THE ANSWER IS BLOWING IN THE WIND

SAMSUNG CAMERA PICTURES

THE ANSWER IS BLOWING IN THE WIND.

Det blåser en populistisk vind over Europa.

Urfolk bør miste sine rettigheter, sier mange. Vi har vært der før. Nå er vi her igjen! I Norge vil Frp fjerne alle offentlige støtteordninger til samiske kultur. Frp mener at i Norge skal det bo nordmenn, folk MÅ tilpasse seg, det skal ikke gjøres forskjell. En gruppe kan ikke få statlige overføringer bare på grunn av de hevder å være urfolk. Bli norsk! er beskjeden. Pengepungen skal lukkes om Frp kommer til makta!

Ja, vi har vært der før. Min egen familie måtte i sin tid oppgi sin samiske identitet for å kunne eie egen jord. Eie jord var noe bare nordmenn kunne gjøre. Så med et pennestrøk ble den samiske befolkningen i mine områder fjernet. Og sporene blåser igjen like hurtig som nye generasjoner vokser opp. Frp har mange tilhengere blandt det samiske folk. Vel, det skulle bare mangle, vi samer er som folk flest, ikke noe galt med det.

Men man kan ikke verne egen kultur ved å tråkke på andres.

Det er mye rasisme i Sapmi. Og det er på tide å bringe den opp i dagen. Det er et paradoks at mange av oss samer har et anstrengt forhold til innvandring, homofile, og enkelte har et antikvert kvinnesyn. Ja, nå kan alle statlige penger fjernes med et nytt pennestrøk! Ikke sovne på vakt folkens! Sametinget er i fare, den samiske kulturen, kunst, språk, litteratur, teater. Så ikke stem Frp om du har litt vett i skolten.

Og, jeg regner som vanlig med at ytterst få av mitt eget folk vil kommentere denne bloggen.

Og de som gjør det vil skrive anonymt at rasisme ikke finnes i Sapmi, at nesten ingen er homfofile osv, ja, den vanlige leksa.

Men se på flaggene på bildet. De har ikke kommet dit av seg selv. Noen har kjempet for dette. Noen har ofret mye for at de kan henge side om side og vaie i vinden. Om få år kan de samiske flagget henge på halv stang, slik flagg gjør når noen dør. Så blir det heist ned, brettet sammen og lagt vekk til neste begivenhet. Og i verste fall tas det aldri fram igjen.

Lykke til alle sammen. Til høsten er valget ditt.

En kommentar om “THE ANSWER IS BLOWING IN THE WIND

  1. Dette er en kommentar jeg lainn under T Finnbaks tråd på Fcebook.. derfor den noe udde innledninga. » Synes innlegget hans blir skjemmet av at han trekker inn reine indremedisinske diagnoser,og ikke holder seg til det som han flagger for, nemlig angrep på urfolks rettigheter. Nå er jeg heller ikke sikker på hva han mener med en «populistisk vind over europa». Derimot blåser det en del rasistiske og nasjonalistiske vinder over Europa, og de retter seg nok kke førstog framst mot urfolk,derimotmot innvandrere. Her i Norge er det derimot kraftige nasjonalistiske bevegelser mot urfolkene. Jeg mener Frp alltid har målbært angrep på de samiske institusjonerog særrettigheter. Jeg tror de har gjort dette av reine spekulative grunner. Og det er at de har spilt på en særlig Finnmarksk rasistisk antisamisk holdning. Den ene båret oppe av missunnelseog den andre av jantestrømninger i den nordnorske befolkning. Det tredje hviler sjølsagt påden gamle norskstatlige kolonipolitikken motsamiske sjløstendighetstrekk. Språk, tro,livsform,mm. Desverre tror jeg ingen av disse utgjør den framtidige hovedtrusselen mot vårt nasjonale mangfold i staten Norge. For dens amisk nasjonen er det truselen er mot området som samenekontrollerer til reindriften. Uten denne næringen, vil den samiske nasjonen sjukne hen og dø ut, er jeg redd. Den framste truselen kan man med et pent ord kallee mineralhunger ,les profitthunger, og den eviggyldige lokkebiten, arbeidsplasser. Nå har regjeringen sendt ut enmelding og et startskudd for en omfattende nasonalsatsing på leting etter mineralforekomster. Finnmark vil ikke bli noe unntak. Jeg tror at samene gjør lurt i å få samla delurestefolka de har innen nasjonen (ikke folkevalgte) til å utvikle en strategi for framtida. Lenge leve staten Norge med alle sine nasjoner, levende rike og til fortsatt gjensidig inspirasjon!»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s