SKAL VI SNAKKE OM DET?

551428_467003406688605_252327378_n

SKAL VI SNAKKE OM DET?

Når noen sier: Vi tør der andre tier, er det ikke så nøye med hva som sies. Det handler som oftes bare om å si noe annet enn alle de andre.Dette gjelder i kunst som i politikk.  Men det er viktig å snakke sammen. Ha dialog, som det så fint heter når ting skal treneres og feies under teppet.

En sivilisert dialog, hva er det?

Den offentlige dialogen er ofte preget av tannløshet, høflighet og konformitet. Det trykkes hender, det klappes på skuldre og smiles foran kamera, og så tas de harde kampene og oppgjørene ute i kulissene der blodet flyter, karrierer og egoer justeres. Så går de impliserte ut igjen, blide, høflige og forlikte. Det er slik makt fungerer.

I noen år trodde jeg at makt er sexy. At makt er noe fint å ha.

Etter å ha snust litt på makt synes jeg makt bare er trist. Særlig makt som ikke er knyttet til et bra hode. Ja, man støter på noen maktsyke egoer på sin vei.

Norsk kulturliv handler mer om maktposisjoner enn om kultur, ofte. Det finnes noen ensomme svaler på himmelen. Men makt fanger. Det er så lett å bli «full av seg sjæl» som det heter på godt norsk. Kunst og kultur i Norge får stadig mindre plass. Den måles i penger, minutter og viktighet. Derfor er det viktig å være nøye med å velge seg sine ledere. «Det er ikke så viktig at den nye direktøren for NFI (Norsk Film Institutt) har kjennskap til film» leser jeg i en artikkel i fagbladet Rushprint. Nei? Norsk film og tv-drama spør seg selv hvorfor de ikke er like gode som f. eks danskene, og nå skal man finne en leder som nødvendigvis ikke må ha kunnskap om film? Merkelig.

I styrene ved de fleste norske teaterhus sitter det også mennesker som ikke har særlig «greie på» teater. Ja, det finnes unntak her også, men stort sett hentes styrer fra politikken og næringslivet, to aktører som i disse tider ikke utmerker seg med stor kulturforståelse. Money talks over hele fjøla. For i kampen om budsjettpengene er det kulturen som taper. Dette vet vi.

Jeg mener det er mye viktigere å spørre seg hvor vi skal enn hvem som skal bestemme retningen. Ja, vi må ha ledere, men vi må ha ledere som forstår kultur. Som kan presse politikerne til å fatte at uten kunst og kultur dør samfunnet. At kunst ikke alltid kan måles i penger. For kunst kan ikke det. Kunst er som en stein som lager ringer i vannet. Jeg står på scenen hver kveld for full sal, ser mennesker bli grepet. Vi er i gode øyeblikk leverandører av magi, trøst og erkjennelse på blå resespt. Og det er som med naturmedisiner som med kunst, er du åpen for det så virker det.

Ja, skal vi snakke om verdier? Skal vi diskutere kultur og ikke bare penger?  I Norge er det greit at en ung mann tjener millioner i året bare for å sparke en ball rundt på en gressmatte, men ikke at en kunstner for 180 000 i arbeidstipend. Da er man en snylter som ligger på soffan, drikker rødvin med sugerøret rett i statskassen.

Så hva er det egentlig jeg skriver om i dag? Jo, kan vi få ledere som fronter kulturforståelse, som forteller folk hvor viktig teater, film, bøker etc er, og ikke bare ligger og gruer seg til neste styremøte der de skal forsvare prosjekter som styret ikke har hørt om?

Jeg er ikke tilhenger av ferdigproduserte slagord som legges ut på nettet, men dette falt jeg for:

«Hver gang du setter deg ned og ser Paradise Hotel tar en bok selvmord!»

I dag er denne bloggen et nødrop i overflatiskhetens og maktens tidsalder.

2 kommentarer om “SKAL VI SNAKKE OM DET?

  1. Slutter meg til nødropet ditt. Det gjelder i mange bransjer dette, som har andre verdier på agendaen, enn pengeprofitt. Dessverre har økonomer fått en slags ypperstepreststatus, synes jeg.
    Trenger sant og si en bred og lang og dyptpløyende verdidebatt i dette landet –

  2. Bravo! Jeg hører mye om det fra en slags innside, den største av mine håpefulle har snart master i å trille toner- og er dårlig på smisk – det er en av de tingene jeg ikke oppdro han i 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s