HVA ER DEN KULTUREN FOLK VIL HA?

a667cf30-9f72-4509-8762-c4cfa9deeb64

Det er opp til folk flest å definere kultur, ikke til noen forståsegpåere! leser jeg på nettet. Folk skal selv bestemme hva slags kultur de vil ha, om de vil ha kultur, noe jeg tviler sterkt på! Kultur skal ikke tres nedover ørene på folk, dere veit sånn stupid kunst som folk ikke skjønner en dritt av! Osv. Nettet og kommentarfeltene renner over av forakt for kultur, og konklusjonen er: Folk flest skal selv bestemme!

Den er god.

Men. Visste folk flest at de f. eks ville ha Lady Gaga? Nei, det visste de ikke. Lady Gaga gjorde som så mange andre håpefulle wannabes, hun jobbet rumpa av seg på små barer, spilte i små klubber i bakgater i Queens og på Manhattan NYC. Ja, til og med Madonna har bekreftet dette, at hun så hun som ennå ikke var blitt vår alles Lady Gaga opptre på en trist illegal bule, og at hun tenkte at om de rette mennskene så henne så ville hun slå igjennom.

Så ja, en kveld satt de «rette» menneskene i lokalet. Lady G ble sett, ikke av folk flest, men av folk med penger og makt. Så satte det store maskineriet seg i gang, og den håpefulle ble forvandlet til Lady Gaga og ble lansert over hele kloden. Men folkets vilje var ikke involvert, de fikk henne midt i flesien, eller «tredd rett ned over hodet» som det heter i kulturhater-kretser. Og folket elsket henne! Men de visste ikke på forhånd at de ville ha henne!

Visste Norge at de ville ha Tone Damli Aaberge? Nei, det visste de ikke. Hun kom seg med i pengemaskinen IDOL. Hun ble sett og folket hoppet på. Visste lille Norge at de elsket sublime Silya Nymoen som har slått ned som en bombe i de tusen hjem? Nei. Silya Nymoen ble plukket ut som en av deltagerne i Stjernekamp på NRK og ble synlig i sitt eget lille land. Men før det hadde hun sunget seg fra scene til scene, fra bar til bar i New York og mange andre steder. Jeg har selv sett henne der, og tenkte OH MY!!! Men det er faktisk ikke folk flest som har oppdaget henne for egen regning. Hun er blitt presentert for folk flest av et stort apparat på primetime fjernsyn. Just saying, som de sier over there.

Visste det norske folk at det ville ha Henrik Ibsen? Selvfølgelig visste de ikke det. Store deler av det norske folk er fremdeles i tvil om de vil ha ham der en hel verden roper halelujah. Men en gang for lenge siden begynte en ung apoteker-lærling med store drømmer å sette sine første famlende ord ned på papiret. Men folket var ikke involvert. Faktisk var det norske folk så likegyldige til den store verdensdramatikeren at han tilbragte 29 år i utlendighet for å kunne tenke og arbeide. Så mye for det norske folk som selv vil velge hva de vil ha av kultur!

Visste det norske folk at det ville ha en spillefilm om et mannskor i Berlevåg? Nei. Visste folk flest at de ville ha Wenche Foss, Sissel Kyrkjebø, Sputnik. DDE, Jon Fosse, Dance with a Stranger, Kurt Nilsen, Flåklypa Grand Prix? Nei.

Folket visste ingen ting, og har aldri visst noe som helst før noen gjør seg selv og produktet sitt synlig. Ok, noen kommer seg inn i varmen uten hjelp fra den store pengesekken, men de fleste trenger drahjelp fra bakmenn og kvinner for å bli synlig. Før i tiden var det de store hoffene ved kongehusene som holdt en hånd over utvalgte kunstnere. Nå er de i fri flyt og skal visst nok greie seg selv ved hjelp av frivillighet og privat finansiering. Og de skal aller helst kalle seg gründere eller forretningsfolk. Det er sikkert fint for de som allerede er synlige. Men for at de små spirene skal gro må det gjødsel og gode vekstforhold til. Og folket? Folket bryr seg ikke før de står ved det store smørgås-bordet og skal velge det de selv liker. Men hvem skal skaffe ny mat til dette store bordet av alle mulige valg?

