SO, WHAT ARE WE FIGHTING FOR?

SO, WHAT ARE WE FIGHTING FOR?

IMG_1312

En gang i tiden ville en engelsk politiker fjerne all støtte til kultur. Det var verdenskrig. Winston Churchill var statsminister. Da han ble konfrontert med forslaget om kutt i kulturbudsjettet sa han: So, what are we fighting for?

Det er ikke krig i Norge nå, men kulturen er under lupen nok en gang. Det stilles spørsmål til dens viktighet.

Mange mener at den bør greie seg selv, eller få hjelp av næringslivet. Statoil lanserte i sin tid et kunstnerstipend, men heldigvis takket mange oppegående kunstnere med ryggraden i behold nei fordi Statoil la for mange føringer for den som var så heldig å få det. Den aktuelle kunstneren fikk ikke lov å uttale seg offentlig om oljebransjen. Og om vedkommende artist skiftet stil eller image måtte Statoil straks underettes. For det er nemlig slik at når store penger legges på bordet vil giveren gjerne vite hva han får.

Den norske stat legger også føringer for hva bevilgningene skal brukes til. Institusjonene skal dekke flere felt, surfe mange segmenter i publikumsmassen. Jeg ser ikke noe galt i det. Men når en privat investor går inn i et dyrt prosjekt er det ikke av god vilje. Investoren vil gjerna ha pengene sine tilbake, gjerne litt mer enn han satset. I tillegg skal det stemme med firmaets ideologi og profil. Og det er der probleme starter. For hva slags kulturliv vil vi få?

Om det private skal sponse kulturen tror jeg at kunstens innhold ikke lenger vil være så viktig. Et maleri skal heller passe inn i et kontorlandsskap enn å borge for kvalitet? En teaterforestilling skal ikke stille ubehagelige spørsmål rundt det som skjer i samfunnet? Jeg har selv vært i kontakt med en rekke investorer for å få igang prosjekter, men ofte trekker de seg pga at de ikke synes «dette teamaet er så hyggelig» Kan jeg heller ikke lage noe folk blir i godt humør av? Da svarer jeg alltid: Kunstens hovedoppgave er ikke å sørge for at folk beholder sitt gode humør! Så trykker vi i hånden, og resten er stillhet.

Vi lever i en tid preget av skepsis og fremmedfrykt. Deler av Norge er veldig opptatt av å verne om den «norske» kulturen. Om jeg skal tolke den nye kulturministeren er dette korps og kor, og frivillighet. Vel, hun sier også at det skal være legitimt at kunsten stiller de ubehagelige spørsmålene, men det ligger en motvilje i den nye kulturpolitikken, motvilje og skepsis. Verken kor eller korps er genuin norsk kultur, som nesten ingenting er. Jeg har ikke noe i mot korps og kor. Jeg har heller ikke noe i mot frivillighet. Men uten penger er det ikke mulig å skape kunst. Visste dere de som produserer Pizza Grandiosa får 3 kroner pr pizza i statlig støtte uten at noen spør seg hvorfor? Burde ikke denne mega-hiten klare seg selv uten statlige overføringer siden så mange liker den?

Kulturskoletimer kuttes for å få råd til å viderutdanne lærere. Det er ikke bra. Du begynner ikke karrieren din i Oslo Spektrum. Du ender i beste fall der om du har jævlig flaks. Men de små spede spirene starter på en kulturskole på et lite sted. Ting tar tid. Du er ikke god ved første forsøk. Nei, ikke alle er Mozart i en alder av fem år.

Og det som er så fortærende ergelig er at kunstneriske ferdigheter kan ikke måles på samme måter som andre fag. Det finnes ingen fasit som i matematikk eller språk. En kunster bygger seg opp over tid, og det er tiden det tar som koster penger. Og plutselig en dag folder kunstneren seg ut i all sin prakt. Og noen ganger skjer det ikke. Det er ikke noe mystisk i dette, for slikt skjer i andre yrker også. En politiker går på tryne. En konserndirektør viser seg udyktig. En sportsutøver treffer ikke hoppkanten. En lege gjør feil osv. Men noen lykkes! Men man legger ikke ned eller kutter et helt felt bare fordi noen ikke får det til eller havner på trygd? Skal man legge ned IT bare fordi halve IT-bransjen måtte ty til NAV da boblen sprakk for noen år siden?

So, what are we fighting for? Slåss vi bare for å bli et enda rikere land enn det vi allerede er? Eller slåss vi for å bli et blomstrende land når det kommer til kultur og mangfold? Skal vi bare være et land som konkurrerer i dans og musikk der noen stemmes ut hver fredag? Et land der vi leker bønder på tv? Et land der vi jakter på kjærligheten med et tv-team på slep? Et land der B-kjendiser som bare er kjent fordi de har vært på tv og så fortsetter å være på tv for å gjøre ting de ikke kan som f. eks å lage mat eller bo sammen med uteligger i tre dager?

Eller skal vi ta opp arven etter Hamsun, Ibsen, Undset, Munch, Flagstad og Bjørnson?

Skal vi legge til rette for rekrutering, sørge for at nye talenter får vokse å gro. For kanskje denne unge piken eller gutten som mister en plass på en kulturskole er vår neste Henrik Ibsen eller Edvard Munch eller Kirsten Flagstad? For alle disse vi i dag er så stolte av fikk faktisk både stipend og kunstnerlønn for å kunne ta seg til verdensberømmelse. For det kan ta tid og penger dette vanskelige faget.

I dag tar det fem minutter å bli berømt i et lite land som Norge. Du må bare sørge for å komme deg på tv. Hva du gjør er ikke så viktig bare du holder deg på skjermen eller i ukebladene. Men å holde seg i rampelyset på grunn av kunstnerisk kvalitet og integritet? Orke å være en stayer når dagene er harde? Det er det bare de sterkeste som makter. Jeg har allerede glemt hvem som vant Idol i fjor. Og det tror jeg de fleste har.

Så jeg sier som salige Winston: HVA FAEN ER DET VI KJEMPER FOR?

2 kommentarer om “SO, WHAT ARE WE FIGHTING FOR?

  1. Uffda, Sven, jeg trodde den ideologiske redselen for sponsing for lengst var et tilbakelagt stadium. Sponsing skal jo ikke erstatte offentlige bevilgninger til kunst og kultur. Og for å være konkret: Norsk Hydro har sponset Oslo-Filharmonien i over tyve år uten at det har hatt noen som helst slags innvirkning på kunstneriske valg. Snarere har det vært med på å heve kvaliteten på orkestret som kunstner fordi det har kunnet finansiere utelandsturneer der man kunne måle seg med de aller beste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s