GOD SOM GULL?

IMG_0328

VI ERE EN NASJON VI MED?

Uansett når jeg skrur på tv’n ser jeg noen siklende folk i tights som beinflyr på ski.

Selv på teateret i kantina hoier folk over iPads og laptops så servelat og gulost hopper når Norge tar nok et gull. I går var det så ille at inspisienten måtte si over callingen: «Alle fjernsyn og andre dibbedutter skal skrus av under gjennomgangen! Nå er det teater og ikke sport!»

Jeg verken hater eller elsker sport.Det er helt ok for meg at folk liker sport.

Men den får alt for stor plass i media. Nå sier selv toppidrettsutøvere at det ikke er «sunt» at Norge tar så mange gull. For det er dårlig rekrutering til enkelte sportsgrener, og snart vil vi måtte konkurrere med oss selv i mangel på gode utøvere fra utlandet. Ja ja, nok om det, og bli gjerne forbanna om du vil, du som mener at alle nordmenn er født med ski på beina, og at slik skal det fortsette å være. Men det er faktisk ikke VI som tar gull, det er noen ytterst få. De fleste av oss sitter på rævva i soffan og ser på mens andre beinflyr for å redde fedrelandets «ære» –  just saying.

Ja, sporten er i sterk fremgang mens kulturen ellers krymper.

Neste onsdag kan Oslo Nye Teater fratas retten til å råde over eget hus. De skal styres av politikere som skal inn å legge føringer for hva de skal spille. ONT skal bli «talentenes teater!» må vite, (som om alle skuespillerne der har vært talentløse i alle år?) og det skal politikere som har forakt for kultur styre. I tillegg til dette er det allerede hardt prøvede Munchmuséet på Tøyet tvunget til å si opp 16 ansatte fordi de ikke har penger til driften, mens det nye Lambda fremdeles er en skakk pengesluk-drøm nede i fjæresteinene der handelstanden vil inn med Nille, føkkings Rema 1000 og Hennes&Mauritz. Ok, før du hisser deg mer opp, jeg skal ikke sette idrett og kultur opp mot hverandre. For ja, sport generer mye glede og hygge, stolthet, ære og setter Norge på verdenskartet. Men det gjør fanden meg kulturen også. Men den er ikke så lett å måle i penger og gullmedaljer. For der sporten er utagerende, får stor plass på tv, radio og i aviser, blir kulturen kokt ned til kjendisjag, Linnie Meisters veske og Tone og Axels brudd.

Men ok, hei gjerne for gull!

Men når Oslo Nye Teater er blitt en Deli de Luca, Bjørvika er blitt et stort kjøpesenter under tak, alle Munch’s arbeider har råtnet bort i et magasin i en fuktig kjeller, når Oslo Kino bare viser amerikanske blockbusters, når kulturen ikke lenger får plass, er det for sent å klage. Da er det bare å lene seg tilbake i soffan å se nyhetene der de samme politikerne som rev kulturen i filler klubber inn et vedtak om en ny OL-søknad til den nette sum av 130 millioner kroner. Ja, vi er gode som gull her til lands. Fanden ta oss alle sammen! Om han ikke allerede har gjort det?

En kommentar om “GOD SOM GULL?

 1. Jeg ble positivt overrasket over at noen faktisk gidder å sette opp en musical om Svarta Bjørn i våre dager, slik jeg leste i en av dine tidligere innlegg. Å høre navnet Svarta Bjørn, som jeg ikke hadde hørt nevnt eller selv hatt i tankene på sikkert 20 år tok meg rett tilbake mange år, til en tid hvor vi hadde en del «begreper» eller fellesnevnere. For å illustrere følelsen eller hendelsen kan jeg vise til tittelen på denne you-tube videoen som jeg fant som ett resultat av din blogg:

  Når det gjelder sport, som kultur og den nye nasjonsbyggeren, tror jeg at det overdrevne fokuset på sport skyldes den tidløsheten den representerer, innen sport er som vi vet alt i presens .Den er ufarlig.
  Svarta Bjørn og mer dyptgående kultur blir politikerne derimot aldri kvitt. Den hefter.

  I mitt noe pessimistiske verdensbilde blir det da ingen overraskelse å lese at teater og kultur stadig mer underlegges politisk kontroll.Jeg håper heller ikke det overrasker andre, eller at man tror at det er tilfeldigheter eller kun «verdens skjeve gang» som gjør at slikt skjer. Dette er en villet utvikling.
  Det er trolig flere enn meg som vil sitte igjen med det inntrykket at Norge er bygd opp av nordmenn dersom de minnes på vår egen historie og kultur for ofte. Dette passer jo dårlig med det politiske budskapet vi hører.
  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=105934
  Som vi ser er det pakistanerne som har byggd opp Norge ifølge kultur-partiet SV og Kristin Halvorsen.
  Jeg setter det her på spissen, men man finner uttallige eksempler på at dette faktisk er trenden.

  Til slutt vil jeg bare trøste deg dersom du har dårlig samvittighet for å stille opp i reklame for aviser, slik du nevnte at du hadde gjort. Ditt sidesprang blir jo som en uskuldig ferie-romanse å regne mot det jeg skal vise til her.
  Jeg ser også at du bruker sitatet «Vi ere en nasjon vi med», samt at du lurer på om Fanden allerede har tatt oss.

  Han er på god vei, kan man si, godt hjulpet av kultur-personligheter, eller kultur-prostituerte som Are Kalvø,
  Det jeg snakker om er arbeidet med å revolusjonere Norges Grunnlov som pågår i disse dager.
  https://ravnagaldr.wordpress.com/2013/03/01/kulturelt-kriminell-kalvo/
  http://ravnagaldr.wordpress.com/2012/08/15/grunnlovsendringer/

  Om du noen gang skulle bli skikkelig i knipe kan du alltids sette opp en musical om Ibn Fadlan eller noe lignende. Jeg ser ikke bort at det da også brått finnes penger til å gi deg ditt eget teater. Muligens også sentralt beliggende på Stiklestad.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s