JEG HAR DET MER ENN GODT NOK NÅ!

Magnum Photo New York
Magnum Photo New York

– Jeg vil ikke ha det bedre enn jeg har det nå. Jeg har det mer enn godt nok. Jeg vil ikke ha lavere skatt. Jeg betaler min skatt med glede! Jeg vil ikke vite hva du som politiker kan gjøre bedre for slike velfødde menn som meg. Jeg greier meg selv. Jeg vil ikke ha en bil til, en hytte til, et større hus, flere reiser, mer mat i skapet. Jeg trenger bare denne gode gamle bilen, jeg bor bra, jeg vil ikke ha et fint palass av en hytte på fjellet, ei heller ved sjøen, jeg reiser mer enn nok, jeg har to frysere og et kjøleskap fulle av mer mat enn jeg orker å spise. Jeg vil ikke ha billigere flybilletter. Jeg vil ikke ha alle lånene som tilbys meg over nettet, billigere strøm som fallbys meg over telefonen, alle fordelene jeg kan få om jeg får nok et gullkort. Jeg har alt for mye av alt. Så la meg være i fred. Jeg er så trøtt på deg som hele tiden sier at jeg MÅ ha dette eller hint for å få det bedre. Jeg har det mer enn godt nok nå!

Det jeg ønsker kan du ikke gi meg selv om du later som. Du kan ikke fortelle meg hvor lenge jeg vil leve på jorden. Du kan ikke gi meg noen forsikring om at jeg vil forbli så frisk som jeg er nå. Du kan ikke fortelle meg at kroppen min ikke vil svikte meg en dag uten å servere meg en løgn. Du kan ikke hviske meg i øret det jeg mest av alt ønsker å høre. Du kan sikkert fjerne en kø på et sykehus, men ikke den evig lange og forutsigbare køen som heter «vi skal alle samme vei» Så sett deg ned, ta det helt rolig. Du forsøker å selge meg noe jeg allerede har. Jeg har det mer enn godt nok nå!

Snakk heller til meg om det vi har felles. Solen som står opp hver dag uavhengig av børs og katedral. Snøfnuggene som daler lett og dekker over gårsdagens synder. Synet av en fugl med krumme klør på et kirkespir, som letter og flyr vekk. De grønne små spirene om våren som får hjertet til å slå ut med armene. Hvitveisen, liljekonvallene. Et sky rådyr som flykter over veien. En øm solnedgang. Havet som slår evinndelig mot stranda. Gleden ved å se lys i en annens øyne. Vennskapets evige tilgivende favn. Et bestemors fang. En bestefars ru hud mot et guttekinn. Lengsel etter alt det som aldri aldri kommer tilbake. Alt vi har felles. Det er det livet handler om. Ikke alt det som skiller oss. For det er i forskjellene livets mening og utfordring ligger.

Nei, jeg vil ikke ha det bedre enn det jeg har det nå. Og du bygger et luftslott av urealistiske drømmer. Du bygger ditt bilde av verden med penger som grunnmur. Ja, penger er gode og ha. Men det er alt dette andre som ikke kan måles i penger, som ikke kan settes en prislapp på jeg gjerne kunne snakket med deg om til morgenlyset overmannet oss.

Så om jeg skulle ønske meg noe fra deg som frir til min egoisme. Snu deg mot de minste og svakeste av oss som intet har. De som er uten pass, uten papirer, uten tak over hodet. Favn de som ikke har helsen i behold, som er gamle og syke. De som er på flukt fra døden som en dag vil komme selv til deg som har vunnet en taburett for fire år. Du skjønner, du er ikke så viktig som du tror. De du tok over for for to uker siden vil vi glemme før vi setter pinnekjøttet på kok ved juletider. Så ikke få noen vidløftige anfektelser. Jeg har det mer enn godt nok nå! Og det har du også. Så ikke lat som noe annet Du forsøker å selge meg en frihet og valgmuligheter jeg allerede har. Og valgene er så mange at jeg blir trøtt av bare å tenke på dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s