PIKEN MED SVOVELSTIKKENE

IMG_5724

Her er et eventyr. Om en liten jente, eller en gutt, om et barn. Om mange barn.

Her er et eventyr som begynte for lenge siden, lenge før det lille barnet ble født. At et barn blir født er nesten alltid et eventyr.

Noen står ved en vugge, på et jordgulv eller på dyr parkett og ser ned på dette lille vidunderet som nettopp er kommet til jorden. Noen gråter av sorg, andre av glede, eller av lykke. Så mange drømmer drømmes for dette lille vesenet. Noen skal oppfylles, andre skal det aldri bli noe av. At et lite frø blir et barn er alltid forbundet med risiko. Ingen kan vite hvordan det vil gå…

Her er et eventyr om en liten pike som sitter ute i snøen og gråter.

Gjennom vinduet som damper av overflod og panisk lykke kan hun se matfatene bli sendt rundt. Men det er ikke for henne dette varme innbydende rommet. Hun sitter der i den kalde snøen, ser noen trekke gardinet hardt for. Et sint kvinne med hardt ansikt, som kanskje også er mor vil ikke se. En far kommer ut og roper at hun skal komme seg vekk. Dette er privat eiendom!  roper han og tørker fet saus fra slipset.

Men hun sitter her i snøen, tør ikke gå hjem fordi det ikke er trygt der.

Hun tør ikke sove. Har ikke sovet på mange uker. Noen kan komme å rive henne ut av søvnen, sette henne på et fly. Hun har ikke fløyet før, har ikke vært andre steder enn her. Men dette landet er ikke for henne. Hun er født i feil land. Alt ved henne er feil. Hun er en blindpassasjer selv om hun ikke har kommet hit av egen fri vilje. Et sted går noen og leter etter henne. Men hun er stum. vil skrike. Lyden vil ikke forme seg, leppene er spukne i den kalde kvelden. Selv ikke denne kvelden er hennes egen. Hun er en tyv. Hun er en tyv som sitter i feil snø. Andres snø, som om det ikke var nok snø her som det er? Men ting og sitte på er det nok av. Søppel som varmer en frossen liten kropp gjør godt å sitte på. Sekker av nesten ubrukt tøy og sko ved søppelkassene.

Nå er det bare en fyrstikk igjen i esken. Skal hun tenne den?

Nei, hun venter. Venter. Alt ved henne er venting. Men hun fryser så veldig. Hun tenner den siste fyrstikken. Ser den flamme opp. Men hvor er englene? Skal det ikke være engler i dette eventyret? En god fe? Men det er mørkt og stille. En hund bjeffer et sted langt borte. Hun hører T-banen som glir på de fuktige skinnene. Huun går mot de lave brakkene der hun bor. De brune brakkene som er tagget ned av stygge ord og kjønnsorganer. Der hun har bodd i hele sitt korte liv. Hun løfter hodet. Ser sin egen mor der inne i det spinkle lyset. Hun hater henne. Hun vil ha en annen mor, en med en liten rød bok med en løve av gull på i forsiden..

Hun klemmer hardt rundt den tomme fyrstikkesken hun har i hånden.

Ser det svarte fyrstikkene drysse ned på den hvite snøen under gatelykten. Som små kråkespor mot alt det hvite. Eller hemmelige ord? Men hun kan ikke lese. Hun vil ikke lese. Tør ikke lese. Svarte ord på hvitt papir er det hun er som reddest for. Dette er et eventyr ikke fortalt. Et melodrama så lite troverdig at det aldri vil bli trykket mellom to permer. Nesten litt for teatralt.Som en dårlig musikal. Men ingen kan komponere musikk som passer til denne fortellingen.

Og hvem vil se? Løse billett?

Reklamer

En kommentar om “PIKEN MED SVOVELSTIKKENE

  1. Har ingen kommentarer eller sterke meninger om dine teater- og musikkprestasjoner , forhåpentligvis er de rimelig bra. Jeg ble oppmerksom på deg først for snart.4 år siden da jeg hadde hentet min sterkt brannskadde kone i Tromsø og spurte deg om du kunne bytte plass på Wideroe-flyet fra Bodø til Mo i Rana slik at jeg kunne sitte ved siden av henne. Du så litt «annerledes» ut når du så på henne , ikke noe pent syn da , men reaksjonen var etter min mening medmenneskelig fra din side.. Etter det har jeg fulgt deg og din karriere med sympati. Shit fishing !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s