SVINDLERE I BLANDT OSS?

430832_546588722018702_1778010741_n

Jeg bor i en liten by. Midt i sentrum. Om jeg går ned trappeen befinner jeg meg midt i gågaten. Det sitter en eldre mann på et stykke papp på utsiden. Han er duknakket. Maser ikke. Sitter ikke med en utstrakt hånd. Jeg liker å kalle ham for «min tigger» og jeg gir ham litt penger når jeg har cash på meg. Ja, i dette landet er vi så priviligerte at vi ikke er helt sikre på om vi har cash på oss eller ikke. Men jeg gir ham noen mynter, av og til en seddel eller to. Han takker. Jeg tar ham i hånden og spør hvordan det går. Han sier at det går sånn passe. Og så sier han at han håper Gud vil velsigne meg for at jeg er så god. Vel, jeg føler meg verken god eller dårlig etter et slikt kort møte. Ikke fattigere heller, men kanskje litt rikere. Men grensen går hårfint et sted mellom avlat og en god gjerning her jeg sitter i mitt store lyse kjøkken, radioen spiller klassisk musikk og solen flommer inn gjennom de store vinduene.

I går skjedde det noe merkelig. Jeg hadde akkurat gitt «min personlige tigger» 150 kroner slik at han kunne kjøpe seg litt mat i helgen da en dame skrek: «Ikke gi penger til han der, han har mobiltelefon!!!» Javel? Har ikke alle mobiltelefon i disse dager? Og er det å være eier av en gammel Nokia en markør for at du ikke er i nød?

Men damen ga seg ikke: «Disse folka er svindlere, de er lykkegjegere. Dette er bare et skuespill..!» Ok, sa jeg til den sannhets-søkende Miss Marple-damen, for det første gjør jeg hva jeg vil med mine egne penger, og for det andre tror jeg neppe at noe menneske vil sette seg selv i en fornedrende rolle, sitte på et stykke papp i iskulden ute på et fortau i Nord-Norge for å tigge! Damen ga fra seg et snøft og klakket vekk. Og om jeg skal følge hennes logikk skal en tigger ligge halvnaken og forfrossen i en grøft nesten døende før han er troverdig som tigger?

Jeg sitter her og tenker på en annen hendelse som skjedde for mange år siden.

Det handler om den eneste gangen jeg så meg tvunget til å be om hjelp fra et sosialkontor. Jeg ba om hjelp for en kort periode da jeg var i en fortvilt livssituasjon. Det er noe av det mest fornedrende jeg har vært med på. Jeg ble innkalt til en samtale med en sint dame som sa: «Men kjære deg, du ser da både oppegående og ressurssterk ut! Dette fikser du!» Men jeg er i ferd med å bryte sammen, sa jeg, jeg har ikke penger, jeg har ikke arbeid før i mars. Og det var da hun sa: «Det hadde vært så mye enklere for meg å hjelpe deg om du hadde vært narkoman…» og jeg svarte etter å ha fått summet meg: Mener du å si at jeg ikke ser ut som en sosialklient? Og om jeg går ut i parken her, setter et skudd, legger meg i grusgangen, så ville du hjelpe meg? «Det er vel å sette det på spissen» kvekket hun. Jeg fikk ingen penger. Jeg skulle ha kledd meg «ned» og jeg skulle ikke ha vært så høy og mørk, ikke så cocky mot øverigheta rett og slett. Men jeg trodde at som skattebetaler hadde jeg rett på hjelp når det ingen annen utvei var. Siden den gang har jeg ikke bedt fedrelandet mitt om en krone. Og for såvidt hadde damen rett. Jeg fikset det.

Men jeg gir til tiggere. Ja, jeg gjør det, fordi jeg vet hva det vil si å være desperat. Så desperat at du panter tomflasker og står overfor valget om du skal kjøpe dopapier eller brød. Og jeg er blitt ydmyk for andres livssituasjon fordi jeg vet at what goes up must come down.

Men i går fikk jeg også en ganske hard nesestyver.

Rett etter at jeg hadde gitt «min tigger» disse famøse 150 kroner kom en ung svart mann mot meg på gaten. Han stoppet meg, rørte lett ved armen min og så meg rett inn i øynene. Jeg sa så hyggelig jeg kunne: «Beklager, men nå har jeg ikke flere penger på meg!» Jeg så at øynene hans døde et lite øyeblikk før en stor latter tok ham. «Jeg lurer bare på om du vet hvor biblioteket er?» spurte han «jeg skal hente en bok..»

Jeg har aldri vært så flau i hele mitt liv! Jeg rødmer ennå.

74 kommentarer om “SVINDLERE I BLANDT OSS?

