FISH&CHIPS I LOFOTEN

Bilde

FISH&CHIPS I LOFOTEN

Noen ganger er mat så godt at man blir lyrisk. Andre ganger er den en dyr skuffelse.

Vi er i vakre Lofoten på turne, og i går møtte jeg det nordnorske matfatet på sitt beste og sitt verste. La meg ta det beste først.

Vi ankommer Henningsvær i regn og blåst.

Det meste er stengt. Den lille «byen» ved havet har ennu ikke våknet fra vinterdvalen, men det er ikke verre enn at man får handlet litt av hvert. Så etter å ha akket og okket oss over de vakre omgivelsene, sett tørrfisk og torskehoder henge på hjell finner vi et lite sted som heter FISKEKROKEN. Det er litt sånn tørka blomster og 80-tallsdekor oppe under taket. En svensk servitør svinser rundt og dekker bord til kveldens tapas-happening. Vi får menyen som er liten og enkel. Fish&chips stikker seg ut som soleklar favoritt, men vi har litt bange anelser om Findus fiskepinner og kjøpechips.

Men nei! Inn kommer en fish&chips som er så god at man blir lykkelig. Store stykker fersk fisk panert i god røre og et tårn av håndskårne tykke pommes frittes med havsalt. Litt salat og aioli. Hallelujah!  Kokken får tips, svensken får tips, og måkene får en agurkskive! O lykke.

Bilde

Så i går kveld var hele turnégjengen samlet på det fine spisestedet BØRSEN i Svolvær.

Det var tre-retters, vinpakker, hvite duker og hovmester som forklarte det hele i lyriske vendinger. Men maten var blottet for poesi. En tørr røkt hval med Snøfrisk og noen salatblader. Så kom dampet tørrfisk som ikke smakte noe som helst, og var toppet med tynn stuet gulrot, eggesmør og noen knusktørre stekte spekeskinkeskiver. En skikkelig nedtur som ble avsluttet med en slapsete panne cotta med skogsbær fra Rema 1000. Så alt er ikke gull i Lofoten.

Men takk til den ydmyke lille plassen i Henningsvær med utsikt til gamle naust og storhav. Og takk til Børsen som må skjerpe seg siden den har rykte på seg å være en av de aller beste.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s