GLASSROMMET

IMG_4474

GLASSROMMET

Det er sjelden bøker sparker beina under meg, at de er så sterke at jeg må legge dem vekk og lese teksten i små porsjoner for å orke å ta ordene inn. Men «Glassrommet» av Simon Mawer er en slik roman.

Den handler rett og slett om et hus som ble bygget rett før 2. verdenskrig, et funkis-tempel for «den nye tiden» som skulle komme. Og den nye tiden kom med all sin gru. Nei, dette er ikke en «vanlig» krigshistorie, det er en mangefassetert fortelling om et hus som består selv om tidene skifter og menneskene som bygde det og bodde i det spres for alle vinder.

Dette huset skulle være fritt for pynt og staffasje. Det skulle slippe lyset inn via store vegger av glass. Menneskene som flyttet inn skulle «sveve fritt» og uavhenhig av tid og rom. Bare en vegg av onyks og en sort flygel, noen enkle skinnstoler, ikke noe mer. Ja, det er snakk om svimlende rike jøder med god og moderne smak.

Uavhengig av dette var Tyskland på vei inn i historiens mørkeste natt. Jødene, ja, du kjenner historien, ble jaget og forfulgt, drept og mange flyktet, så også denne familien i det famøse huset. Huset ble forlatt og Adolf Hitler brukte det til å starte et senter som skulle forske på raseforskjeller. Det er noen scener i denne sekvensen som er dirkete vonde å ta inn over seg. Jeg skal ikke røpe mer av hendlingen, les denne grusomme romanen fra en nær fortid.

Og det som er mest skremmende med boken er at mange av de tankene, replikkene og mekanismene er de samme som vi hører og opplever i Europa i dag når hele menneskegrupper stigmatiseres, og fiendebilder om «oss og de andre» er høyst levende.

Simon Mawers tekst er skremmende og høyst aktuell. Og det er den sikkert også ment å være.

En kommentar om “GLASSROMMET

  1. Denne boken gjorde inntrykk på meg også, da jeg leste den for noen måneder siden. Kontrasten mellom kunsten; arkitektur, dans og musikk, og det som skjedde av umenneskeligheter, den var sterk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s