HVEM TROR VI AT VI ER?

 IMG_0043

HVEM TROR VI AT VI ER? HVEM TROR JEG AT JEG ER?

Hvem tror politikerne at jeg er? Og hvem tror de politiske partiene at de selv er?

Jeg er oppdratt til å stemme Arbeiderpartiet. Noe annet ville være utenkelig i min familie.

Det sitter i beinmargen, etterkommer av jerverksarbeidere og fiskerbønder som jeg er. Men så snudde historien noen blad, og verden forandret seg. Vi har ikke lenger to fløyer i politikken som før, de rike mot de fattige, for å si det enkelt. Nå samler de fleste partiene seg i midten, ligner til forveksling på hverandre, og de som tør å fronte noe annet dupper opp og ned langs sperregrensen. Jeg er forvirret foran neste valg. Sist uke var Siv Jensen forbannet på Høyre fordi det ligner mer og mer på AP. Og vi i Ap/Sv er redde når AP begynner å ligne på Frp. Du vet ikke hvem du går til sengs med lenger. Selv skiftet jeg parti ved siste kommunevalg og oppdaget at  folkene som hadde beilet til meg under valgkampen egentlig var erkefienden. Men dumme meg, det burde ringe en bjelle når partiledere du ikke kjenner gjerne vil bli venn med deg på Facebook og begynner å følge deg på twitter.

Det er ingenting som gjør meg mer sint enn når politikere klamrer seg til makt og taburett for enhver pris, når ryggrad og moral ofres. Men jeg tror kanskje det er slik det blir når det er så lite å kjempe for? Eller er det lite å kjempe for i Norge? Kanskje ikke når det kommer til økonomisk vinning. For det høres både hult og patetisk ut når opposisjonen hyler opp om at hele Norge er blitt kjørt på rævva av Jens&Co når kongeriket går så det suser. Og når valgkampen handler om innvandring, noen stoffstykker som skal få være på eller av hodet, formueskatt, bompenger og eldreomsorg er det vel ikke så farlig? Jeg spør? En nye studie har jo avslørt at de eldre i Norge aldri har hatt det så bra eller vært så vesltående som nå. Ja jeg vet, selvfølgelig er det noen som ikke har det bra, som ikke greier seg på den skarve pensjonen de har fått. Og det er jo for dem kampene bør gå, er det ikke? Ikke fronte en sutrete holdning om at alt er krise i landet når det ikke er det?

Så hvorfor ikke kjempe mer for likestilling? For at kvinner skal tjene det samme som menn, få like rettigheter, så unngår vi gamle fattige damer som sitter igjen med ingenting. Og kanskje kvitte seg med begrepet «folk flest»? Det er jo en fornærmelse. Folk flest? Hvem faen er det? Jeg føler meg ikke som folk flest, og det gjør neppe naboen heller. Og at politikere ikke bør få slippe unna med babbel. At de sier hva de mener, ikke bare lirer av seg tilpassede ord skrevet av rådgivere som ikke fanges av bordet etterpå, som Per Fuggeli sa her om dagen.

Men tilbake til starten. Hvem tror jeg at jeg er?

Jeg er ikke AP lenger, hvordan kan jeg det når de ikke tør å være seg selv?

Og Høyre, vel, jeg mener at de rikeste av oss bør dele, så nei. Og Venstre, det partiet som appelerer mest til hva jeg tror på? Nei, fordi de kødder med kulturen i hovedstaden, selger unna det som selges kan! Pokker ta dere. Og SV? Ja, kanskje, men rak i ryggen, gå ut av regjeringen om kamelene ikke lenger kan gli forbi strupehodet uten å bli kvalt. Krf? Aldri. Frp? Over my dead body? Rødt, nei, for mye vams og fotformsko og naive meninger.

Så hvem er dere som vil være et parti for empati, nestekjærlighet, frihet for alle, like rettigheter, forståelse for at Norge må være en del av verden, at kultur er viktig, at de eldre skal respekteres, at hudfarge og seksuell legning ikke er et minus, at alle skal være med, at folk flest ikke er en homogen gruppe, men at alle mennesker har krav på respekt? Jeg leter, men finner det ikke.

Skal vi forsøke å få empati, vett og forstand opp over sperregrensen?

Se oss i speilet og spørre oss hvem vi er? Hvem vi vil være?

Hva skal vi med lyntog og firefelts motorvei om vi ikke vet hvor vi er på vei?

6 kommentarer om “HVEM TROR VI AT VI ER?

 1. Det var akkurat der jeg valgte å melde meg inn i Miljøpartiet De Grønne. Jeg fant et kamelfritt alternativ som ikke raserer kultur og flørter med FRP. Et parti med verdier og med en reell mulighet til å komme inn på tinget til høsten.

 2. Svein Henriksen, her har du beskrevet til punkt og prikke det som er mitt problem også. Jeg liker heller ikke begrepet «folk flest», eller å bli satt i bås. Egentlig har jeg ikke særlig sans for politikere heller lenger. Hvem jobber de for egentlig?

 3. Jeg selv har mistet all tro på politikere og at det spiller noen rolle hva folk tenker og stemmer. Politikken blir likevel styrt fra utlandet enten det er FRP eller Rødt som hadde styrt.
  Men, siden dere synes å fortsatt ha troen, kan jeg nevne ett alternativ, som ikke bruker begrepet folk flest iallefall. DLF.
  http://stemdlf.no/
  Der er individet i fokus, i motsetning til kollektivet.

  Ellers kan jeg slå ett slag for en som gjør en god jobb for det jeg kaller libertalisme, for klart å skille fra liberalisme.
  http://onarki.no/blogg/

  Min egen blogg blir vel for politisk ukorrekt og sterk kost for de fleste, men jeg er blandt annet veldig opptatt av å finne ut mer om hvem vi egentlig er, og hvor vi kommer fra. Samt å sette spørsmål ved den historieløsheten og det selvhatet som preger både Norge og Europa idag.

 4. Takk for at du skriver om dette. Ser meg omkring, etter partier som målbærer andre verdier enn bare materiell vekst.
  Jeg tror dette handler om markedsliberalisme som har løp løpsk og blitt til en religion. Jeg kan anbefale innslag om dette i P2s program Verdibørsen, de tre siste utgavene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s