  • Jeg er Oslomann som for tiden bor i Marokko. I mitt nabolag i denne lille byen hvor jeg bor er det mange som tigger etter penger. Jeg har mine favoritter som jeg gir fra tid til annen. Jeg observerte en mann krabbende paa alle 4. Lam i beina med kun hendene som frelkomstmiddel hvor han sleper seg paa rompa bort etter asfalten. Jeg kontaktet en venn av meg i Oslo som hjelper folk i noed og jeg spurte om han kunne fikse en rullestol fra Norge. for og faa denne mannen inn i et mer verdig liv. Det skjedde rullestolen plukket jeg opp paa flyplassen i Marrakech og kjorte hjem og tenkte at naa er det en mann som vil bli glad. Jeg fikk mannen i tale allerede dagen etter og fortalte at jeg hadde en helt ny rullestol og gi bort og han kunne bli med meg og faa den helt gratis. Til min overraskelse han nektet og ta den imot. Daglig tigger han penger. Og meg kjenner han fra gaten. Det som er forklaringen her er at han faar mer sympati ergo mer penger ved og krabbe paa alle 4. Ofte er det et skuespill de foretar seg. De trenger sympati for og faa penger. Mannen er nok en verdig trengende paa de pengene han maatte faa inn. Tiggerne her de kler seg ofte ut i fillete klaer og de har tigging som et yrke.
   Romfolket i Oslo er vi lei. Der sier jeg som Jens Stoltenberg. At de faar klare seg selv.

   • Jeg bor endel i Egypt og kjenner mange mennesker som er lutfattige. Jeg kan ikke helt gå god for din framstilling av den gamle mannen i Marokko som nekter å ta imot rullestolen din. Arabere er et stolt folkeferd og jeg tror det er nedlagt i dem sterkere enn hos oss dette med å forsørge seg selv og sine. Som sagt jeg har bekjente, men også flere venner som er meget fattige. De er mennesker jeg inviterer på en koselig mataøkt, en koppt chai eller som jeg besøker. Men jeg kan aldri si dagen før at jeg kommer for da vrenger de alt de eier for å lage lunch til meg. Er jeg heldig klarer jeg å avverge et stort matgilde hvis jeg ringer en time eller to før jeg kommer. Ikke bare er de stolte, men de er utrolig gjestfrie og bruker sin siste mynt for å vise oss det. Jeg har mange ganger tilbudt dem penger , men de er stolte og vil ikke ta imot. Kun hvis jeg sier «Dette er til din kone eller dine barn»…..Mang ganger har jeg smuglet penger nedi en eske, eller en pose med klær jeg har med til barna. Uten ville de ikke tatt imot.
    Husker første gang jeg og min datter ble budt på arabisk lunch hos mannen som passet poolen i et hus vi dengang leide. Han bodde på et 3×3 m rom som var både stue, kjøkken og bad. Når kona kom fra landet med sine 4 barn bodde de 5 mennesker der. Det var vår siste dag og vi lånte ham kopper og kar. Vi kledde oss pent, tok av oss på bena før vi entret rommet og jeg tror jeg aldri har grått så mye noengang over en slik gjestfrihet. Han hadde disket opp alt hva han hadde og mer til. Han hadde endog til kjøpt kjøpevann. Under måltidet som foregikk på avispapir på gulvet lærte jeg noe grunnleggende. Det er ikke penger eller status som betyr noe. Ikke om du er rik eller fattig. Det å være der , nyte gjestfriheten, dele et måltid mat, en kristen sammen en muslim… vise hverandre omsorg.. DET er det som teller. Jeg har vært på mange slike luncher siden hos min gode venn Samal….. og mange av hans venner og familie. De har vært hos meg. Vi er family….. Det betyr noe for oss begge. Vi betyr noe for hverandre.
    Men det finnes sikkert mange tiggere der ute, mange fattige som vil spille på folks samvittighet for vi er alle ulike.. Javel, men de sleper seg fremdeles på baken i gata uten bein eller armer, de har fattige sulte unger hjemme,og jeg tror vi ville gjort det samme hvis vi var i samme situasjon.
    Jeg synes det å vise medmenneskelighet er en del av det gudommelige. Og vi vet aldri når vi selv kan komme i samme situasjon som tiggeren, som den fattige familiefaren eller moren som fortviler fordi hun ikke har mat til barna.

   • Når man ser slike individer som tilsynelatende ikke har nåla i veggen, ikke penger til mat eller husly, så bør man kanskje stille seg spørsmålet: Hvordan kom de seg til Norge? Fly? Bil? Sannheten er jo at dette ofte er organisert i stor eller liten målestokk. Noen kjører dem til Norge! Noen gir dem en proforma ansettelse i et norsk registrert stråselskap slik at de i ettertid kan ha krav på norske stønader. De undervises aktivt hvordan de skal posisjonere seg for å kvalifisere til norsk minstepensjon (iht EU’s regelverk) og – sjåføren skal nok ha sin del av fremtidige inntekter? Det kalles ofte ‘organisert kriminalitet’!

