NATTEN KRYPER PÅ

SAMSUNG CAMERA PICTURES

NATTEN KRYPER PÅ her i Hellas.

Jeg sitter på en balkong, hører gresshoppene spille, ser båter som seiler på havet som for øyeblikket er oljesvart og blinkende. Ser de stor cruiserne med folk ombord, glass som klinker mot glass. En hjemløs latter fra en balkong like ved, et menneske tenner en sigarett nede på gaten, haster videre. Villkattene som lusker i den lille parken ved casinoet. Varmt i kveld ved Middelhavet.

Jeg har lest noen artikler i kveld. «Politiske» tekster. Mange er på frierføtter i disse dager. Det lille mikroskopiske landet Norge skal reddes. Vel, jeg er for gammel til å tro på sånt. Eller gammel, jeg er lei, lei av nyheter med store bokstaver. Folk som snakker til meg som om jeg var tjukk i hue. Tendensiøse postulater som spys ut hver eneste dag, bygger opp under folks frykt.

Jeg tenker,ville verden vært et bedre sted uten alle disse nyhetene? Ja, jeg tror det. For det finnes grenser for hva man trenger å vite gjør det ikke? Og det man behøver å vite skriver nesten ingen om.

Så en overskift på vg.no i dag, det var som følger: DERFOR BØR DU GRILLE SALATEN! med det sedvanlieg utropstegnet etter, fulgt av «les mer» som betyr klikk. Jeg klikket ikke. Jeg satt og kjente på en plutselig trøtthet i kroppen. Trenger jeg virkelig å vite hvorfor jeg BØR grille et salathode? Nei, jeg trenger ikke det. Og bryr jeg meg om at George Clooney har gått fra kjæresten? Ikke så mye. Jeg kjenner dem ikke.

Så hva bryr jeg meg om? Jo, jeg bryr meg om at pressen gjør folk redde, at det som skrives er noe dritt som får folk til å bli engstelige, mindre i stand til å tenke selv. Reflektere. Ok, det er agurktid, jeg vet. Men jeg har altså ikke kjøpt en papiravis på minst to år. Jeg leser nyheter på nett, men nå vurderer jeg å slutte med det også. Jeg føler at jeg blir dum av det. For verden er da mer enn endeløse tirader om Mette Marits designerkjoler, de samme grilltipsene, flåttvarslene, huggorm, dårlige jordbær osv?

Jeg får en litt sånn trist russeavis-feeling av det hele.

«Vinner Erna valget i denne drakten? Hva sier mote-ekspertene?» Who cares? Jeg driter i hva Erna Solberg har på seg, jeg venter på at hun åpner munnen og forteller meg hva hun har tenkt å gjøre med landet. Hva hun mener om at en varsler evt havner i fengsel. Hva hun tenker å gjøre med asylbarna. Hva hun mener om romfolket. At hun skal si takk for at hun evt kommer til dekket bord og en Andeby-binge full av penger. Spør henne om det da vel?

Men nei, det er drakten og «se, hun har slanket seg og klippet håret! Ligner hun ikke litt på Siv dere?» Men ta NRK’s Valgomat, så finner du ut hvem du er, ok? Nei takk. Jeg gidder ikke ta NRK’s valgomat, jeg vet hvem jeg er og hvem jeg tror på. Har en følelse av at politikk for tiden burde hete underholdning.

Les aviser, sa morfar, følg med i timen, bli et opplyst menneske!

Ja, jeg har vært lydig i alle år. Jeg har lest aviser, hørt på radio, lyttet til debatter. Men nå er det altså agurkene det dreier seg om, de mest salgbare. Selv kultursidene som jeg er opptatt av har blitt hakket verre enn Se&Hør. Teateranmeldelser er så små at du må lete med lys og lykte etter å finne dem, og bokanmeldelser kommer så sent at det er nesten like før boken den gjelder er ute av katalog.

Nei, bladfyk, ta seg sammen. Natten kryper på. Dumhetens og overflatiskhetens natt.

Her i Hellas er det varmt og stille.

Ingen lyseblå drakt i sikte. Bare brune armer og solvarme knær. En espresso på bordet og gresshoppelyd. Jeg sitter her i mørket og pålegger meg selv et løfte: Ikke lese nyheter på et helt år. Så får vi se om hjernen krymper. Nå er den i ferd med å renne utover skuldrene av alt sludder og fjas.

Takk. Og god natt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s