DE SOM TROR PÅ UNGEN SOM BLE FØDT I EN STALL

DE SOM TROR PÅ UNGEN SOM BLE FØDT I EN STALL

1ab92d9e-027a-4f9e-8a14-94cf7a20104b_org_medium

Leste i Fævennen at uteliggere (romfolk) skal få overnatte i kjelleren på en skole i Kristiansand, men bare om det er under minus ti grader. Ok? Hvor går grensen for å fryse i hjel? Og hvor går grensen for hjertelag, empati og nestekjærlighet? Ved ti minus?

Å, dette er så vanskelig, gråter folk på nettet. Jeg vet ikke hva jeg skal mene om denne vanskelige problematikken? Hva du skal mene? Frankly my dear, I don’t give a damn? Hva du mener er vel helt uvesentlig for et menneske som ligger ute om natten mens det norske folks empati for fattige nærmer seg frysepunktet? For disse menneskene, sier du, de blir jo utnyttet av menneskehandlere, noen av dem blir gjort invalide for å vekke større sympati! Ja vel, blir det varmere under det fuktige teppet under broen bare fordi du sliter med etiske kvaler og egen samvittighet? Jeg hører at noen av dere klager over at de har fått egne toaletter også? Men samtidig liker dere ikke at de gjør fra seg i nærparken?

Sørlandet er den mest religiøse, men også den mest forrykte landsdelen i Norge. Riktig nok sies det at «om du får en venn der nede har du en venn for livet» men det sies også «får du en uvenn på Sørlandet får du aldri vite det» Men nå åpner altså de folkevalgte som tror på ungen som ble født i en stall en fuktig kjeller for de hjemløse, men grensen går ved ti minusgrader. Vi får håpe det blir en mild og kort vinter, og at alle disse som har samvittighets-kvaler går ut til de stakkars menneskene med varm mat, vinterklær og gode tykke tepper før de legger seg med follede hender og ber sin aftenbønn der de ramser opp hele gullrekka av hvem som er verdt å elske?

Nå er ikke dette symptomatisk for bare den gyldne kyststripe. Folket i parker og under broer er forhatte over det ganske land, ja over hele Europa. De jages fra land til land, er fredløse og utsatte. Jeg har skrevet om dette før, og jeg orker snart ikke mer. Jeg gir mat og penger til de som sitter i mitt næromraåde. Jeg snakker med dem, hører hva de trenger, og jeg har ikke møtt noe annet en svært hyggelige mennesker blandt dem. Og jeg har ikke sett noen mafia som står på hjørnet og lurer, og som snaper fra dem den lille seddelen jeg ga dem så fort jeg er et stykke unna.

Jeg er ikke naiv. Jeg vet at det ikke løser så mange problemer om jeg gir dem litt mat og noen penger fra egen lommebok som på grunn av flaks har det bra. Det er ingen varig løsning at de skal sitte der på gaten, jeg vet. Men så lenge myndighetene ikke løfter en finger for å hjelpe dem må vi som medmennesker hjelpe dem. For ble ikke vår religions «super baby boy» født i en stall fordi ingen av de fastboende ville slippe dem inn? Og sto ikke englene vakt, ja, jeg tror faktisk selv sauene sang trestemt? Og ledet ikke stjernen de «vise» menn til krybben slik at de kunne overrekke milde gaver til denne fattige og uekte tømrersønnen? Og attpå til var Maria historiens første surrogatmor, sier den gamle fortellingen.

Hvor er vår lederstjerne nå? Og hvordan ser den ut? Den henger kanskje som neon på shoppinghimmelen som fallbyr dyre ting vi ikke har bruk for. Ting vi unner oss fordi vi mener vi fortjener dem?

Og hvem er de vise menn som ser i en annen himmelretning enn folk flest? Jo, det er oss som tar oss tid. Som stopper opp ved de aller svakeste som ingen ber inn. Som rekker dem et brød og noen mynter, en avlagt genser og fars gamle frakk. Kanskje ikke gull, røkelse og myrra. Men prøv. Se lys tennes i noens øyne. Se et ydmykt bukk, et bøyd hode fra et menneske som kanskje for ikke så lenge siden levde et liv ikke så ulikt ditt eget. Ingen julegave kan måle seg med et menneske som fra rennesteinen sier: God bless you! For det er jo det vi alle håper på. Å bli velsignet. Spiller det noen rolle hvem som sier det?

Men som sagt ti minus. Jeg fryser her jeg sitter i dette rommet der det er 23 pluss.

9 kommentarer om “DE SOM TROR PÅ UNGEN SOM BLE FØDT I EN STALL

 1. Bra og viktig skrevet! Men bare for at fakta skal være korrekt, så vil ikke dette være en gradestokkregulert overnatting. Det skal i utgangspunktet være åpent fra 1. desember til 31. mars – uavhengig av temperatur.

 2. Hvor mange romfolk har fått plass i Svens varme stue, da? De er jo ikke så kravstore av seg, så det rommes sikkert et titalls stykker.

   • Du skrev om romfolket? Og om nordmenns, og da kanskje i særdeleshet sørlendingers, angivelige mangel på nestekjærlighet? Et lite stikk mot en skole som ikke var hjertevarm nok?
    Mitt poeng er simpelthen at før man klager over andres skitne stue så gjør man rent hos seg selv.

   • Hehe, det er sikkert mye trafikk på kommentarfeltene, så det er helt greit.
    Din stue er sikkert helt fin, det var nu ment som en ligning. Siden vi er inne på Jesus Christ. 🙂

 3. Hvor mange romfolk huser du for tiden Sven? Ikke si at en person så full av nestekjærlighet, som du tilsynelatende er, ruger på disse 23 varmegradene på egenhånd?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s