Og vi vet hvor skuffet vi blir på «danskebåten» når vi står foran «just another koldtbord» og ser retter som vi kan få hvor som helst og som vi egentlig ikke liker eller er lei. Så sitter vi lydige der og tygger på trist brun roastbiff med remulade og noen håndstekte kjøttkaker med 37% ekte oksekjøtt og lengter etter noe annet. Ja, det skal folket ha, det har en lengsel i seg etter noe nytt, noe som har smak, noe som rører. Nei, jeg snakker ikke om mat, jeg snakker om kultur. For kulturens største oppgave er å gi folket store opplevelser de ikke ante de ville ha. Noe som slår dem av barkrakken. Om det er DDE eller Bela Bartok, frankly my dear, I don’t give a damn. Men om folk flest skal velge må det da for pokker være noe å velge i. Og egen smak er en menneskerett og skal ikke fratas noen.

Hører du meg fru Widvey? Ja, jeg er litt nedlatende. Men om vi skal følge din linje vil vi bli et vaffelstekende folk av frivillige! Og vafler er ikke bra for helsen om det blir for mye av det gode. For har ikke selv du, kjære kulturminister, dumpet inn i et hull i veggen et fremmed sted og blitt slått i bakken av noe du ikke ante eksisterte? En musikk, eller et bilde, en forestilling, et show som slo pusten ut av deg? Og etterpå gikk du ut i livet, følte nesten at du var blitt født på nytt? Og av noe du ikke en gang valgte selv?

For det er slikt kunsten kan gjøre med oss mennesker. Ta oss til steder vi kanskje ikke ville ha funnet helt av oss selv.

Tenk det Widvey.

12 kommentarer om “HVA ER DEN KULTUREN FOLK VIL HA?

 1. Heldigvis har vi oppegående kunstnere som evner å stille spørsmål, og vise oss andre at disse fordummende holdningene til kunstutøvelse og nær konspiratoriske antydningene som Bjørn Vassnes og andre tvisynte synes å hegne om ikke er representative og er blitt mindre representative gjennom kulturskoler, talentutvikling, livsglede og utfoldelse. Stol på det som er sådd, blant de unge, og deres kloke foreldre, så kan folk flest fortsette å bedrive angstbitersk fordummenhet i kommentarfeltene, for selv det er tillatt, skjønt de er i mindretall. Og stadig krympende…

 2. Kulturbegrepet er langt bredere enn du beskrive her. Vi kan se på nedarvet kultur som den samiske, eller den norske kulturen med f-eks bruk av bunad på 17. mai, organisasjonskulturer og mange flere, Hvis du føler for å belære om kultur må du enten definere hvilken kultur det er snakk om, eller gjøre det på en helhetlig og ryddig måte.

  • Selvfølgelig vet jeg at kulturbegrepet er mye bredere enn som så. Jeg har skrevet om kultur hundrevis av ganger i mange år. Men jeg kan ikke ramse opp hele smørbrødlisten hver gang. Og jeg belærer ikke. Jeg skriver at folkets vilje ikke alltid er relevant når det kommer til kultur. At det å la folket velge kan få katastrofale følger. Men takk for svar.

 3. Nysgjerrig på hvordan du kom fram til at Widveys linje vil gjøre oss til «et vaffelstekende folk av frivillige», men gode poenger, forøvrig.

 4. Eh… la meg først si at jeg personlig ikke er en motstander av det kultursynet (som jeg tror) Sven Henriksen har. Men argumentasjonen her synes jeg er temmelig laber. At private bakmenn og kommersielle hensyn har hjulpet mange til berømmelse og rikdom – slik tilfellet er med de aller fleste eksemplene – er da bare et argument for at disse ser ut til å skaffe folket det folket vil ha på en utmerket måte!

  Hoffene ved kongehusene var datidens samling med rike, private bakmenn. For «staten» i disse dagers betydning var de definitivt ikke.

  Med andre ord ser jeg her først og fremst argumenter for å overlate alt av kulturfinansiering til den private sektor.

  Apropos Ibsen: Joda, det finnes mennesker over hele verden som roper halleluja over ham. Men er det noen større andel av verdens befolkning som gjør det enn andelen nordmenn som gjør det? Og dersom det skulle være det… er det et argument for å «presse ham ned over ørene» på folk, egentlig?

  • Jeg tror kanskje du har lest meg litt feil. Jeg er ikke tilhenger av at all kultur skal finansieres av det private. Jeg sier bare at kunstnere ofte løftes fram av meséner. Men hovedpoenget mitt er at både kunstner, bakmenn og apparatet rundt hjelper kunstneren til å bli synlig. Og om folket skal kunne velge eller bestemme selv trenger kunsten penger for å kunne gjøre seg synlig. Og det er der folket kommer inn, som forbrukere eller publikum om du vil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s