FÅ DENNE DRITTEN VEKK..!!!

oslo-i-endring

FÅ DENNE DRITTEN VEKK…!!!

Det kunstverket/prosjektet alle liker finnes ikke. Og slik skal det vel være.

Kunst skal provosere, fremkalle avsky og mange andre menneskelige følelser. Men det er én ting vi alltid må leve med i Norge, det heter:

NEI TIL FORANDRING!!!! Og ikke minst: NEI TIL SKULPTURER I NORSKE SKOGER OG KYST-LANDSKAP!!!!

Ingen skog har vært mer omtalt i media enn Ekebergskogen i skrenten ved Oslo. Eller skog, vi snakker om en treklynge eller et villniss som fører opp til Ekebergrestauranten der Christian Kjekken Ringnes (som han kaller seg på Facebook) har tatt seg til rette som et troll som kapp-fråtser med de andre kapitalist-trollene i norske skoger.

Og alt fra jazzsangerinner til trim-dronninger har skreket seg hese over at trollet har tatt over skogen med all sin heselige «kunst» der pupper og lår i marmor og det som verre er stilles ut i all sin gru bare en fingerbredde fra turstien der nesten én million nordmenn visst nok rekreeres hver dag.

Og jeg tenker, WTF? Hva spiller det for rolle om det står noen skulpturer i en skog? Og ligner ikke dette veldig på alle gamle debatter som spisses til det hysteriske hver gang et kunstverk eller et kulturbygg skal reises?

Men tilbake til den famøse skogen. Jeg har gått der i nesten to tiår. Og den har alltid vært et villniss fullt av søppel, brukte  kondomer, ispapir, sinte damer i fluedrakter som løper så søla skvetter, irriterte herrer med sykler til 30 000 kroner. Nei, Ekebergskogens ro har jeg aldri oppdaget. Og etter du har kjempet deg gjennom tornekratt og brennnesler er det en befrielse å komme fram til Kafé Utsikten der det endelig er fri passasje og siktlinje til Oslofjorden.

Men vi må bare leve med det. All kunst i Norge må hates og hånes før den kan elskes. Gustav Vigeland i sin tid fikk høre det da han satte sine «urovekkende og stygge granitt-amasoner der bryster og annet veltet ut til spott og spe for alle å skue» (faktsisk sagt av Edvard Munch) i avisen, etterfulgt av en frenetisk og hatefull debatt.  Vel, i dag skriver kulturrdaktør Åmås i Aftenposten at skulpturparken i Ekebergskogen er «en Vigelandspark for vår tid» der det er fint å gå. Så ja, jeg tror nok folk flest vil trykke den til sitt bryst etter å ha sett den, gått i den. Men hate først er viktig!

Men selvfølgelig, vi vet jo at all kunst er unyttig, at den ikke er bærekraftig.

Så Kjekken Ringnes skulle jo heller ha skåret et stort sår inn i ærverdige Ekebergåsen og bygd Oslos største kjøpesenter der oppe. Et glossy handletempel med taubane slik at turister og andre både kunne shoppe og beundre utsikten! Han burde heller ikke ha pusset opp et av hovedstadens fineste funkishus og satt det tilbake til restaurantdrift. Nei, han skulle solgt det til Deli de Luca eller MacDonalds slik at folk kunne fått noe trygt, kjapp og billig drittmat oppe i høyden. Han skulle vel strengt tatt ikke vært rik heller! For vi liker ikke rike mennesker i Norge. Særlig ikke om de lefler med kunst. Rike mennesker har tacky smak, det har vi i kulturfiffen bestemt. Men det skulle faen ikke forundre med om Christian Kjekken Ringnes går inn å redder Høstutstillingen om Christian Tybring-Gjedde og andre av landets kulturhatere tar fra den statsstøtten.

Men det er vel galt det også. Faen ta dere!

4 kommentarer om “FÅ DENNE DRITTEN VEKK..!!!

  1. Noen vil alltid klage, uansett. Kan også kalles projisering
    Trær er nå fint, da – skogen er et kunstverk i seg selv. Søppel derimot er søppel, både i skogen og andre steder. Bør sendes til gjenvinningsstasjoner, ikke kastes i skogen.
    Vet ellers ikke, jeg. Må vi mene noe om absolutt alt? Bare man mener noe om de viktigste tingene, får det holde. Da faller alt på plass av seg selv. Å mene noe om alt, oj det krever tid og tankekraft, det. Og så alt som surrer rundt oss www, ikke rart folk blir slitne og forvirret. Drikk kaffe, eller te og honning -eller en smoothie, sola skinner! Det er heller ingen selvfølge! Og det, det mener jeg! Forresten, det ikke bare mener jeg. Det vet jeg:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s