NORWAY – A FOOD STORY

SAMSUNG CAMERA PICTURES

NORWAY – A FOOD STORY

Norge er vakkert. Uansett hvor jeg er i verden sammenligner jeg det med fedrelandet.

Og selv om det er mange fine steder jeg elsker rundt omkring har Norge noe helt unikt. Naturen og lyset. Men maten? Hva har skjedd med Norge når det kommer til maten som du får kjøpt (om du har flaks å finne noe som er åpent) i det ganske ferieland?

Vi har seilt noen dager rundt i Helgelands vakre øyrike.

Vi har hatt kjølebagger med tørrmat med oss, og vi har stoppet her og der for å spise middag. Det meste har vært stengt, og det har sin sjarm. Små samfunn har ikke døgnåpne butikker, hippe kaffebarer og sushi, og slik skal det være, det er derfor man oppsøker små steder for å komme vekk fra storbyens mas. Men når du endelig finner noe som er åpent, så serverer de middag til 225 NOK som består av entrecote, fabrikklaget pommes frittes dynket i grillkrydder, bernaise fra pose, kinakål og Thousand Island dressing. Hvorfor, når kaféen ligger to meter fra matfatet? Det var ikke en bit fisk å finne i mils omkrets på noen meny. Et annet sted var det inovativ hamburger-føkkings-tallerken, kylling nuggtes med de samme deprimerende pommes frittene samt noen tørre svinekotteletter med surkål og grå kokte poteter.

– Har dere ikke fisk? spurte jeg, dere ligger jo helt i vannkanten? Nei, ikke i dag, og folk flest vil ikke ha fisk. Vel, sa jeg, jeg vil gjerne ha fisk, og nå har vi vært både her og der og jeg har ikke sett annet enn en trist panert flyndre fra Frionor? Servitøren ble litt stram i leppa, dette var tydeligvis ikke hans form for humor. Så det ble biff, som var helt grei, men til den prisen burde man kunne forvente noe bedre.

Leste en kronikk i en av hovedstadsavisene der en eller annen mener at Mathallen på Vulkan er et «kaksested» som oppsøkes av rike mennesker i sorte biler fra Vestkanten. At hele konseptet er snobbete og ikke for «folk flest» – hvem nå det måtte være? Jeg har vært der, og Mathallen er alledeles strålende. Ok, noe er dyrt der, andre ting er ikke dyrere enn i kjedebutikkene.

Men vi, det norske folk har gått rett på løgnene som den norske matvaremafiaen har hvisket oss i øret.

Mat skal være «trygg, kjapp og billig!» Er det ikke en selvmotsigelse i dette slagordet? Mat kan ikke være TRYGG, KJAPP og samtidig være BILLIG! Ok, du kan få en Rema 1000-kylling til 39 NOK som er vokst opp i mørket i et bitte lite bur, som er pumpet full av antibiotika og vekst-hormoner, og blir voksen i løpet av noen og tjue dager og om den forsøker å reise seg i sitt lille Guantanamo-bur brekker den alle beina fordi den har vokst så hurtig at den ikke har rukket å utvikle beinstruktur. Det er til og med forsket fram et eget hormon som gjør at de stakkars arme hønsene utviker ekstra store bryst, for det er det folk vil ha. Så det er ikke matbaronene som gjør oss en tjeneste, de er dyreplagere,  og vi har hoppet glatt på løgnen om at maten er ALT for dyr i Norge.

Og det er den samme mafiaen som klasebomber restaurantbransjen i Norge, pusher pakker av drittmat til en billig penge, enkle løsninger som gjør at profitten øker mens kvaliteten på maten er det svart få som bryr seg om. Og om det er slik at norsk mat er så trygg og sikker, så hvor pokker er den å få kjøpt langs E6 eller i skipsleia langs verdens vakreste kyst? Den norske kulinariske arven er i dyp krise når kokkens beste venn er frityrgryta og hamburgerdressingen. Dette burde da virkelig være en sak for politikere som er livredde for at den norske kulturen skal rives i filler?

Men på den annen side, vi er det vi spiser.

For øyeblikket kan det virke som som vi er noen oppblåste frityrstekte velfødde sofagriser som ikke tåler å se en fisk med skjell og hode, en stykke kjøtt med fett og bein på. Som bare orker å spise mat som ikke ligner på det det egentlig er. Små fabrikkproduserte firkanter dynket med fett og sukker.

Men på kroa på Onøya var ihvertfall kaffen god. Det skal de ha.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s