I HAVE A DREAM

Martin+Luther+King+Jr+PNG

I HAVE A DREAM

I fjor så jeg et teaterstykke på Broadway. Det heter «The Mountaintop» og handler om Martin Luther King Juniors siste natt.

Rollene ble spilt av Samuel L. Jackson og Angela Basset.

Vel, de fleste vet hva som hendte med mannen som skaket en hel verden med sin drøm. Og i dag er det femti år siden han holdt sin berømte tale der han forkynte for en hel verden: I have a dream!

Hvorfor husker vi denne talen? Selvfølgelig fordi den forandret verden. Men kanskje også fordi han valgte noen enkle naive ord: Jeg har en drøm.

Å være naiv og å ha drømmer er ikke bra i dagens politiske landskap. I dag skal du være konkret, og det som før het drømmer heter nå bærekraftige visjoner, da helst lenket opp mot penger. Som politiker skal du ikke betro dine velgere om dine private drømmer, du skal komme med løfter. Du skal ikke stå opp å si: Jeg har en drøm om at vi alle skal respektere hverandre tross hudfarge, religion og legning. Det kan føre til at du mister noen velgere på veien mot maktens korridorer.

Nei, du skal ha noen kilometer 4-felts motorvei og litt lavere skatt i dokumentmappa for å få applaus.

Og du må heller aldri kreve noe av dine velgere, du skal si: Jeg tar ansvar, så bare len dere tilbake i godstolen, jeg skal sørge for at du får det bedre enn det du har det nå! Og folk flest lulles inn i sin egen private tristesse og får en følelse av at det er noe de har krav på som de ikke har fått. Derfor stemmer vi ofte bare med lommeboka og ikke med hjertet.

«Verden trenger mennesker med større drømmer enn billig bensin!» står det på et bilde som er delt i bøtter og spann på nettet i det siste.

Ja, det er helt forståelig at folk vil bli tatt vare på når de blir gamle. Ja, det er helt ok at folk vil tjene mer penger. Jeg kan også forstå at folk som er veldig avhengige av bil vil ha billigere bensin. Men det jeg ikke forstår er at i 2013, femti år etter at MLKJ holdt sin berømte tale for frihet og likhet driver politikere fremdeles med menneskeforakt, stigmatiserer folkegrupper og mistenkeliggjør alle som kommer hit  for å få et bedre liv. At noen av dem kan være så følelseskalde at de ikke ser et barn i nød, men sender dem «hjem» til et land de aldri har vært i.

I skrivende stund surrer P2 der to politikere hakker løs på hverandre. Det handler ikke om drømmer, men om løfter. Pengeløfter.

Og jeg tenker, når vi evt får 4-felts motorvei fra Lindesnes til Nordkapp, vet vi hvor vi skal?

Når alle de gamle har eget rom og får rødvin til kvelds og blir badet og dullet med 24/7, vil det være godt nok da?

Når skatt på formue, alle avgifter er tatt bort, hva vil vi kreve da?

Jeg tror at i Norge blir det aldri godt nok!

Så jeg tror de med den største drømmen neppe kommer til å vinne valget 9. sept.

For drømmenes tidsalder er forbi. Det er harde fakta som gjelder. Og «what’s in it for me?» er dagens evangelium.

Akk, hjertet er en ensom jeger.

Bless you Mister Martin Luther King Jr.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s