JUST KIDS

Robert Mapplethorpe som barn
Robert Mapplethorpe som barn

Folk spør meg stadig om råd og tips når de skal ta sin første reise til New York. Her er et av svarene: Les «Just kids» av Patti Smith. Dette er en erindringsbok om hennes liv med den amerikanske fotografen Robert Mapplethorpe i New York.

Boken er som byen, en blanding av poesi og boksehansker. Rå og brå, vakker og melankolsk. Jeg har lest den både på engelsk og nynorsk, sistnevnte en litt weird affære. Og jeg skulle ønske jeg hadde lest den før jeg dro til USA første gang, men det er ikke mulig siden boken ikke var skrevet den gangen.

New York bærer i seg en mangfoldig kulturell historie. Noen steder kan du formelig høre gatene «gråte» og sporene etter store kunstnere er mange.

I East og West Village som er mine steder, har tiden på mange måter stått stille selv om hippe kaféer og vannhull ligger på alle hjørner sammen med designbutikker og homobarer. Hyggelige gater med trær og vakre hus i brownstone.

Just kids?

Når du kommer til New York for første gang blir du som et barn. Du har sett alt sammen før, på tv og film. Og det tar noen dager før du faktisk fatter at du er der. Og fremdeles er det kunstnere som kjemper for livets opphold, selv om det skjedde en forandring på 80-tallet da kunstlivet gikk skikkelig kommers og mange flyktet.

Men jeg føler meg aldri så levende som jeg gjør i denne byen. Inspirert og sitrende. Rundt hvert hjørne venter noe nytt.

Fremdeles kan du dette inn i et hull i veggen og oppleve verdens flotteste konsert. Du kan gå på «Marie’s Crises» å høre folk synge fra all verdens musikaler i et bitte lite stappfullt svett lokale. Du kan spise verdens beste lunsj på Sweet Revenge i den lille gaten Carmine Street. Se film som aldri kommer til Europa på IFC (Independent Film Center) og spise cupcakes sammen med tusen gale kinesiske turister på Magnolia Bakery på Bleecker Street. Spise burger på Spotted Pig i West 11th Street eller fransk bistro-mat på The French Roast på 6th Avenue og West 11th. Handle mat av amish-folket på Union Square eller på New Amsterdam Market. (Her kommer tipsene på rekke og rad)

I det siste har jeg forelsket meg i Alfabet City og East Village som er rufsete og rocka. Særlig Kafé Yaffa og stedene på East 8th Street.

Men les «Just kids» og du vil få en innføring i New York, rockehistorien og selve byens hjerte på godt og vondt.

Nå spiller jeg Patti Smith’s «Because the night» og lengter til jeg skal dit igjen. Rett over jul tror jeg det blir…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s