   • Daniel North: Jeg skal til Marokko, Marakesh og lage dokumentar snart. Du som tydeligvis er godt kjent der; har du noen tips om interessante personer som ville latt seg portrettere tror du? Sånn som denne handikappede mannen du forteller om? Mvh Ida

  • Ikke gi tiggerne noe i det hele tatt, de har svære hus og millioner på konto i bank, de er skuespillere av rang og lurer oss stakkars nordmenn for alle pengene vi har, snart tar DE VEL TANNBØRSTEN MIN OGSÅ, DERFOR HAR JEG LÅST DEN INN I Safen, montro om trusene mine er trygge for disse ubehagelige tiggerne, ja snart må vi vel flytte til Afrika for å slippe å se tiggerne !
   Hi – hi – hi…………

 1. Hei, Sven!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Hilsen Magne i VG

  • Som en gjennomsnittlig borger her i Norge betaler jeg ca 70% i skatt og avgifter for hver krone jeg tjener.
   Jeg er mer imponert over dette faktum, enn at noe skyfler noen kroner til en som kanskje er eller ikke er en av mange tiggere. Hadde Sven bodd i Oslo hadde han fatta gamet…

  • Men da er det vel ikke vits i å hjelpe noen her i verden? Det er alltid dem som har det verre, uansett hvor du befinner deg, så da er det bedre å bare tenke på seg og sine? Nei, vi skal ikke hjelpe vår egen familie heller, for det er jo alltid noen som har det verre enn dem?

   • Det mange syntes er ok er å gi gjennom organiserte former, hvor hver enkelt kvalifiserer seg for støtte. For eks. gjennom organisasjoner eller over skatteseddelen.

 2. Jeg er relativt lite lysten til å gi penger. En del av dem som tigger på gata nå er en del av et system jeg liker svært dårlig. Sigøynere har et hierarki som tilsier at folk skattlegges. Det finnes sigøynerkonger som lever i ufattelig luksus.. har gigantiske boliger, sportsbiler etc.. gjerne i Paris. En stor del av dette kommer fra stakkarer som må sitte på gata og nedverdige seg selv for å subsidiere noen som ikke har fortjent noe som helst…
  Jeg mener det er menneskefiendtlig å bidra til å opprettholde et slikt system. ergo gir jeg aldri penger til noen jeg tror er sigøynere, MEN jeg gir gjerne en matbit eller noe annet jeg helt sikkert vet at tiggeren selv vil få nytte av! Og jeg oppfordrer alle andre til å gjøre det samme, gi mat eller evt klesplagg som ikke er lett omsettbare for å støtte tiggeren selv eller tiggerens familie.

 3. Jeg gir gjerne penger,men da vil jeg ha en «blow job» tilbake.Litt må de jo kunne gjør for pengene de får.

 4. I byen her har dem sånn at de som trenger kan selge et blad. Halvparten av pengene går til dem. Jeg gir aldri tiggere noe men jeg kjøper disse bladene.

 5. Du får gjøre hva du vil med dine penger så lenge du er klar over hvor bortkastet det du driver med er. Har de råd til å komme hit (og mobiltelefon som du nevnte) så har de ikke problemer, og den eneste effekten av det du gjør er å kaste bort ressurser som kunne godt til noen som virkelig trenger dem.

  Det er et faktum at de som kjøper seg selv en god samvittighet på denne måten gir mindre penger til veldedigheter som faktisk utretter noe her i verden.

   • Jeg flyttet til Oslo på sensommeren i fjor. Ikke langt i fra der jeg valgte å kjøpe leilighet ligger det en nydelig park. Denne gledet jeg meg til å bruke. Etter ett år i denne byen, og i denne gata, har jeg kun gått fort igjennom denne parken. Jeg har aldri turt å sette meg ned. Hvorfor? Jo, fordi denne parken har blitt et samlingssted for sigøynerne/romfolket. På dagtid sitter de på hver sine faste poster rundt om i området. Når arbeidsdagen er over, møtes de i parken. Der sitter de i flere store grupper, mens de bråker, spiser mat kjøpt på Meny (jeg handler aldri på Meny da jeg syns det er for dyrt), og snakker timesvis i mobiltelefon. Jeg tør så vidt ringe med min telefon, da jeg er redd for å få store regninger jeg ikke kan betale. Når de så tar frem ipaden sin, mister man all lyst til å gi dem noe som helst. De forsøpler parkene våre, og gjør slik at vi som bor der ikke får bruke parken. Ikke at man har så veldig lyst til det heller. Disse romfolkene smiler aldri heller til deg. Jeg har flere episoder denne sommeren jeg kunne fortalt om. I kortversjon handler det om en dag da det var et konsertopplegg i parken. Jeg dro for å møte noen venner som satt der. Det tok ikke lang tid før det kom romfolk og forlangte at jeg skulle drikke opp brusa/øla mi, slik at de skulle få panten. Forlangte. Hvorfor? Fordi vi satt i deres park.
    En annen gang var da jeg gikk forbi en dame som var i full gang med å vrenge ut en hel søppelbøtte fordi noen hadde kastet noe klær der. Hun gikk igjennom alle klærne. Kastet de rundt seg, på trikkeskinnene og i parken. Da hun var ferdig og fornøyd bare snudde hun seg og gikk. Jeg stoppet henne og spurte henne om hun ikke hadde tenkt til å plukke opp etter seg (sa det både på norsk og engelsk). Da bare målte hun meg opp og ned med synet, og snøfter. Så gikk hun.

