OM Å TA OSLO TILBAKE?

OM Å TA OSLO TILBAKE?

IMG_4619

Skikkelige folk er ikke trygge i Oslo lenger! skrives det ofte på nettet, i kommentarfeltene, på Facebook og Twitter.

Og pressen pumper ut det ene skandaleoppslaget etter det andre som frir til folks redsel. Det pågår en ransbølge i hovedstaden, og det er nesten alltid unge mørkhudede gutter som er ransmenn.

Men hvem er det som blir ranet? Stort sett er det menn mellom 18 og 30, de er fulle, og det er som regel sent på natten når «skikkelige folk» har gått hjem og ligger trygt i sengene sine.

For noen år siden ble en mann stukket ihjel på gaten i Oslo. Presse og politi kalte det «blind vold» men jeg og noen fler vet hva som skjedde. Den drepte, som var full, gikk bort til en gruppe mørkhudede menn, stakk fingeren i magen på en av dem og sa: Kom dere for faen hjem til Afrika jævla apekatter! Så den hendelsen var ikke blind vold, den ble utløst av en provoserende kommentar. Men jeg forsvarer selvfølgelig ikke mord.

Nå er det ikke slik at jeg går rundt å tror at alle mørkhudede gutter eller jenter for den saks skyld er englebarn. Det tror jeg ikke om hvite heller. Og jeg forsvarer verken ran eller overfall. Ikke fra noen. Folk bør kunne gå på gaten uten å bli antastet eller overfalt. Men det er faktisk også hvit norsk ungdom som raner og slår folk ned. Men jeg synes vi skal holde oss for gode til å stigmatisere en hel gruppe ungdom. For de fleste er ikke kriminelle, og dette vet vi innerst inne. Men politiet sier at de er fortvilte og ber barnevernet ta affære og låse disse ungdommene inne. Barnevernet svarer at vi «driver ikke med slikt» i Norge, altså, vi låser ikke inn mindreårige. Kommentarfeltet skriver blandt annet: Bare vent, når vi etnisk norske blir lei denne dritten, så vil dette ende i et blodbad i gatene i Oslo. Ja, vi snakker om at noen/mange mener man skal ta loven i egne hender for å rydde i byen.

Men Oslo. Oslo er ikke en så veldig stor by. Men den er stor nok med alle sine problemer.

Jeg beveger meg ofte i byer som er mange ganger større enn lille Oslo. Og jeg som mange vet at det er regler for hvordan du oppfører deg, eller forholdsregler du bør vite om når du beveger deg i en stor by, særlig om natten. Det er ikke så veldig smart å virre dritings rundt i gatene. Da er du en magnet for kriminelle. Ja, jeg vet at mange hevder at det også bør være lov å være sanseløs drita uten at noen skal utnytte det. Det er jeg ikke enig i.

Ved et par anledninger har jeg vært i «farlige» situasjoner i New York, og det som reddet meg er at jeg var edru og nykter. Jeg så faren før det var for sent. Kom meg inn i en taxi eller la på sprang til et sted med masse folk og lys. Og jeg vet at det ikke lønner seg å ta de skumle bakgatene på vei hjem om du er i Queens eller The Bronx. Men i Oslo skal man altså kunne bevege seg fritt uansett hva slags tilstand man er i, og til alle døgnets tider, det bør da «skikkelige» folk kunne forlange?

Og en annen ting. Da jeg kom til Oslo i 1972 var byen mye farligere. Jeg ble slått ned flere ganger bare på grunn av hva jeg hadde på meg. Bøndene kom inn fra bøgda i helgene og kastet seg over alt de syntes var rart. Homofile menn særlig. Og vi beinfløy for å redde oss inn i en taxi eller ned på T-banen før det smalt. Ved to anledninger havnet jeg på legevakten for å sy sprukken leppe. Og en annen gang til tannlegevakten for å få hjelp når tre fortenner lå igjen på fortauet. Så Oslo var farlig den gangen også da «kniven satt løst i hallingdølens slir»

Men ikke tro at jeg mener at alt bare skal skure å gå. At jeg bare er en naiv tulling som sitter her og forsvarer alle utlendinger fordi det er synd på dem, de kommer jo fra krigsherjede land stakkar osv. Det må ryddes opp. Og folk flest må lære å bevege seg og ikke minst oppføre seg når de er ute på byen.

Jeg drikker ikke, og når jeg en sjelden gang går på Karl Johan tre fire om natten tenker jeg at Oslo er et galehus. Horder av fulle mindreårige raser gjennom gaten som en bøling med kyr. Unger ligger strødd på fortauene i sitt eget spy. Unge jenter med kjolene opp til ørene, fulle som alker. Hva mener folk flest om dette? Og hvor pokker er foreldrene? Men selvfølgelig, det er mye enklere å tro at om man spyler byen ren for utlendinger så vil alt ordne seg og the party will go on uten trøbbel?

Men som vanlig i Norge er folk opptatt av å skape fiendebilder. Oss og dem. Vi er perfekte. De andre er banditter. Og der står saken.

5 kommentarer om “OM Å TA OSLO TILBAKE?

  1. Enig.
    Dessuten syns jeg denne saken vinkles noe slikt som «uskyldige hvite gutter vandrer rundt på gaten og blir overfalt av suspekte mørke innvandrere. De føler seg ikke hjemme i byen lenger og skjelver i buksene hver gang de ser en mørkhudet passere ( noe som skjer ganske ofte i Oslo) og de får psykiske problemer. Stakkars dem» – og slikt svart-hvitt syn på verden har jeg ikke noen tro på. Selvfølgelig skal ikke ranerne unnskyldes, de burde straffes (eller hvis de er mindreårige finnes andre virkemidler) – men det forutsetter at man finner dem som begår kriminalitet, ikke skule stygt på gud-mann-og-alle-andre. Og dette er en jobb for politiet, ikke tabloidavisene.

  2. Fulle folk er som magneter på ranere fordi de er hjelpeløse, dermed bør også eldre mennesker holde seg innendørs fordi de er hjelpeløse og dermed magneter på disse feige ranerne…..ifølge din «logikk»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s