PEOPLE WE LOVE TO HATE

SAMSUNG CAMERA PICTURES

PEOPLE WE LOVE TO HATE

I Norge skal alt være enkelt. Du skal ikke stikke deg fram.

Om du gjør det får du kallenavn. Det er ikke bra å være «sin egen» i et lite land. Du må passe på at postkassen har riktig farge, at hekken er klippet lik naboens. Og ikke minst, du må bære vann til den felles mening. Og du må finne deg mennesker du elsker å hate. Og i et lite land er det enkelt, for når befolkningen bare består av skarve fem millioner skal det ikke mye til før man havner i offentlig gapestokk om du bryter med koden som gjelder.

I Norge lønner det seg ikke å bli rik, selv om det regnes som edelt å jobbe hardt.

Og om du er smart og jobber hardt kan det hende at du kommer i skade for å bli det, rik.

Det er ikke bra, for ingen skal ha noe mer enn «folk flest» i et lite land. Og det spiller ingen rolle at folk for tiden vil ha en regjering som støtter de rikeste blandt oss. Nei, du må være sånn akkurat passe i «lille land» når det kommer til levesett og lommebok. Og skulle du tilfedigvis være rik og gir av din overflod heter det seg at du «gir penger for å vise verden hvor forbanna godt menneske du er, og det skulle da bare mangle når man vasser i penger!»

Ja, vi velger oss mennesker vi elsker å hate.

Særlig mennesker som tror på det gode og ikke har gjort en flue fortred, er som røde kluter. Jeg kunne nevne Ari Behn som ikke gjør noe annet enn det han har lyst til. Han skriver, maler noen påfuglfjær på et middagservise og lager noen bilder. Slike ting er det mange som gjør, men Ari har stemte s’er, går i rosa skjorter og i litt for prangende dresser. Skikkelige menn i vikinglandet Norge gjør ikke det. Han må vi ta!

Jeg kunne nevne kronspinsparet som begge fylller 40 år i år. Det skal de ikke komme til å gjøre ustraffet. For nå har de bedt gjestene om penger når de skal holde fest, og i tillegg må de som kommer sove i telt i hagen på Skaugum. Feil, feil, feil! Man tar ikke covercharge i egen bursdag. Jeg tør ikke tenke på hva folkehopen hadde sagt om paret hadde fløyet hele hurven til Karibia med privatjet! Men en teltur i Bærum med inngangspenger skal man ha seg frabedt i friluftnasjonen Gnore! Fy for skam, for noe alternativt sludder! I Norge skal bursdager feires i amerikanske partytelt med tapas og høye drinker! Og er det barn det er snakk om så skal man på Mc Donalds der man kan få sunn og næringsrik festmat for en billig penge!

Jeg kunne nevne Henrik Ibsen. Jeg kunne nevne Edvard Munch. Jeg kunne nevne mange vi har elsket å hate opp igjennom tidene.

Folk vi i ettertid elsker å elske, mennesker vi 100 år etter sin død  pranger oss med i et desperat ønske om å framstå som kulturnasjon ikke ikke bare en gjeng med grillende idioter. Men en hakkekylling må vi til en hver tid ha ellers sover vi ikke godt om natten. Og jeg frykter at når historien om oss som lever nå skal skrives så vil det som står igjen være: Folket som pusset opp badet og grillet billige svinekotteletter. Er der rart jeg har vært vekk fra Norge mer eller mindre i tre måneder for å kunne puste ut? (ironi)

Og nå sier du helt sikkert: Om du er så jævla misfornøyd med Norge, så flytt til utlandet da for pokker!

Ja, det har jeg tenkt på mer enn en gang. Men det er jo befriende å slippe vekk fra all tristessen i store verdensbyer. Sette seg på et SAS-fly hjem, få en norsk avis i fanget med overskriften: KRONPRINSPARET INVITERER TIL CAMPINGTUR NÅR DE FYLLER 40!!!!

Det er da du forstår hvor lite det du kommer fra er, hvor uskyldig og fritt for problemer gamle Norge er. Man kan ikke annet enn å elske det.

For å si det på en annen måte, Norge er mitt fedreland, og jeg elsker å hate det. Så priviligert er jeg. For et norsk pass er ingen skjebne, det er et gullkort til resten av verden. Så reis ut å se den, se og lær. Det er der ute de store problemene er. Begynn heller å hakk på dem. Be the change!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s