NOEN BARN I BYTTE FOR EN MOTORVEI

siv_jensenDere får onga om vi får bedre veier. Dere får Lofoten/Vesterålen og Senja om vi får skattelette.

Slik skapes et «historisk» øyeblikk i norsk politikk. Jeg kan ikke annet enn å si at dette er ganske nifst. Man kan selvfølgelig gratulere de blå med en halv seier, og ikke minst gratulere de som viste ryggrad og ikke prostituerte seg for å karre til seg regjeringsmakt. Vel, jeg tror nok ikke motivet var så edelt, for er du ikke stor nok i regjeringssammenheng blir du slukt med hud og hår av storesøster 1 og 2. Og dette er de små sentrumspartiene fullstendig klar over, og valgte derfor Stortinget som arena for sin politikk.

Og papirer ble sendt rundt og signert. Det var et nifst nesten litt Shakespeare-aktig øyeblikk. Jeg og sikkert mange av oss andre som lever av å lese undertekst og ansiktsmimikk fikk litt angst av det hele. For under de brede smilene skurret alt det usagte. Og ganske riktig, i skrivende stund sier Siv Jensen på P2 at «alle asylbarna har slett ikke fått amnesti…!» For dette er det ingen automatikk i. De er mye som skal utredes osv.

Ja, vi lever i utredningenes og sonderingenes tidsalder, det er tydelig.

Denne «historiske» avtalen handler om hva som er tapt og vunnet. Og ikke minst om velgere som er sveket. Folk som f. eks har stemt FrP av den ene grunn at bompengene skulle forsvinne får et nytt veiselskap istedet. Det er et svik. Og alle de som ga sin stemme til Høyre i god tro på at det var fri flyt i Lofoten/Vesterålen og Senja fikk en in the face. Også et svik. Vel det kan godt hende at noen kan notere seg lavere skatt, sprit og vin på Coop, litt mindre byråkrati og mer trøbbel for folk i nød som vil inn i landet fordi de er forfulgt.

Og kulturen ble ikke nevnt med et ord, selv om FrP er redd for at den norske kulturen skal bli revet i filler av fremmede krefter. Hele seansen i går var litt sånn: Mange ble lovet en kransekake, men fikk tørre kjeks. Eller smuler om du vil være ekstra negativ.

I og for seg er det historisk at vi har fått tre kvinner på topp i norsk politikk. Det er også historisk at vi har fått den blåeste regjeringen på veldig lenge. Men det er en mindretallsregjering, og det kommer til å bli fire stormfulle år. Men i går kveld var blottet nifst, manuset unnvikende og vagt.

Men lykke til. Og kudos til de to partiene som ikke hadde mage til å gå inn i dette. Og for ordens skyld, jeg stemte MDG, så jeg er ikke en sur gammel konservativ sosialist som er forbanna for at de rød/grønne ikke lenger sitter med makten.

Nå vet vi hvor landet ligger. Vi er blitt et Norge i lyserødt, hvitt og blåblått. Vi får bedre veier, litt mindre skatt, mindre byråkrati, bedre kår for de små gründerne, ja det handler stort sett om penger.

Men hvem er vi? Og hvor skal vi? Det sa denne historiske avtalen ingenting om.

Men egen ryggrad er vel ikke det man diskuterer i storpolitikken?

En kommentar om “NOEN BARN I BYTTE FOR EN MOTORVEI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s