    Etter ett år her på Grunerløkka, valgte jeg å stemme FRP. Hvorfor? Fordi jeg håper at de kan fjerne disse folka, en gang for alle!

   • Får håpe «lille meg» får være i fred der hun er nå, og at FrP rydder landet slik at sånne som deg kan ha det fint. Jeg har bodd på Løkka i alle år. Også på Tøyen. Tror vi har litt forskjellige briller på. DU kan jo plukke opp engangsgrillene, tomme ølbokser og annen dritt etter god norsk ungdom på mandag morgen. Jeg har en følelse av at du er det man kan kalle en rasist. Lykke til videre i livet.

  • ERIK H. Jeg håper at du med din innstilling virkelig aldri trenger å få hjelp noen gang. For du er sikkert for god til å få den, å gi noen kr til deg er sikkert feil ressurrsbruk eller bortkastet . Du er sikkert tyv, kanskje voldtekstmann forkledd som tigger, du suger meg tom for penger og bruker den mobilen du har til å bestille en pizza fra Peppes. Eller har du en mafiavenn som tar alt du gjennom dagen klarer å samle i en kopp! Måtte du aldri komme dithen at du mister førlighet eller blir offer for andre sykdommer som gjør at du fort faller utenfor. Bra du advarer oss….. vi som «kjøper» oss god samvittighet som du kaller det, men som vi betegner som medmenneskelighet.
   Du er et skrekk eksempel, med holdninger som gjør at hvis jeg ikke hadde truffet rikelig med mennesker med motsatte syn enn deg, ville jeg slutte å tro både på det gode og på menneskeheten. Ikke nok med det, men du drar også Sven ned i søla, betviler hans integritet( slå det opp) fordi han har et godt hjerte og ønsker å hjelpe. Hvor lavt kan man egentlig synke????

 6. De som gir til tiggere er ansvarlig for at det finnes tiggere. Når du gir 150 kroner til en sigøyner, så går kanskje halvparten av pengene til en landsby i Romania. På kort sikt er det mange som får det bedre av tiggingen. Folk får råd til litt bedre mat, noen kan fikse litt på huset sitt (og klanlederne og bakmennene kan bygge seg villa), andre bruker kanskje pengene på røyk og vodka. Velstand, med andre ord.

  Problemet er læringen av dette. Når barna som vokser opp ser at tigging er raskeste veien til velstand, undergraver det alle forsøk på å integrere disse i samfunnet på en produktiv måte. Det gjør det enda vanskeligere å få disse barna til å fullføre skole. Hvem trenger å slite seg gjennom skolegang når rollemodellene er de som sender masse penger hjem fra tigging?

  Så når du gir til tiggere, så skaper du en ny generasjon av tiggere, kanskje flere enn i dag. Når folk på et tidspunkt slutter å gi til tiggere (f.eks. i en økonomisk kristetid), så er DU medansvarlig for at denne kulturen fortsatt er helt avhengig av hjelp fra utsiden.

  Dette er prisen for at du skal føle deg «rikere».

  Husk at levestandarden i Romania er mye lavere enn i Norge. En person i full lønn tjener kanskje bare rundt 2000 kroner i måneden. Om noen drar til Norge for å tigge, og så sender hjem 5000 kroner per måned, så fremstår de som utfører ærlig arbeid som dumme og tafatte i sitt miljø. Uten pengene fra tigging, ville 2000 kroner i måneden gjort de som jobber til rollemodeller for hvordan man skal lykkes. Men på grunn av deg, så blir disse sett på som tapere.

  • Hvor har du dette sølet fra? Bakmenn finnes i alle kulturer og overalt på jorda. Hvordan vet du den omtalte mannen var sigøyner? Kanskje han var en norsk narkoman, en svensk alkoholiker… hvem vet, ikke du eller jeg så vi må passe oss for å være så bastante. Det er ikke sigøynerne det er noe i vegen med, det er oss som forfølger dem og har gjort det gjennom århundrer det er noe feil med. Det er ikke romfolket heller, ikke jødene eller muslimene heller. Det er du , jeg , oss som tror at vi er bedre og har «rett» til å behandle enkelte grupper mennesker som mindre verdt enn oss det er noe feil med. Ingen genererer flere tiggere fordi man gir penger til en. Men man genererer mere ondt blod, dårlige holdninger o mindre medmenneskelighet med slike uttalelser du kommer med. Jesus hjalp alle ,selv de som var fiender og også den gang var det de bedreviterne, de lærde og de som trodde de var bedre som skulte til det han gjorde. Profeten Mohammed sa at dreper du en, dreper du hele menneskeheten, redder du en redder du hele menneskeheten. Også andre lærde kloke menn har sagt viktige ting om å hjelpe sin neste. De har ikke sagt, du kan hjelpe den og den, men ikke den.
   Det fører alltid godt med seg å hjelpe mennesker i nød,selv dem som du antakelig tror er en sigøynere utfra innlegget ditt. Mennesker er mennesker uansett hvor de kommer fra og hvem de er. Vær et godt medmenneske istedet for en upnosed bedreviter!

