DU SKULLE IKKE BLITT GAMMEL FØR DU BLE KLOK…

IMG_4222

DU SKULLE IKKE BLITT GAMMEL FØR DU BLE KLOK….

Disse ordene sier narren til kongen i Shakespeares «Kong Lear»

Vel, vi får hele tiden høre at de gamle er eldst, klokest, og at vi skal respektere dem. Jeg er på vei mot alderdommen selv, nei, jeg er ikke gammel ennå, men skal bli det om noen år, om jeg er heldig. Ok, jeg har levd noen år, men er jeg klok, klokere, klokest? Nei, det er jeg ikke. Men jeg har fått en litt bedre «feeling» (unnskyld det engelske ordet) for underlaget på veien jeg går. Når du har sklidd på isen en gang lærer du å ta brodder på, og i en samtale hender det at jeg oftere trekker pusten, lytter litt mer bak ordene enn til ordene selv. Og jeg tror jeg har fått en litt mer utviklet orienteringssans.

Jeg har aldri helt forstått hvorfor eldre mennesker er så opptatt av barn/barnebarn.

Kanskje det er fordi at de skal gjøre godt igjen alle feil de gjorde mot egne barn? Nei jeg vet ikke, jeg bare tenker høyt. For det er også noe annet som skjer når du har levd en stund, man begynner å tvile på det meste. Jeg tviler ikke på meg selv og egne evner. Jeg vet at båten bærer så lenge jeg gjør så godt jeg kan, men jeg har lært meg at alle har sine egne måter å gjøre det på. Så jeg er blitt litt mer tålmodig med andre. Nå vet jeg ikke helt hva det er jeg sitter og tenker på, men jeg ville IKKE vært ung igjen. Eller, om jeg visste det jeg vet i dag hadde det vært fint å være 30 år yngre, men det er ikke slik livet er skrudd sammen. Når du endelig begynner å se noen sammenhenger går du på videregående i livets skole, noen av oss allerede i avgangsklassen. Det er livssirkelens iboende djevelskap, og det er fint. Og trist. Noen har sikkert tenkt det ut, hvem vet?

Men det er én ting jeg ikke visste før som jeg vet nå.

Livet er ikke over før du er død. Da jeg var 20 år trodde jeg folk på 40 sto med den ene foten i graven. Nå er jeg over 50 og kjenner 90-åringer som lever livet som om det skulle vare evig. Men jeg kjenner også folk som er yngre enn meg selv som allerede lengter etter en god stol, en bok, og utsikt til stille dager der det ikke skjer så mye. Ja, alle må velge det de føler for. Men jeg tenker, du kan leve i 40 år til, skal du bare sitte der å glo?

Og så er det altså de som blir gamle før de blir litt klokere. Som mener at alt var bedre før, at ungdommen nå-til-dags er noen bortskjemte selvopptatte sutrekopper, disse som har bygd landet, opplevd krigen, men som frykter alt som er nytt og fremmed, som er redd innvandrere, ja stort sett. Og da tenker jeg; nei, alder er ikke det samme som klokskap. Nei, du utvikler ikke hjerne og horisont ved å sitte sammen med likesinnede landsmenn i utlandet. Jeg fatter ikke at eldre ikke reiser mer enn det de gjør? (Og her er en setning til dere som tenker at ikke alle har råd til det) I know. Men mange har det….

Det er skremmende å se hatet som flommer på nettet. Fra de unge er det uforståelig. Og fra de eldre er det skuffende. Burde man ikke etter å ha bygd landet, opplevd krig, sult og nød begynne å se noen sammenhenger? Burde ikke det faktum at døden stadig kryper nærmere føre til at en flik av ydmyhet begynner å tikke inn? For de fleste gjør det nok det, men de gamle er ikke alltid eldst. Av og til er de unge både klokere og eldre enn de eldste blandt oss.

Så jeg gjør alt jeg kan for å være et menneske, en mann som kan være et forbilde. Som noen kan tenke om, ja, når jeg blir gammel vil jeg bli som han! Det eneste jeg kan bli forbanna for er at selv om du er 50+ så er du ikke dum. Det er faktisk vi over 50 som har funnet opp alle de tekniske dibbeduttene mange av de unge blir forskrekket over at vi greier å håndtere! Så vær så snill, vi vet at en iPad ikke er ei fiffig skjærefjøl, og at Facebook er helt ut!

8 kommentarer om “DU SKULLE IKKE BLITT GAMMEL FØR DU BLE KLOK…

 1. Dette likte jeg å lese og er helt enig. Jeg er et par år yngre enn deg, men begynte å se den røde tråden i midten av tredveårene. Nå er jeg på slutten. Jeg ville ikke ha byttet ut lærdom og «hodet» med den unge spretne kroppen jeg hadde som attenåring. Og godt er det, for det må jo være noe positivt med det å bli eldre, når vårt hus begynner og knirke og skrante.

