KAMPEN OM MATEN VÅR

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

KAMPEN OM MATEN VÅR. VALGETS KVAL.

Det har vært mye tyn til Olav Thon i det siste. Han flagget sin kjærlighet til FrP. Men la nå det ligge et øyeblikk. Jeg tenker på maten vår.

Det snakkes hele tiden om frie valg. At folk bør ha rett til å velge. Vi er så heldige at vi bor i et land der maten flyter i så stor grad at flere tonn av den kastes hver dag. Bransjen er full av profeter som forteller oss dette og hint. Og ikke minst pågår det en krig som går ut på å selge oss forbrukere den billigste maten.

Men hva  denne billige maten inneholder eller ikke inneholder snakkes det ikke så høyt om.

Men gode ting skjer. I det siste har det sneket seg inn en grønn linje i debatten om mat. Du kan ikke stå opp å rope: Jeg har den billigste kyllingen i landet! på samme måte som du kunne for noen få år siden. For forbrukeren er mer opplyst. Hun vil vite. Hvor kommer den fra? Hva har den spist? Hva har den fått av antibiotika og veksthormoner? Og er det ikke litt rart at en kylling er slakteferdig etter 28 dager? At den har vokst så fort at den ikke har utviklet beinstruktur, og om den prøver å reise seg (som alle gjerne vil) så brekker den beina og blir liggende på halv tolv til sin dødsdag og utvikler liggesår og det som verre er?

Maten er for dyr! Jeg hører det ofte.

Sludder, maten er ikke for dyr i forhold til hva vi tjener. De fleste av oss har råd til å kjøpe god mat. Og ja, det er noen som ikke har det, som f. eks store barnefamilier. Og det er dem matmafiaen frir til. For hvem vi ikke ha en sekk kyllingvinger til NOK 49 når du har fem sultne unger som i utgangspunktet ikke vil spise noe som helst? For ikke å snakke om ei trillebår full av feite burgere til NOK 199? Så denne billige maten pushes ut til folk som trenger den sunneste maten. Vi som er godt voksne har råd til å kjøpe Stange-kyllinger til 300 kroner stykket eller fin hvit torskerygg til som koster like mye som en flybillet til Paris.

Mat og kosthold har omtrent vært fraværende i valgkampen.

Hadde jeg vært politiker ville jeg jobbet knallhardt for at alle skolebarn i Norge skulle fått varm lunsj hver dag! All forskning i land som driver med denslags viser at barna har større læreevne når de får skikkelig mat. Men her i Norge vil f. eks Høyre fjerne den skarve frukten norske unger får midt på dagen.

Jeg mener at mat er livsviktig. Matlagning burde være et høyt prioriert fag i skolen.

For bare ved å kunne lage, spise og servere god sunn mat kan vi forebygge sykdom, og det ville spare staten for store utgifter. Men hvem av topp-politikerne tør å sette foten ned når det kommer til mat. Matbaronene sitter jo side ved side med våre folkevalgte under julebordet i NHO. Men man vil vel nødig ha dårlig stemning over damasken?

Tilbake til Olav Thon.

Han har selvfølgelig rett til å stemme på hvilket parti han vil. Og ja, han skaper mange arbeidsplasser. Men bygger han et levende og bærekraftig land? Nei, det gjør han ikke. Han presser ut alle de små i de store byene og lar de med mest penger slippe inn. I disse dager i Oslo presser han ut den eneste kreolske restauranten og lar en pengesterk inder flytte inn i stedet. I Oslo er det allerede 84 indiske spisesteder. På toppen av dette bygger han enorme kjøpesentere utenfor de fleste småbyer som igjen resulterer i at bykjernene legges øde slik at de små ikke lenger kan drive. Så Thon bygger ikke landet, han river det ned. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har opplevd at en butikk jeg har handlet i i alle år er borte fordi den ikke hadde råd til å flytte inn under Olav Thons tak og la seg forsvinne under paraplyen til en kjede. For Olav Thon leker bare med de som er øverst på hitlistene når det kommer til rotasjon av varer og tjenester.

Men for all del. Folk vil kjøre fram til butikkdøren. Slippe å kjempe seg gjennom vær og vind. Og en billig høne kan da ikke skade? Men det er noe jeg lurer på? Om den nye regjeringen skal legge til rette (som den hele tiden sier at det skal) for at det skal bli lettere å starte en bedrift, hvem vil dette gjelde? Vil det bli lettere for fru Hansen å beholde skobutikken sin når enda et nytt storsenter kaster slagskygge over hennes lille bedrift? Og vil det bli lettere for den lille bonden som kommer til glasspalassene til Thon&Co for å by fram sine økologiske varer? Eller er det bare de som har så lav moral at de kjemper om å selge den billigste og minst næringsrike maten som skal premieres med fritak for formueskatt? Det skal bli spennende å se…!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s