MATMOR

MATMOR

Best-of-Ingrid

Hun er like evig som pausefiskene og Titten Tei.

Hun kom i mot oss i svart/hvite tv-bilder den gangen verden var uskyldig og hun er fremdeles med oss. Hun er vår mentale persille-dusk, et flimmrende bestemor-minne, vår kollektive lengsel etter gryter med får i kål og berlinerkranser. Hun er en slow cocked godhet, et varmt hermitisert smil å stole på i en verden av «Jamie’s 15 minutes meals» der alt skal være «trygt, kjapt og billig» og ingen har «tid» til å lage mat lenger fordi vi er så opptatt av å leve.

Midt i alt det forte og kjappe sitter hun med hevet pekefinger og forsvarer turnips og andre mindre hippe rotvekster. For vår alles matmor på kjøkkenet har aldri vært trendy og hipp. Da pizzaen i sin tid kom til vårt lille fedreland på 60-tallet kalte hun den «spansk ostepai» og hvitløk var en matvare som godt kunne sløyfes av sarte norske ganer, men aldri persille-dusken som er hennes varemerke.

Jeg koker fremdeles etter Ingrid Espelid Hovigs prinsipper.

Mat skal ta tid. Den skal være ren og uten tilsetningsstoffer. Og vi skal sitte sammen ved bordet mens den fortæres. Her i huset er det ingen som tar en pizza-bolle i neven og flyr ut av døren. Og vi kjøper ingen enkle løsninger eller fancy tårn av mote-mat der utseende teller mer en innholdet. Her i huset snakker man om mat med det aller største alvor. For maten som skal inn i kroppen er som drivstoffet som fylles på bilen ute i garasjen. Vel, en bil kan skiftes ut etter hvert tredje år, kroppen vi har fått utdelt skal vare hele livet ut. Derfor er det uforståelig at folk flest ikke bryr seg om hva de stapper i seg av dritt og langreist møkk.

«Stell pent med kroppen din slik at sjelen orker å bo i den» skrev Hildegard von Bingen for fem hundre år siden.

Ja, vi vet alle at om vi fyller diesel på en bil som ikke skal ha diesel så skjærer motoren seg. Vi har forbud mot sigaretter, store kampanjer mot narkotika og alkohol, men for matvarer er det fri flyt. Matvarebransjen presser prisene ned og gir inntrykk av at de gjør oss forbrukere en tjeneste. Det er feil. Den bransjen føkker opp helsen vår med statens velsignelse i ryggen. Jeg mener, når du får fem Pizza Grandiosa for NOK 99 burde det vel ringe en bjelle? Og når en fersk kylling koster NOK 39 skjønner vel de fleste at den har hatt en Guantanamo-lignende oppvekst. Atten dager tar det faktisk, fra egg til stabilt sideleie i kjøledisken!

Men Ingrid. Mor Ingrid. Hun sitter der med kålrabi og gulrøtter. Fronter sin betasuppe og panerte torskefilét med råkost. Ser mildt på oss fra tv-skjermen når hun feires og intervjues om boken som Ingar Sletten Kolloen har skrevet om henne. Og vi sitter der med en lengsel etter bestemors kjøkken, etter gryter som putrer lenge, hjemmebakt brød med stikkelsbærsyltetøy og fiskegrateng med muskat og makaroni. Jeg hadde en slik bestemor. Som syltet og saftet, som la ned hjemmelagede kjøttpølser på hollandske krukker, hermetiserte gule moreller og bakte goro og fattigmann. Hun sydde kjøttrull og kokte sylte. La ned sure agurker og bakte flatbrød.

Når Ingrid en dag går ut av tiden vil vi miste noe umistelig. Vi vil miste en stor del av vår kulturarv.

I morgen skal jeg jaggu sette på en stor gryte med kjøtt i mørke. Og jeg skal lage poteter Anna. Og kanskje jeg koker sviskegrøt med fløtemelk. Ja, jeg sitter her og blir rent nostalgisk. I skrivende stund står Nigella Lawson på tv og lager en italiensk semifreddo. Maten er lys-satt og stylet. Den verdensvante og glamorøse tv-kokken legger iskremen i et tårn på et stort stettefat og drisler over litt kakaolikør. Nam nam.

Men jeg velger meg Ingrid. Hun er kanskje ikke så sofistikert. Men hun er vårt kollektive matminne. Vår alles matmor. Og et sunt motstykke til alle kjendisene som står på tv og later som om de kan lage mat. Du vet disse fjollete folka som hyler opp og sier at de må ut å spy når de ser en fisk med hode og øyne! Vel, både fisk og sau har fremdeles hode. Hvordan er det med folk?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s