DE SOM PRØVER FOR HARDT

IMG_2043

DE SOM PRØVER FOR HARDT

HER OM DAGEN var jeg nede på fancy Tjuvholmen sammen med en venninne.

Vi skulle ta oss en matbit før vi gikk på teater. Jeg hadde god tid. Jeg er alltid tidlig ute til en avtale slik vi gamle teaterfolk er. Så jeg hadde tid til å rusle rundt å ta dette vakre nye kvartalet som utmerker seg med sin spektakulære arkitektur. Vel, jeg er en godt kledd mann som er nøye med det eksteriøre. Og her nede fant jeg noe som til forveksling kunne minne om det samme.

Før jeg går videre må jeg presisere at jeg ikke dømmer mennesker etter det ytre. Et hjerte kan være like godt bak en H&M-kjole til NOK 99.- som bak en Pradadress, eller like dårlig. Eller hvem er jeg til å dømme mennesker. Husk dette før du leser videre.

Da jeg gikk forbi «the boardwalk» nede på Tjuvholmen så jeg alle de som «prøver litt for hardt» – alle de som har tatt på seg et image som ikke er helt 100% vellykket. Et image som Norge for tiden også har kledd på seg uten helt å få det til. For nede ved f.eks Stordalens hotell TYVEN handler det om å se ut som om du har penger. Jeg satte meg ned på en vakker trebenk og fikk bivåne en scene der en «oldfrue» (eller hva disse heter for tiden) overhøvlet en ung stuepike som hadde fått en flekk på den hvite blusen. Her nede er vi plettfrie! hveste hun i litt sånn MadMen 1950-tallstil. Her nede er vi presise! Når jeg sier klokken 1900 er det klokken 1900 og ikke 30 sekunder senere! Gjestene skal ha den perfekte opplevelse, forstår du hva jeg sier!? Gå å skift straks! Og den unge thaipiken pilte som en redd mus inn i det økologiske hotellet.

Det «nye» Norge er fasade-klatrernes paradis. På Tjuvholmen er de ypperste representantene samlet der de hver glasset for dagens økonomiske fangst. Det er en studie i vulgaritet å se bøndene håndtere kniv og gaffel over den hvite damasken å ikke få det helt til. For der sitter de,  kvinner og menn, alle de som prøver så hardt. Og en og annen nese har fått seg litt syntetisk drahjelp for å kunne henge med gjennom natten.

Men Norge er et lite land, og Tjuvholmen er ikke Wall Street og kan heldigvis aldri bli det.

Det er en bittersøt greie å se 24 år gamle menn trippe langs Stranden i en grå kopi av en Prada med tynne små piker i grå design-damedrakter i armen og du tenker, dette er ikke ekte. Hvor er filmkameraene? Men det er ekte, selv om mange av dem ser ut som om de har vært i de voksnes kleskap og kledd på seg noe de er for unge til å kunne bære med troverdighet. Dette er det «nye» Norge. Det er disse som skal styre landet om, ja la oss si, 20 år.

Vel, om ikke alt faller sammen som et korthus. Men for øyeblikket er den lille holmen bortenfor Aker Brygge et lite mini Dubai der gutta boys og jentene girls sitter på soldekket.

Og om drøye to uker får vi ny regjering som der alle minner og hukommelse skal hvitvaskes. Samarbeidspartnerene skal inn i varmen. Sitte pent ved bordet, den rette kniven og det rette glasset. Lære seg litt folkeskikk rett og slett. Og så skal Norge skal vokse seg videre inn i himmelen.

Vel, nå vet jeg noen stykker som raskt vil ile til å kommentere denne bloggteksten å si at jeg tar fullstendig feil.

Og ja, det er mulig jeg tar feil. Det er mulig at det vil bli bedre løsninger og nye muligheter for alle bla bla bla. Men ta en kaffe hos Petter Stordalen, sett deg i den dype Chesterfieldsofaen under maleriet av et jaktmotiv. Unn deg det. Så tar du deg en tur på Kaffistova og spiser kjøttkaker med stuet kål og tyttebær. Du vil oppdage at Norge er et merkelig land begge steder.

Og til sist. Jeg er ikke mot forandring. Men vet noen hvor vi er på vei? Og hvordan har vi det med oss selv? Sånn inni mener jeg? 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s