 7. Det er stor forskjel på tiggarar.
  Folk som ein «kjenner» og ser kvar dag, og som ein veit har det vanskeleg kan ein godt gi litt når ein vil.
  Men tilfeldige tiggarar som ein ikkje veit bakgrunnen til bør ein vere meir forsiktig med.

 8. Jeg er nysgjerring på en ting.
  Dersom du hadde blitt ønsket velkommen til NAV, med beskjed om at du vil bli tatt vare på for evig og alltid, ville du da i den situasjonen du var i bare fortsatt å gå til NAV?
  Poenget mitt er at dersom det blir fordelsaktig å tigge, kontra å få kortsiktig hjelp til å komme seg på beina igjen, vil det da bli flere tiggere?
  Er det kanskje godt at det finnes et slags «tak» i det norske samfunnet, hvor noen gir og andre ikke, for å holde denne yrkesbestanden på et någenlunde nivå?

  Jeg har gitt til tiggere tidligere, men mest ønsker jeg mer kontrollerte former hvor målet er at de kommer seg ut av denne trenden.
  Tigging burde ikke være en løsning, bare et tiltak.

   • Ok, jeg forsto det. Men om jeg ville fått tilbud ville jeg takket nei. Men det er faktisk slik at som skattebetaler er staten pliktig å hjelpe deg om du ikke klarer deg selv, NAV’s riterier for å få penger er strenge. Det kan virke som om folk antyder at NAV kaster penger etter folk, noe de overhodet ikke gjør.

   • For noen er det enkelt å få penger på NAV, for noen andre er det vanskelig. Dette avhenger dessverre ikke alltid av arbeidsevne, men av NAV’s evne til å hjelpe og byråkratiske hindringer som dukker opp underveis, og dessverre også klientene sin evne til å overbevise leger og NAV om at de trenger dette…
    Videre, tror jeg at de fleste (og gjerne deg selv med) ville valgt et liv uten arbeid, men med tilnærmet full lønn; hvis dette ikke hadde betydd å gå på NAV, som gjør at man blir stigmatisert og satt utenfor samfunnet…
    Dessverre så er det mange som ikke bryr seg om stigmatiseringen ved å gå på NAV, eller det å tigge, og dermed bør vi gjerne revurdere å bare gi alle som ber om det penger basert på hvordan vi selv tror vi hadde hatt det i denne situasjonen…

   • Jeg kan også nevnt at jeg enda har til gode å erfare at tiggere rundt omkring i Europa vil ta i mot mat e.l. og takke for det… De aller fleste blir sure og spør etter penger, og går når de forstår at det ikke er penger å hente; og de som tar i mot, ser meget lite takknemlige ut. Jeg prøver gjerne også å tilby å kjøpe noe til dem, men dette «gidder» de ikke, uansett hva jeg tilbyr dem. Dette virker da for meg, som at de umulig kan ha de VELDIG fælt, evt. at de blir holdt hardt i bånd av andre som krever at de leverer penger, og ikke klær og mat…
    Jeg ser oftere og oftere at de også er overvektige, og ikke bare litt, og at de gjemmer seg under teppet sitt og spiller/taster på nyere/dyrere modeller av smart-telefoner. Jeg føler ei heller at dette danner et bilde av at de har det så fælt. Når jeg prioriterte min første «dyre» smart-telefon, hadde jeg en over gjennomsnittet inntekt, så jeg ser ikke at dette er noe de har stort behov for, hvis de er så fattige. Jeg sier ikke at dette gjelder alle, men dessverre mange, og at disse dessverre både ødelegger og overtar for de som faktisk HAR det fælt…

   • Jeg ville aldri ha hevet penger og ikke jobbet. Hva ville livet vært uten å jobbe? Ferdig snakka om dette. Og denne bloggteksten handler ikke om NAV.

 9. Ikke gi penger til rusmisbrukere som tigger. 99% Av pengene går kun til rus. Og dårlige mennesker/kriminelle som tjener sterk på dette. Hvis du gir penger til en som tigger som bare bruker pengene på misbruk er du med skylding I narkotika handel.

  • Så lenge ikke staten/politikere legger til rette og prioriterer å hjelpe narkomane gir jeg til hvem jeg vil. Også dem. Om jeg ikke hjelper dem er jeg da skyldig i at de raner, gjør innbrudd etc for å grie seg, er det det du sier?

  • Enig med en liten bettingelse: Samfunnet mener at rusavhengige er syke. I så fåll må de behandles som syke. Jeg har lyst å stifte et politisk parti og fanesaken skal være: Gratis narkotika til narkofolket.

  • Bedre at de går og raner noen gamle kjerringer ?
   Hvis du ikke gir til narkomane er du medskyldig i grisebankinga av eldre mennesker ! herre min hatt for en logikk,men den er din tenk på det neste gang du ikke gir til en narkoman.
   All den tid det ikke fins fornuftig narkotikapolitikk eller tilbud til de narkomane så er de de eneste som får kroner av meg.