  Det med barn vet jeg ikke, men mulig det har en sammenheng med det å bli mer tålmodig med alderen, dog det gjelder ikke alle. Og ikke minst erfaring. Underveis med små barn er man mye stresset, bekymret og uvitende. Med årene ser man at det som oftest går bra, de små blir voksne og ofte fine mennesker.

  Det siste jeg vil si er: Ja, hvorfor skal man sitte seg ned med «boken, pleddet og det sløve blikket» for tidlig? Hvorfor ikke leve livet, være med så lenge det er mulig? Hvorfor ikke la tankene og kroppen «jobbe»?

 2. Bittelitt klokere har man blitt, tror jeg. På grunn av erfaringer. Men så er det det å bruke denne lærdommen da… Det er nok ofte der det svikter. Det mest irriterende er denne «alt var bedre før» -holdningen. Jeg lovte meg selv, dyrt og hellig, engang – at dette skulle jeg aldri si. Hva man sier med ord er jo noe, men holdningene skinner gjennom uansett.
  Likevel, jeg er så enig i det du skriver! Og jeg håper at jeg noen ganger, kanskje oftere, greier å vise ydmykhet og raushet overfor det nye, det ukjente, de unge, de uerfarne. Jeg vil så gjerne!
  Uansett, å sitte ned ei stund, filosofere, lese litt, i et annet tempo enn jeg hadde på nittitallet – DET er bra for meg. Tenke før jeg snakker, tenke før jeg dømmer. Jeg håper jeg gjør det;)
  Dessuten gleder jeg meg vilt til en gang å få barnebarn:D Da skal jeg øse av min tid, min lærdom, lytte til det underfundige og barnlige. Klemme og kose… (Ikke at det ikke skjedde da barna var små, men det var fire som måtte dele og det kunne bli litt hektisk og lite plass i fanget noen ganger)
  Det er bra du tenker disse tankene. Jeg bruker å si at da har man kommet langt!

 3. Jaså, satt du der og runket iherdig over din egen godhet og klokskap igjen? Du må ikke tro at du er så fortreffelig mens andre er ufyselige, folk «som frykter alt som er nytt og fremmed, som er redd innvandrere.» Bare spør jentene som er blitt overfallsvoldtatt om hvorfor de er redde for innvandrerne – araberne og negrene som de skitne sosialistene har tillatt å flomme inn over grensene, selveste berikerne. Hvorfor skal det gis innpass til de mest tilbakestående menneskene i verden når det kunne ha kommet europeere eller amerikanere som deler vår kultur? Og uten en gang å spørre befolkningen om de ville bli «beriket» på denne måten?

  Nei, dere innvandringsvenner har tredd disse apene ned over hodet på befolkningen, og nå sitter dere der og runker over deres egen godhet og har til og med frekkheten til å komme med fornærmelser mot dem som ikke tenker som dere. Og etter å ha drasset inn disse undermenneskene klager dere bittert over at «det er skremmende å se hatet som flommer på nettet.» Trodde du at alle bare må si seg enige med den motbydelige og frekke innvandringpolitikken som sosialistene har kuppet, at å ta til motmæle er umoralsk fordi det går stikk i strid med deres humanitære fantasier? Ikke faen. Dere har gjort regning uten vert, dere har overkjørt millioner av mennesker som ikke ville ha denne floden av mørkhudede, tilbakestående innvandrere. Så nå må dere tåle at det finnes andre som må tas hensyn til, ikke bare folk fra innerste Pakistan og Somalia. Når dere overkjører folk er det ingen fred å få – det fostrer hat og vemmelse, og det er deres egen skyld. Dere innvandringsforkjempere burde ikke forvente husfred etter det skitne dere har gjort mot deres egne landsmenn. Det er folk som deg som er grunnen til sosialhatet som har blomstret opp som giftige vekster, og hvis du hadde et gram ærlighet ville du klandre deg selv i stedet for å sette deg på din høye hest og gratulere deg selv med din godhet mens du ser ned på andre, din frekke drittsekk. Som man rer så ligger man. Dra til helvete.

  • Til Syvertsen: Ser at et nederlandsk tv-selskap er på utkikk etter deltagere til et nytt realitykonsept: «Oneway ticket to Mars». Ny planet, nye muligheter.

   • Ja, men har noen bedt marsfolkene om lov til å bringe inn jordmennesker? Synes du ikke at de bør bli spurt før vi begynner å sende folk dit? Det er vel det minste en kan gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s