NÅR ALT SMELTER SAMMEN

NÅR ALT SMELTER SAMMEN

Foto: Rana Blad
Foto: Rana Blad

Hvem sa at kultur ikke er viktig?

Hvem sa at den alltid skal snakkes om som en utgift? Hvem sa at kultur ikke har en legende effekt?

Hvem i min lille by har ikke hatt en fantastisk helg?

Samtidig som den første snøen falt i tunge filler rullet musikkfestivalen Smeltedigelen i gang i min lille by Mo i Rana.

Jeg og mitt alter ego Siw Anita har hatt gleden av å være konferansier i tre hele døgn. Og da jeg sendte de siste artistene inn på scenen i natt sto mange hundre lykkelige mennesker og stanget foran scenen. To gamle legender (Tekrø og Rypdal) entret scenen og taket føyk til himmels over Nordland Teater.

Og før det hadde Kari Bremnes fyllt Kinoteateret store scene tre ganger med sin magiske tilstedeværelse, Hekla Stålstrenga satt standard med fele og folketunge rytmer på Nordland Teaters hovedscene, Rim Banna sunget om sitt krigsherjede Palestina, og storbandet DIOC spilt en av sine fineste konserter sammen med trombone-legenden Nils Landgren.

Ja, de fleste hadde fått sitt under festivalen som er åpen for de fleste sjangere. En Smeltedigel som er en våt drøm for folk som er redd for at kultur bare er noe for den irriterende og ekskluderende fiffen 🙂 Og i de tidlige morgentimene gikk den lille byen til sengs med et stort smil om munnen. Slik skal det gjøres. Takk til Bjørn Bonsaksen, Nordland Teater og alle de andre som har løftet i flokk. Og ikke minst til vært alltid nærværende Rana Blad som er landets beste avis når det kommer til å følge opp kultur!

Takk for at jeg får bo i en by hvor kulturen står så sterkt. Takk til politikere som samler seg om kulturen.

Og over jul er det ny festival. Vinterlysfesrtivalen som er teaterbasert, men med en rekke musikalske uttrykk. Jeg skal også hilse fra mitt alter ego Siw Anita som beinfløy mellom alle festivalscenene på skyhøye hæler 🙂 No sett ho med beina i vann med et stort smil rundt munne ho også!

Jeg sitter ved bordet og skriver dette mens jeg ser sola bryter fram gjennom skodda, og jeg tenker på hva mange sa da jeg fortalte at jeg skulle flytte hjem til Nord-Norge igjen etter over førti år borte. Du kan da ikke flytte tilbake til gokk! sa de.

Nå vet jeg at jeg slett ikke har flyttet tilbake til gokk. Jeg har flyttet fra gokk! Til noe nærere og tettere. Noe inkludernede og varmt. Takk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s