KULTUR I GOKK

Foto: Ola RøeSven Henriksen og Ingvild Holthe Bygdnes i "Svarta Bjørn" - en musikal av Sven Henriksen og Bodvar D Moe Regi: Stein Winge
Foto: Maiken Johansen
Sven Henriksen og Ingvild Holthe Bygdnes i «Svarta Bjørn» – en musikal av Sven Henriksen og Bodvar D Moe Regi: Stein Winge

KULTUR I GOKK

Jeg tror nesten ikke at det er sant. Hver eneste kveld møter vi i musikalen «Svarta Bjørn» et strålende publikum som reiser seg og applauderer.

Innboksen fylles opp av meldinger og godord fra folk som har sett forestillingen. Jeg stoppes på gaten av fremmede som klemmer meg, gråter og sier: «Dette er det beste jeg har sett noensinne, og jeg har sett mye!»

Siden jeg er dramatikeren som har skrevet stykket og spiller en rolle i det kan jeg vanskelig bedømme produktets kvalitet, og det skal jeg heller ikke gjøre, men at folket her i nord er overbegeistret over det de ser fra scenen kan ikke bortforklares. Vi har vært her i Narvik og spilt siden urpremieren sist lørdag, og i løpet av den perioden har vi spilt for 15 ganger fler publikummere enn «mitt» teater vanligvis trekker her i byen. Det er enestående. Takk for responsen!

Apropos respons.

Det er publikum vi spiller for, men pressen, jeg mener hovedstadspressen har nesten neglisjert oss. Ikke en eneste riksdekkende avis har tatt seg bryet med å anmelde oss. Jeg kan atter en gang trekke den slutning at all kultur som hender nord for polarsirkelen ikke er viktig for disse redaksjonene. Og er det ikke ganske skandaløst at de store avisene overser en urpremiere på en av de største forestillingene som er laget nordpå noensinne? Selv «vår egen» avis Rana Blad så ikke nytten av å sende en egen anmelder men valgte å sakse en kritikk som ble trykket i to andre aviser nordpå!

Norge er et langt land, og det meste er nord. Men i kulturlivet virker det som om alt det «viktige» skjer sørpå. I går var Dagbladets kultursider nok en gang fulle av nyheter om at en kjendis har lidd av spiseforstyrrelser og andre saker som egentlig ikke bør regnes som kultur.

Vel, «ingen kan renvaske seg i trykksverte» har noen sagt, og jeg burde vel ikke rase over dette, det kan straffe seg. Men som sagt, det er silkeføre på scenen her oppe for tiden. Publikum jubler og lampen lyser rødt for denne nye musikalen. Men hva er en ny norsk musikal som det har tatt tre år og stable på beina mot to minutters sur sang i Idol?

Men kjære dere som har sett og skal se, vi besøker ti byer i nord fra nå og fram til 5. mai. Vi gleder oss. Og ja, det hadde vært hyggelig med livstegn fra hovedstaden, men der er det som vanlig det vi her nordpå kaller for «svart hav»

For mer info: http://www.nordlandteater.no

Ja, vi har internett her opp også. Flyplasser, hoteller og matservering flere steder.

(Denne bloggen er skrevet på vegne av meg som privatperson)

3 kommentarer om “KULTUR I GOKK

  1. Kritikken av Rana Blad oppleves ganske så urettferdig. Det er riktig at vi utnyttet samarbeidet blant Amedia-aviser til å få Avisa Nordlands anmeldelse. Men vi sendte, som du utmerket godt vet, også en medarbeider til Narvik. Det resulterte i en bildeserie og kjempefin video på nett søndag – med mye skryt fra publikum blant annet – samt artikkel i mandagsavisa og enquete med publikumsreaksjoner. Dette på toppen av anmeldelsen, altså. I tillegg kommer en reportasje i lørdagsavisa og en roadmovie til å bli publisert.
    Dette er heller ikke akkurat første gang vi har omtalt stykket. Det er ingen tvil om at vi har tatt dette stykket på alvor. Det føles derfor urettferdig når vi blir kritisert for å prioritere våre ressurser slik at vi får en bredere dekning enn «kun» en anmeldelse.

  2. Kenneth, jeg er superfornøyd med hvordan RB har dekket denne produksjonen og mange andre produksjoner. Jeg skriver bare om det faktum at dere sakset kritikken fra Avisa Nordland. RB er en av de beste lokalavisene nordpå når det kommer til å dekke kultur. Bloggen er et spark til hovedstadsvisene. Så igjen, ikke kritikk av RB. Sven

  3. Hei.

    Jeg var på en av forestillingene dere hadde i Narvik, kommer selv ifra Vestlandet, og hadde aldri hørt om «Svarta Bjørn». Før forestillingen begynte måtte jeg faktisk ta opp mobilen å google «Svarta Bjørn» for å finne ut hva forestillingen kom til å handle om.. Og FOR en opplevelse det ble. Dere har virkelig gjort en kjempegod innsats med dette stykke. Skuespillerene var fantastiske, musikken var fantasisk, hele forestillingen var rett og slett fantastisk.. Nå, en uke etterpå, går jeg fortsatt å tenker på forestillingen og nynner på sangene. Håper dere kan sette opp stykket her på Vestlandet eller Sørlandet også. Jeg hadde helt klart komt en gang til 🙂
    Tusen takk for en fantastisk opplevelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s