NORSK KULTUR, JA HVA ER NÅ DET?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

NORSK KULTUR, JA HVA ER NÅ DET?

Min morgen begynner nesten alltid slik.

Jeg står opp, skrur på radioen, og siden jeg er en kulturfiffer hører jeg selvfølgelig på P2. Så setter jeg på kaffen. I dag: Jeg sitter med haken i hendene, fremdeles med restene av Margreth Olin’s rystende  «De andre» i kroppen. Jeg hører kaffen sildre ned i kolben, kjenner lukten av brun oppvåkning. Så begynner Politisk Kvarter.

Siv Jensens indignerte stemme fyller det store kjøkkenet mitt der solen flommer inn. Hva er norsk kultur Siv Jensen? spør programlederen. Han får aldri et klart svar på det utover litt difust tåkeprat om at det er svært viktig å huske  det man kommer fra, være stolt av det og å bevare det.

I hele dag har jeg kjent på et raseri. Jeg har ikke kunnet skrive på det jeg jobber med i dag. Tankene har kretset rundt paranoiaen som pumpes ut i media. Alt sinne og hvit redsel for at vi skal miste noe som bare er vårt eget. Men vi vet alle innerst inne, og om vi skal være ærlige så har vi ikke så veldig mye som er vårt eget, som er unikt norsk.

Mellom bakkar og berg utmed havet heve nordmannen fenge sin heim, heter det i en gammel tekst.

Legg merke til ordet «fenge» som betyr å få så vidt jeg vet. Vi hakket oss ut av isbreen og satt der og skaket i skinnefellen mens folk andre steder satt godt og komfortabelt på vannklosett. Vi satt og hakket helleristninger i fjell og jaktet med piler av bein. Vi var et fangstfolk, vi var fiskere og bønder. Vi skar i tre, vi bygde båter. Vi tok oss over havet og plyndret byer og land, drepte menn og voldtok kvinner. Vi hugde ned all eikeskog i Norge og solgte den til Holland. Og når eika tok slutt ble det alt for mange av oss, fordi alle de som dro til Holland for å arbeide kom tilbake. Ja, slik kan det gå.  Og derfor kunne vi ikke brødfø oss, og mange stakk over havet og fikk seg et nytt liv i Amerika.

Det er dette vi kommer fra. Dette er oss. Om vi skal være ærlige.

Kjære Siv Jensen, det er mulig du er et godt menneske, men du har kulturforståelse på høyde med en ung 17.mai-sløyfe.

Kultur er ikke noe statisk. Kultur er i bevegelse som også menneskene som bor i et land, i verden, er det.

Vi kan ikke ønske oss tilbake til det som var for tyve år siden bare fordi vi har et nostalgisk ønske om å finne tilbake til noe vi tror var genuint. Det var ikke det. Det var oss der og da. Men tiden og vi har gått forbi det stedet da Odd Grythe prøvde å være vår kollektive hukkommelse, og Erik Bye går ikke ombord lenger på svart/hvitt-tv mens mor varmer terteskjell med hvit saus og reker ute på kjøkkenet.

Det genuint kulturelt norske finnes ikke.

Du kan slå en Selbuvott i hodet på meg tusen ganger og si: Se her! Men mønsteret er fra Kina. Og du kan komme med pinnekjøtt, lapskaus og ti andre matretter  du mener er norsk sikringskost, men et sted i verden ble de rettene kokt mens vi satt i en liten trebåt og fisket med en line flettet av lær. Når kirken kristnet samene med vold og makt satt folk på kafé i Roma og spiste kremkaker med kandiserte fioler som pynt. Just saying.

Så gi meg en eneste ting som er genuint norsk?

Det eneste jeg kan komme på er porøse og forslitte ordtak som «det er typisk norsk å være god» og «look to Norway!» Gi meg en grunn til at folk skal se mot Norge der vi har politikere som vil oppheve alle internasjonale avtaler, ikke bry seg om menneskerettigheter og bruker et forvirret forsøk på å redde norsk kultur som avledningsmanøver når det egentlig handler om at de ikke liker mennesker med en annen hudfarge enn dem selv.

I dag er det inget hedersmerke å være nordmann med norsk pass og tilgang til nesten hele verden. Jeg skammer meg.

Og jeg har søkt et av verden største land om å få et lite grønt kort. Og om jeg får det er det kanskje bye bye baby. For om dette paranoie hatet får fortsette så synker vi med mus og menn. Ja, det er mye dritt i USA også, men der smiler de og sier God bless you.

Her er GUd veldig fraværende, om du tror på slikt.

4 kommentarer om “NORSK KULTUR, JA HVA ER NÅ DET?

  1. Når skammen er så stor ved å være normann..da må du flytte.!.USA er vel den som har knust eget folks kulturer….og skapt kultur…Albuer med en viss spisset forventes…Håper du lykkes!Jeg følger spent med på fortsettelsen! Å jaa..Siv er kaskje ikke så verst 17. Mai-sløyfe..dette selv om min politikerforakt sitter laaangt inne.

  2. Jeg skammer meg ikke over å være nordmann, men jeg skammer meg når mine egne er så fulle av hat og redsel for alt som kommer utenfra. USA, som jeg skriver (om du hadde lest skikkelig) er det mye galt med. Men de er jævlig gode på intergrering.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s