 10. Jeg ville for all del gitt penger til en tigger om jeg var sikker på at pengene gikk til mat eller noe annet nødvendig.. Dessverre er det slik at flertallet av tiggere i Norge tilhører organisert tigging eller er rusmisbrukere. Jeg har ikke lyst til å «støtte» rusmisbrukere ved og gi dem penger til narkotika, og jeg har ikke lyst til at pengene mine skal gå til en fyr som er på grensen til og drive slaveri. Hadde jeg vært sikker på at «Denne mannen trenger penger så han kan kjøpe seg litt niste» eller «Denne kvinnen trenger virkelig litt penger så hun kan fôre hunden sin daglig», jo, da hadde det ikke vært noe som helst problem. Jeg synes selv at jeg er veldig gavmild og det er ingenting som gjør meg så glad som å se mennesker setter pris på ting jeg gir dem, men med tiggere føler jeg ikke at jeg kan være helt sikker.

  • Det er faktisk slik at disse som sitter på gaten er mennesker. Derfor går det an å snakke med dem ikke sant? Jeg snakker med dem. Og kom fram med tall og kilder som begrunner dine påstander om at de fleste tiggere er en del av et organisert nettverk, ok? Så når du har gjort det, og snakket med disse du ikke her helt sikker på om er reele tiggere eller ikke, kan du ta en realitysjekk på gavmildheten din. For øyeblikket har den et stort gjerde av skepsis og mistro å forsere. Men takk for svar og ha en god dag 🙂

   • Hvis de da ikke er kriminelle e.l. hvorfor får de ikke hjelp av den Norske stat (NAV)? Alle norske statsborgere og de som av en eller annen grunn har gyldig oppholds-tillatelse i Norge har krav på penger til å overleve, og en plass og bo. Sosiale stønader skal dekke bolig, strøm o.l. utgifter, og skal gi et mindre beløp til mat o.l. gjerne rundt 5.000. Vi er en familie på tre, og bruker 800,- i uka på ALLE husholdningsartikler, så jeg tror (og vet at) det bør gå an å leve (om ikke lukrativt) på den sosiale stønaden man får fra NAV.
    Og hvis de ikke får NOEN penger fra NAV, så er det fordi de av en eller annen grunn velger å ikke gå på NAV for å si at de trenger penger, eller NAV anser dem som arbeidsføre, men at de nekter å søke på jobber.

 11. Utrolig flott gjort av deg, Jens! Det skulle virkelig vært flere som deg!
  Til dere som kritiserer Jens. Jeg syns det er skammelig av dere! Det er en grunn til at disse menneskene tigger på gaten rundt omkring i Oslo! Mange av Oslo sine tiggere, er faktisk norske statsborgere! Man kan tenke seg. Mange av disse har havnet i et rusmiljø, et vanskelig miljø. Men de får ikke hjelp. Jeg selv har snakket med et par norske tiggere. Og det faktumet er at de hater det livet de har nå. De vil ha en forandring. De vil ha hjelp! Men det er sånn av og til at de kanskje ikke får hjelp.
  Det er slik i Norge i dag, vi har ikke nok ressurser. Tenkt det, de kan ikke få hjelp. Fordi det er for få og lite erfaring. Selv Helsedepartementet innrømmer at de er ikke bra nok. Er ikke flinke nok og gjør ikke en god nok jobb. Ofte er det også slik at disse rusmisbrukerne vil ha seg en ærlig jobb.
  Så tenkt dere litt om folkens! Ha litt medfølelse. Disse menneskene er like mye verdt som deg. Uansett på hvilken måte de lever på! Ha RESPEKT og hvis HENSYN!

 12. Jeg skal fortelle en grusom historie om en tigger: Lang tid tilbake i en by som blir altfor varmt om sommeren var det en gammel mann som pleide å sitte i syggen foran en bank og tigge. Han pleide å gå inn i banken, av og til og ta et glass kaldt vann fra vannbeholderen som var ment til kundene. En dag går han inn, og rett mot vannbeholderen. En ny ansatt løpte mot tiggeren, tok han i armen og ba ham å komme seg ut av den fine banklokalen. Vår tigger hadde nemlig gamle, dårlige klær på seg som ikke passet helt til banken og sine kunder.
  Tiggeren snudde seg mot utgangsdøren og unnsyllende sa at han vil aldri sette foten sin i banken, men om mulig, ønsket han, å ta en liten prat med banksjefen. Banksjefen kommer frem, og på en høflig måte spør om han kunne hjelpe tiggeren. Tiggeren takket og sa at han var ikke velkommen i banken ville han aldri mer komme i banken. Da, ba han naksjefen å være vennlig og stenge kontoen hans slik at han kunne flytte sine penger til en annen bank. banksjefen kjeftet på ansatten, ba om unskylling og ba tiggeren til overse episoden. Han var selvfølgelig alltid velkommen i banken. Banken hadde ikke nok kontanter til å avslutte tiggerens konto!

