SKIPET SOM IKKE KAN SYNKE

IMG_4643

NORGE I DAG:

SKIPET SOM IKKE KAN SYNKE

Det finnes to typer kapteiner. De som vet at selv den sikreste farkost kan synke, og de som tror at skipet er så trygt at de sovner på vakt. Norge er for tiden til forveksling likt Titanic. Oppe på soldekket sitter 1.klasse-passasjerene og dormer under myke pledd i gode stoler. En søvndyssende muzak smyger seg inn i øregangene. Forteller at dette skipet er det tryggeste i verden. Og det skulle da bare mangle!? Ved solnedgang sprettes dyr champagne og paljetter og strass hentes frem. Mange vil sitte ved kapteinens bord.

Nede, på dekkene under vann jobbes det for fullt. Maskinistene sitter og følger med på skipets puls. Og den unge gutten i utkikkstårnet ser farlige isfjell nærme seg. Men ropene hans overdøves av støy fra den innleide hylekoret som synger «lalalala!» der østers og kanapéer glir forbi. Ja, gamle Ali vasker dritten, og skipper’n har gått på fylla, som Leonard Cohen sier i en tekst. Men det finnes en smerte bak på ryggen som vi ikke når fordi armene ikke er lange nok. Så vi ligger i sengene og vrir oss under svette tepper, venter på søvnen som ikke vil komme. Nei, en passasjer på 1.klasse sover nødvendigvis ikke bedre enn en nede i de billigste kahyttene. Men det er lengst nede i skipet man først merker det iskalde vannet som begynner å flomme inn.

Nå seiler skipet mot et nytt veivalg.

Nye kandidater til kapteinjobben har meldt seg på banen. De står festpyntet og fine, hvisker til oss på soldekket: Det finnes ingen isfjell, ingen klimakrise, ingen farer, vi skal ta dere trygt over havet, sov videre dere, snart kommer kveldens første drink, så blir det middag. Bare si hva dere vil ha! Nei, bare bli sittende, du trenger ikke bidra. Vi skal ikke røre pengene dine. På denne reisen er alt inkludert! Du fryser vel ikke?

Og den unge klarsynte på utkikksposten får beskjed om å holde kjeft.

Nei, det finnes ingen farer, så ikke pisk opp stemningen! Vi seiler med verdens tryggeste skip. Det kan ikke synke. Det står i kontrakten fra byggherren. Ja! Hvem byggherren er? spør du. Ikke tenk på det, ikke tenk på det. Se på solnedgangen, se fuglene som ligger så vakkert på vinden.

Er musikken for høy sier du? Hvor vi skal? Er det så viktig nå når vi har det så hyggelig?

Så så, ikke tenk så mye lille venn. Vi passer på.

Og skipet seiler videre.

2 kommentarer om “SKIPET SOM IKKE KAN SYNKE

  1. Tilbaketråkk: Leonard Cohen – Everybody Knows |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s