DE HÅRSÅRE

DE HÅRSÅRE

9e958a70c2db7888790fa30997229fd3

Dette er hersketeknikk! Jeg er krenket! Jeg er fornærmet! Jeg er såret! Nå tråkker du over mine grenser! Slik forsvarer de verste trollene seg på nettet. Det spiller ingen rolle hva de selv har skrevet av grusomme ting, for som krenket er man offer, og da dør debatten ut nesten før den er i gang.

Sosiale medier flommer over av hårsåre mennesker. Om du bare så vidt pirker borti dem er hundre og ett ute. Her forleden skrev en FB-venn: «Tenk om jeg hadde lagt meg til i parken og strødd søppel og dritt rundt meg? Jeg en ekte etnisk nordmann? Hvordan ville myndighetene ha reagert?» Jeg skrev: Hvorfor i himmelens navn skulle du legge deg i en park, du er rik, du har hus og hytter både her og der! Og hva pokker mener du egentlig med denne statusen? Kan du ikke like godt si det rett ut at du ikke liker romfolk som legger seg til å sove i parken litt for nær der du bor? Svar: Hersketeknikk! Fornærma! Snurt! Sur! Jeg sletter deg som venn! Ja, so what???

Men det finnes unntak. Ikke alle er hårsåre. En mann som stadig klaget både på Twitter og Facebook. Det var sykdom, det var mas og stress. Han hadde det så vanskelig. Jeg orket ikke mer, så jeg skrev: Men ta deg sammen da mann! Han repliserte straks: Å huff, er det for mye? Unnskyld. Ja, jeg vet, jeg har en tendens til å tro at Facebook er min egen fastlege eller psykiater. Jeg skal skjerpe meg! Nå er han blid som en lerke og takker for livet på Facebook hver morgen ledsaget av nytraktet kaffe med påfyll 😀

Jeg skal egentlig holde kjeft. Jeg er over middels mye på sosiale medier. Men jeg blir sjelden snurt eller fornærmet. Men jeg sletter folk som sutrer og klager dag ut og dag inn uten å ha grunn til det. Og jeg sier fra når folk kommer med direkte rasistiske utsagn. Og det er som regel disse som mener jeg bedriver hersketeknikk og føler seg krenket. Men wtf, livet er jo ikke på sosiale medier. Det finnes fremdeles en virkelighet der ute – eh – får vi håpe.

Men en real fight? Hva med en real og saklig fight? Sitter å ser Dagsnytt 18 der alt preges av forsiktighet og utydelighet. Jeg kan ikke si noe, vedkommende er ikke her for å gi tilsvar. Ok? Og så renner de viktige diskusjonene ut i sanden, mens det som debateres er hvem som føler seg mest krenket og fornærmet. Hvem sa hva eller ikke sa hva. Ja, for øyeblikket er de som tør å kalle en spade for en spade de mest krenkede og feiltolkede.

Kan vi ikke kvitte oss med denne selvhøytidelige tonen i den offentlige diskusjonen? Kan vi ikke bare si: Men faen ta deg, du sa noe annet i går, og hva pokker er dette for noe? Jeg prøvde det selv i en paneldebatt jeg satt i for ikke så lenge siden,men da sa ordstyrer: Nå holder vi oss til en saklig og hyggelig tone her! Og jeg måtte ti stille selv om vedkommende satt og løy oss alle opp i ansiktet. Slik blir unlatenhet til høflighet, feighet til saklighet og mangel på mot i debatter til tåkeleggende konformitet. Det er synd.

Men man skal altså ikke krenke hverandre! Man skal ikke såre noen! Man skal ikke bedrive hersketeknikk! Man skal ikke kalle noen rasist når vedkommende kaller et menneske «jævla negerkjerring!» Nei, man skal snu seg vekk og late som ingen ting. For denne så snille mannen eller kvinnen som kom med noen «lite velvalgte ord» kan føle seg krenket og misforstått. Og vi må ikke kalle tingene ved sitt rette navn her i dette landet. Det blir for ubehagelig. Vi skal ha det hyggelig for enhver pris!

Og selv når Dagbladet skriver på forsiden i dag: EN AV TO I OSLO ER UTRYGGE! skal man ikke proteste å si: Men faen da avisa! Hvor har dere dette fra? Men jeg som den dumme leser må jo forstå at media må beskytte kildene sine. Og om jeg som leser klikker meg inn for å lese noen nyheter og får Tone Damlie Aaberges gravide mage som hovedoppslag, og spør: Må jeg vite dette? Men da er straks en av de krenkede på pletten og sier: Men la vær å lese Dagbladet da for faen! Og om jeg mot alle solemerker skulle komme på å kritisere mitt eget fedreland sier noen: Men så flytt til utlandet da din sure fjott?

Blir jeg krenket da? Kunne ikke falle meg inn! Det er faktisk ganske så forfriskende!

4 kommentarer om “DE HÅRSÅRE

  1. Så enig så enig. Synes det er litt nedsettende jeg, når folk snakker til meg som om jeg skulle smelte og forsvinne dersom de snakker litt hardt til meg. Som jeg ikke skulle tåle belastningen av deres meninger. Har mye mer respekt for «Fuck you, du tar feil og nå skal jeg fortelle deg hvorfor» enn «Kom, la oss gå rundt grøten mens jeg klapper deg på skulderen». Det er barn man snakker slik til. Ikke likeverdige voksne. Hvordan skal vi utvikle oss som mennesker, lære noe nytt eller lære andre noe nytt dersom vi ikke kan si hva vi mener og kalle en spade for en spade?

  2. Enig. Sletta nettopp en hårsår venn. Han feiltolker absolutt alt. Ikke bare på facebook, men ellers med folk. De det gjelder skjønner jo ingenting, Til allt overmål skriver han de hårsåre meningene sine som kommentar. Jeg ba han hente hjelp!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s