 13. Hei Sven 🙂 Takk for et medmenneskelig innlegg!! Godt å lese! Kjenner meg godt igjen i ALT du skriver. Blir helt satt ut av noen av kommentarene over her… Hvor er det blitt av empatien hos mennesker? Man kan som regel se god forskjell på en som sliter, og en eventuell sigøyner som ser relativt oppegående ut og som kanskje gir pengene sine til en «hallik». Men uavhengig av det kan man vel møte alle disse menneskene med medmenneskelighet!? Uavhengig av om man velger å gi dem penger, eller noenting som helst? INGEN velger dette for gøy.. det sier seg selv. Hyggelig at du avser noen sedler til ‘din tigger’ – fortsett med det… du gir den tiggeren noe mye større enn de pengene: varme og kjærlighet.. og et glimt av håp 🙂

 14. Altså.. jeg gir ikke til tiggere, av flere grunner. Den første er at jeg har blitt lurt før, og dermed ikke har noen tillit til dem lenger. En annen er at de alltid ser ut som de hater meg mer enn noe annet (og ikke søren om et surt tryne får noe), og jeg har opplevd flere ganger det jeg vil si er eller ligger rett på grensen til trakasering. Dette gjelder da i Stavanger, vet ikke hvordan det er andre steder.

  Men poenget mitt er, på grunn av dårlig erfaring vil jeg ikke gi dem noe. Har også hørt altfor mange «skrekkhistorier» om hvordan de doper barna sine for å ha dem rolige, eller klyper dem for at de skal gråte.. Aner ikke om det stemmer, eller om det forekommer i Norge, men det er nok til at jeg ikke tør å gi noe fordi jeg ikke vet hva som foregår bak fasaden.

 15. Godt det finnes noen med litt varme innabords. Selv gir jeg normalt ikke penger til tiggere, men jeg ser ikke ned på de eller slenger dritt.

 16. Ok, så du er en skuespiller og playwriter..
  Dette er en god historie, men for meg så virker den konstuert eller oppdiktet.
  Litt for mange tilfeldigheter..

  En hyggelig og takksom eldre mann tigger penger utenfor din dør.
  Så kommer det PLUTSELIG en annen skrikende dame og skriker ikke gi penger han har mobil telefon.
  Deretter kommer historien om sint sosial kurator, som nesten sier du burde bli narkoman for å få penger.

  Og rett etter denne gamle damen som kritiserte deg, kommer det TILFELDIG en svart ung mann, Som i tilegg tar på deg,, det er meget sjelden mennesker jeg ikke kjenner tar på meg på gaten, tiggere kanskje , men ikke folk som spør etter et sted..og i tilegg ser meg rett i øya..
  Og du må jo ha litt rasistisk tankegang om svarte mennesker siden du automatisk ser på dem som tiggere.
  Men her kommer det merkligste, han spør etter bibloteket, sjelden så har noen spurt meg etter hjelp med å finne et så spesielt sted som f.eks et bibloteket
  Og i tilegg sier han at han skal hente en bok.
  Hvis jeg skulle spørre etter et sted, er det sjelden jeg også sier hva jeg skal gjøre der.
  Som f.eks spørre etter en jernbanestasjon, da ville jeg ikke sagt at jeg til Oslo også.
  Har han ventet på en bok som har vært til utlån før, da tyder det på at det er en venteliste på denne boken, og for å komme på venteliste, så må du FØRST til bibloteket for å registere deg.. Så da har han vært der før og burde vite hvor det ligger..
  Sjelden jeg har hørt om folk som ringer biblotek for å høre om de har en bok som de ønsker å låne, og hadde jeg ikke vist veien dit, så hadde jeg kanskje spurt biblotek karen over telefon etter hvor bibloteket ligger..
  Og med dagens teknologi så kan vel internett eller andriod telefoner ha kart som du kan bruke for å finne et sted.. Og idag så laster ofte unge mennesker som ikke vil kjøpe en bok, den ned fra internett.og over på lesebrett eller data
  Og jeg tror de fleste svarte unge mennesker ikke hadde ledd,, men antagelig vis blitt sur siden du litt rasistisk ser på dem automatisk som en tigger. Og det er sjelden jeg har møtt svarte unge tiggere..

  Hilsen en som også har litt kunnskap om manus skrivning.
  Kanskje historien er sann, men virker litt for tilfeldig for meg.Men skulle alle disse tilfeldighetene være riktige, så ha meg unnskyldt.
  Og vi alle vet at mange bloggere,ønsker lesere og oppmerksomhet og derfor ofte komme rmed litt spesielle og rare innlegg..

  • Takk for dirrende svar. Hvor kan jeg lese noe Vidal skriver?
   Denne historien er fortalt slik den hendte, selv om tidskoden kan være litt upresis.
   Men som manusforfatter vet du dette, så hvorfor belære en fagmann 🙂
   Men hva er det du vil? Komme med en påstand om at jeg lyver, eller noe annet?
   Og jeg vet heller ikke hvor du har vært hele livet om du aldri har opplevd at noen har sett deg i øynene og berørt deg lett i det offentlige rom?

