SKAL VÆRET VÆRE SÅNN???

IMG_3491

SKAL VÆRET VÆRE SÅNN?

De aller fleste statuser på Facebook handler om været. Og det været som nordmenn er fornøyde med finnes ikke. Enten er det for kaldt eller så er det for varmt. For tørt eller for fuktig. For lite eller for mye snø. Vel, innerst inne vet de fleste av oss at været omtrent er det eneste vi ikke kan gjøre noe med. Vi må ta til takke med det vi får, eller flykte vekk fra faenskapen.

Stakkars været. Alt vi krever av været!

Det skal snø på julaften. Det skal være sol i solveggen i påsken. Det MÅ aldri regne på 17. mai, og det skal være fint på St. Hansaften og lange myke fløyelsnetter i august. Og i fellesferien skal været selvfølgelig være fint.

Men det blir aldri slik.

Som regel er julaften en regntung affære sørpå, og en iskald nedsnødd greie nordpå. Ikke denne julekort-lykken med lubben dompap i grantreet på utsiden. Og i påsken laver kram snø ned mens skodda skjuler alt som heter fjelltopper, ras går og Røde Kors henter fjols til fjells ned til afterski og sure unger som kjeder rævva av seg. 17. mai er som oftes en iskald og fuktig affære med regnfrakk over korpsuniform og en hutrende softis  på Aker Brygge. St. Hansaften går opp i tåke og røyk. Så kommer fellesferien med all sin gru. Du har ikke før pakket telt og familie i bilen så begynner det å hølje ned. Så er det veps, mygg, gnagsår og fandens oldemor. Og «HVORFOR DRO VI IKKE TIL SYDEN?»

Ja, hvorfor gjorde dere ikke det? Er du født og oppvokst i Norge så vet du vel at været er det siste du kan stole på?

Været i Norge gjør som det vil, og det har det alltid gjort. Nei, sommerene var ikke bedre før. Det var regn, veps i saftmugga og iskald blåst over fjorden. Og vintrene før var som nå. Kladdeføre og iskulde, brøyebiler som aldri kom osv.

Ved nordpolens dørstokk kommer de fine dagene når det ikke passer. Plutselig en mandag rett etter fellesferien begynner solen å skinne og gradestokken vise 28 pluss. Og slik kan det være i både to eller tre uker. Det slår som regel aldri feil. Og noen dager etter påske viser fjellet seg i all sin prakt. Det er værets iboende faenskap. Så planlegg aldri noe sammen med været. Været er ikke til å stole på!

Hvorfor reiser dere tre uker til Hellas midt på sommeren når det er som finest her? spør folk meg. Det er ikke finest i Norge midt på sommeren, svarer jeg. Sist vi prøvde det svømte vi oss utover Lofoten i tre uker uten å se verken fjell eller fjord. Skodda lå tykk som rømmegrøt helt ned i fjæra og gradestokken viste 7 pluss. Vi gambler ikke med sommeren her i huset lenger. Ok, i år har vi gamblet med jula. I Harstad har det nå snødd i 9 dager i strekk, kun med noen få solgløtt en times tid. Men vi klager ikke, vi valgte det selv.

Så når du skriver på Facebook: Skal været være sånn? Eller: Hva galt har vi gjort for å fortjene dette? så har jeg bare én ting å si: Du må aldri stole på været i Norge, for da vil du som regel bli skuffet. Jeg vet ikke hvorfor været er så fullt av faen her til lands? Kanskje fordi vi  glemmer å takke for de fine godværsdagene som stadig kommer når vi har lagt andre planer der været ikke spiller noen rolle? Han steike, nå laver snøen ned der ute igjen. Tusen takk for det, sånn for sikkerhet skyld. Men det blir vår snart vettu, men når? Jeg tenker at sommeren er best om vinteren. Sitte å drømme om den. For vi husker jo ikke vepsen som beit eller vinden i ryggen når den ikke er her. Var ikke sommeren i fjor ganske fin eller? Jeg mener å huske at jeg gikk i kortbukser ihvertfall en dag? Eller var det to?

2 kommentarer om “SKAL VÆRET VÆRE SÅNN???

  1. I tillegg til å klage om vær..
    Været brukes ofte også til å komme i prat med ukjente mennesker. Eller til å komme seg igjennom beklemte sosiale sammenhenger.
    Noen fortalte med en gang at i Thailand bruker man ikke været som tema i tørrprat. Hva skal man si om været der borte? «Det er sol i dag» – «Ja, det er veldig varmt».. Det er sol nærmest hver dag der borte (unntatt i regntiden antar jeg??) I Thailand snakker man heller om mat. Mat er temaet for tørrprat. «Hva spiste du i dag?» – «Jeg spiste ris. Enn du? Hva vil du spise til middag?» «Ris» (ja, det er ikke meningen å generalisere. Jeg vet faktisk ikke hva folk vanligvis spiser i Thailand)
    Jeg lurer på om thailandere klager like mye på maten, som vi gjør om været! Det skulle vel godt la seg gjøre..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s