RALLARBLOD

Foto: Ola Røe. Ingvild Holthe Bygdnes i tittelrollen som Svarta Bjjøn.
Foto: Ola Røe. Ingvild Holthe Bygdnes i tittelrollen som Svarta Bjjøn.

RALLARBLOD

Det er tidlig morgen. Jeg sitter i hotellsengen, i hvitt sengetøy med en stabel drømmeputer bak ryggen.

Ser utover lille Narvik som stort sett bare er et kjøpesenter under tak. Men ytterst i synsfeltet ser jeg et malmtog gli inn mot byen. Mørke tunge vogner med malm fra Kiruna som skal skipes videre til Gud vet hvor. Ja, historien er fortsatt levende her selv om byen ser ut som en hvilken som helst by i Nord-Norge.

Det er Vinterfestuka her nå.

Folket har trukket i rallarhatt. Kvinnene i lange kjoler, hekla sjal og brosjer, og mennene i hatt med pins, tykke gensere og godt humør. Og byen er tapetsert med plakater som forkynner om urpremiere på mitt nye stykke «Svarta Bjørn» På lørdag kveld braker det løs. Historien om den legendariske kokka Anna Rebekka Hofstad skal endelig innta teaterscenen.

Men akkurat nå, klokken 0700 på morgenen henger himmelens grå tristesse over byen.

Lett snø i luften. Jeg holdt et foredrag her i går. Snakket om disse kvinnene og mennene som la jernbanesporet fra Kiruna til Narvik. Trakk noen tråder fra den gangen vi nordmann var et hardt arbeidende folk, som sleit kroppen ut med fysisk blodslit, til nå da vi sitter på toppen av et fruktfat og klager på det meste. Før tok vi spett og bor i hånden, sprengte oss gjennom fjellet, nå er ingenting godt nok. Om flytoget er ti minutter forsinket går vi av skaftet, og selv været har vi liten forståelse for.

Ja, jeg sitter her og tenker på Anna og hennes medsøstre som var med på å bygge det nye Norge. Unge kvinner som dro ut i verden for å skaffe seg et levebrød, en fremtid, men som bukket under i et hardt samfunn av menn. Ikke så ulikt i dag faktisk.

«Svarta Bjørn» er mitt og Nordland Teaters bidrag i feiringen av at det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. Stykket er tungt av kvinnerskjebner. Men der de høye herrer som ledet arbeidet fikk bautaer og en stor plass i historiebøkene, fikk kokka Anna bare et lite hvitt trekors på fjellet med påskriften «Anna Norge»

Men på lørdag kveld henter vi henne ut av glemselen, lar henne komme ut av slagskyggen fra alle menn som ruver i den norske historiefortellingen. Og i går etter at jeg hadde snakket meg varm på litteraturseminaret her kom en ung kvinne bort til meg og sa: «Svarta Bjørn, jeg trodde det var noen kjedlige og gammelmodige greier, men nå bøyer jeg meg i støvet for kvinnene som gikk foran. Takk for at du fortalte oss alt dette!»

100 år? Samme rettigheter? Vel vi er ikke helt der ennå. Vi lever i en verden der kvinner fremdeles dømmes etter tekstiler og utseende og ikke hva de har i topplokket. Og for å si som Ingrid Bjørnov:

Det er nok en stund til det kommer rosa røyk ut av pipa i Vatikanet!»

For mer info om stykket: http://www.nordlandteater.no

4 kommentarer om “RALLARBLOD

  1. Jeg deltok på ord i spor og fikk med meg foredraget ditt. Det var veldig interessant og spennende å høre på og søndag var jeg i teatersalen og fikk med meg musikalen. Syntes den var fantastisk og veldig fengende. Både fordi at jeg generelt elsker musikaler og fordi at historien om Svarta Bjørn er fantastisk. Som ekte Narvikjente har jeg vokst opp med historien om Svarta Bjørn og Rallarene. Jeg har bodd noen år i utlandet og har alltid fortalt vennene mine disse historiene. Noen har blitt fascinert, mens andre har vridd seg i latter.
    Under foredraget ditt husker jeg du fortalte at du hadde skrevet inn karakterer som du etterhvert bare måtte forkaste. Det jeg lurer på er om du synes det er tungt eller vanskelig å slette noe fra et manus eller en historie du har skrevet?
    Stemningen i teatersalen søndag var fantastisk og etter tre timer kunne jeg bare tenke meg å oppleve enda tre timer med Svarta Bjørn. Kjempeflott jobb av alle som var involvert 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s