   Sven

   • Hei Sven! Er helt enig med deg at vi skal være medmennesker, ha omsorg og gi til de som vi ser behøver det. Skjønner ikke kritikken som kommer frem her. Kanskje får man slutt på tigging hvis alle slutter å gi, eller hvis tigging blir forbudt. Men dette vil nok fremskaffe et annet problem, nemlig kriminalitet. Disse menneskene sitter ikke for moroskyld time etter time på et gatehjørne. De går neppe hjem til en koselig varm stue etter endt «arbeidsdag». De tjener seg ikke rike og har sikker ikke madrassen full av «tiggerpenger» Og om det skulle være noen av disse tiggerne som ikke er like trengende som vi skal ha det til, hva så?? De er mennesker og det er vi også, da hjelper vi hverandre.

 17. For veldig mange så er ikke tigging så nedverdingende som for deg. Dette er store penger for folk som bor i andre deler av Europa. 150kr er sikkert en månedslønn der, du hadde sikkert sittet på gata i USA om du fikk 100 000 kr dagen for det du også, ingen som kjenner deg der uansett. Der har du perspektiv.

  Det er sikkert noen nordmenn som har falt utenfor systemet som fortjener noen kroner hver dag, men europeere som kommer til Norge for å bli rike får finne seg normale metoder å gjøre det på synes jeg. Jeg har sett hvor mye de drar inn.

 18. Jeg får veldig blandede følelser at å lese dette. Jeg får så utrolig medlidenhet for tiggerne, og jeg tror ikke noen tiggere har det godt! Men kan penger hjelpe? Ja, for en mann som er fattig og tigger etter penger til mat så. Men det jeg synes er det tyngste er all denne organiserte tiggingen. Alle pengene de får inn går til en overmann, og de drar «hjem» uten noe, sover kanskje på et gulv, får minimalt med mat og blir misbrukt på flere måter enn en. Dette er helt forferdelig, og det er vansklig og vite hva man skal gjøre med det. Jeg har blitt enig med meg selv om en ting! Ikke gi dem penger. Men mat! Om det er seriøse tiggere, så er det jo mat de vil ha. Om de kjøper det selv eller om vi kjøpe det til dem betyr ingenting. Dette er et helt ufattelig vanskelig tema. Man vil jo så klart hjelpe de som sitter der, men ikke at det skal gå noe til dem som tvinger dem til å sitte der. Off.. jeg får helt vondt inni meg!

 19. Selvfølgelig skal man hjelpe de som virkelig trenger det, men det å hjelpe tiggere fra f. eks Romania ved å gi de penger her i Norge mener jeg blir feil. Det dette vil resultere i er bare at vi får en enda større økning av utenlandske tiggere da ryktet går om at man får penger i Norge. Er det en narkoman som tigger om penger mener jeg også at man ikke bør gi. Det du da gjør er med å betale narkotikaen til den narkomane. Alle i Norge får nok støtte av staten til at vi ikke skal måtte tigge (Finnes selvfølgelig unntak, men svært få). Så istedet for å gi penger til tiggere støtter jeg heller frivillige organisasjoner som hjelper mennesker med mat o.l. Da vet jeg at mine penger går til noe godt! DERFOR støtter jeg ikke tigging! Takk for meg! 🙂

 20. Synes dette var et fint innlegg selv om jeg ikke gir til tiggere 🙂 Eller vel, kunne kanskje gitt om det var noen der jeg bodde, som jeg har «kjent» en stund. Gir ikke til sigøynerdamene som tigger aggressivt i sentrum. Har gitt til noen gamle fylliker som virker ålreite.

 21. Jeg fikk en utstoppet isbjørn ,den ble solgt og midlene ble omgjort form av mat og medsiner .Kr.35000.-rekker langt i så måte.Det er bedre å bygge og til rettelegge i HJEMLANDET SLIK VI GJORDE.Det kan plantes trær ,frukt kan dyrkes folk kan få inntekt. Skole er viktig ,lærere må utdannes etc.

  Min far var den visjonære som bygget landet på 50 tallet.Jeg vokste opp med brukt tøy men det var nok mat på bordet.
  Det kommer ikke noe i en lukket hånd.Den hånden kan krukes til å arbeide og gi og takke.

 22. Jeg liker også Svenn Henriksens tankemåte!Og Frøydis også. Det er ikke sant at Romfolket er organiserte med bakmenn som tar penger. Dette er jo tilbakevist etter forskning. De ordnerseg skyss og blir med enten med buss(vanlig passasjer bus fra et polsk selskap). Eller så betaler de ca. 800-1200kr til en som har stor bil og han fyller opp denne.Verre er det ikke. De reiser sammen med folk fra sin egen landsby og de passer på hverandre , kjøper inn mat og lager måltidene sammen. Jeg får mange smil og kjenner mange skjønne mennesker ut av Romfolket. Jeg får mange velsignelser og blir glad over deres smil til bake når jeg gir dem penger. Bare gi når dere kan. Da får du også glede inni deg.Før var det trist å gå i byen.Ingen ser jo på hverandre i dette landet vårt. Vi holder oss for oss selv. Vi må ha påskudd for å virkelig møte blikkene.Før jeg skjønte at jeg kunne snakke med disse forfrosne menneskene som satt på bakken, før jeg gikk over den grensen, var det jo bare trist. Men nå gleder jeg meg til å møte , gi et plagg eller noen mynter,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s