NATTEN ER DAGENS MOR

IMG_4286

NATTEN ER DAGENS MOR

Dette er en av de fineste titlene jeg vet. Natten er dagens mor.

Lars Norén kalte et av sine stykker for det. Dagen som vikles ut av nattens kokong, flyr som en sommerfugl inn i lyset.

Mange steder i Europa stiger hatet. Mange mener vi for tiden er på vei inn i en lang natt. For noen dager siden ble en svart minister i Italia møtt med galger i trærne og plakater der det sto: Folk skal bo i det landet de er født i! da hun skulle holde en tale. Tankene går til et kapittel i historien vi nødig vil huske. Svarte kropper som vaiet i vinden i sørstatene i USA. Og Billie Holiday som sang «Strange Fruit»

Det er om natten de mørke tankene vikles ut. Flyr som onde budbærerer gjennom rommet. Stiger ut i lyset og blir til handlinger ved høylys dag. Det er ikke noe å bry seg om, sier mange, noen mennesker har alltid vært onde. Og når grusomme ting hender spør man seg i etterkant; hvordan kunne dette skje her på vår fredelige plett? Vel, det er når man snur seg vekk fra ondskapen at den vokser. Brer seg ut som en skyggeplante. Hvem som satte frøene i jorden er man ikke så opptatt av. Det må bare ikke skje igjen, sier vi, og snur oss vekk og prøver å glemme.

Hat og fiendebilder skapes over en lav sko. Noen pusher «dem og oss-scenariet» – for de onde er ikke oss, de er «de andre»

Vi kaller ikke tingene ved dets rette navn lenger. En muslim som utfører en forbrytelse er en ekstremist. En norsk greve løslates. Man skal ikke dømme før man har bevis, er regelen for våre egne. For «de andre» er vi mindre tålmodige. Men ondskapens plante vokser. Vi bærer vann til løgnen, og forkludrer sannheten. Det er best slik, tenker vi, fordi sannheten er for vond å ta i. Det vil rokke ved vårt skjøre bilde av verden. I disse dager er det to år siden Utøya og Regjeringskvartalet. Hva har vi lært av å erfare at ondskapen kom fra en i vår egen flokk?

Ja, natten er dagens mor. Bruk nettene til gode tanker. Drøm om vennlighet, empati og gode ting.

Nei, jeg er ingen do good’er, jeg er realist. Det må hard lut til for å endre hengemyra vi sitter fast i. For en verden tuftet på gjerder og stengsler, hat og frykt har ingen fremtid. Og all nød og fattigdom i verden er skapt av mennesker. Og bare vi har makt til å endre dette.

Vi sitter på soldekket her i vår del av verden. Men vi er ikke så opptatt av hvor skipet skal.

Vi ser bare toppen av isfjellet der vi seiler inn i solnedgangen, men vi stoler på kapteinen. Og om vi ikke gjør det, så ber vi om nytt mannskap.

Som om bare er vaktskifte kan redde oss?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s