ved et av verdens største dessertbord. Som kulturarbeider tenker jeg at dette prosjektet er som et teaterstykke som ikke handler om noe som helst.

Nei, jeg tror ikke det spiller noen rolle hvem som styrer og steller i dette landet.

Og jeg tror ikke vi får det noe bedre eller dårligere om kostene skiftes ut. Vi har det så bra vi kan ha det, og fra nå er det bare én vei, og det er nedover. Selv lille Norge kan ikke vokse seg inn i himmelen. Men det jeg tror spiller noen rolle er enkeltindividene. Hvert eneste menneske. Hvilke holdninger vi har. «Jeg kan ikke ta stilling til enkeltsaker» sier politikere i de fleste politikere i debatter. Og det er der jeg detter av lasset. Politikerne er valgt av oss, og vi er folket. Hver og én av oss er vi et individ med påvirkningskraft, men hver vår unike stemme som kan være med å forandre ting som ikke er bra. Men politikk er ikke konstruert for å vare, den er som oftes laget for å holde i fire, toppen åtte år.

Men ja, mest sannsynelig får vi en borgerlig regjering til høsten i en eller annen fasong.

Og at de rød/grønne har navigert landet gjennom økonomiske kriser, har gitt enkeltmennesker og noen utsatte grupper rettigheter, ja lista er lang, kommer de neppe til å få takk for. Og når blårussen kommer inn, strigla og fine vil det samme som skjer i f. eks Sverige skje. Kultur bl.a vil ikke bli verdsatt som nå. Stipender og støtte vil skjæres ned til beinet. Norge vil kanskje bli rikere, men kulturellt fattigere. Og asylpolitikken vil bli strengere, som om den ikke er streng nok allerede.

Og det skjer jo ikke så mye i «lille land», så dramatikken må man lage selv. For øyeblikket er det litt sånn «vi er lei, vi vil ha noe nytt!» Ja, for når alt fungerer, og det ikke er så mange kamper å kjempe begynner man å kjede seg. Og så sovner man på post.

Status «verdens beste land» er ikke bare enkelt, det kan være en tung diagnose.

Særlig når nattesøvnen forsvinner, og vi savner noe vi ikke helt vet hva er? For det klør et sted bak på ryggen, men armene er ikke lange nok til å nå fram. I går ga jeg femti kroner til en tigger Jeg skrev det i en status på Facebook og fikk over hunre likes på det. Noen skrev sogar at jeg har «et stort hjerte!»

Nei, hjertet mitt er ikke større enn andre. Men jeg tror det endelig er friskmeldt.

For jeg har forstått at det ikke spiller noen rolle om Norge er rødt eller blått om vi ikke evner å favne vår søster og vår bror.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s