JULIA, DU JULIA!!!!

JULIA, DU JULIA!!!

Julia Brännström FpU
Julia Brännström FpU

Se på denne lille damen på bildet over. Airbrushet fotoshoppa og fin stråler hun mot oss, denne unge fremadstormende politikeren fra FrP. Mine damer og herrer Julia Brännström! Jeg skal ikke anklage henne for at hun har ambisjoner, ei heller at hun er ung. Men altså, Julia hater kultur og sytete kunstnere som ligger på soffan og hever stipend og statlig støtte for å kunne drive med «hobbyen» sin mens folk flest sliter og bidrar til at kongeriket Norge skal gå rundt.

Ja, for denne Julia vil at de som skal få støtte er folk som skaper virkelige og viktige verdier for fremtiden. Og ikke disse sytepavene som kaller seg kunstnere. Hun har ikke kommet på det i går, nei da, allerede i 2011 gikk hun opp på talerstolen under landsmøtet til FrP og holdt en flammende apell om at «nå må landet våkne» og ikke «la disse kunstnerne grafse til seg mer av statskassen» som faktisk er til for å bygge  landet må vite. Og YouTube så deg Julia, den lille filmsnutten ble en hit på sosiale medier. Og nå er du ute og rocker huset igjen med de samme argumentene.

Vel, nå skal jeg gi deg et lite kurs i kunst og kultur kjære Julia. Følg nøye med!

Se på bildet av deg selv, vi begynner der. Du er en søt pike. Kunne sunget i et ten-sing-kor. Håret ditt er vakkert. Det er stylet av et menneske som kaller seg frisør eller hårkunstner om du vil. Noen jobber for at hårtrender skal bli mote. De kalles designere. De har tatt en utdannelse i faget sitt. Så se på den fine lyseblå skjorten din. Den ble ikke født i butikken eller dyrket fram i ditt eget klesskap. Nei du, det ble i sin tid tegnet av en kunstner som tok utdannelse for å bli motedesigner. Det var magre år med studielån som hun/han har betalt tilbake. Nå sliter dette mennesket for levebrødet sitt fordi de billige kjedene kopierer «kunsten» hennes slik at du og dine pappenheimere kan få klær til den billigst mulige penge. Og øredobbene dine Julia, om de er ekte kalles de kultur-perler. Om de ikke er ekte er de også en kopi som føkker opp butikken for alle smykkekunstnere som prøver å lage genuine smykker. Disse har også tatt utdannelse, hatt lån etc. Og om du skulle finne på å putte noen propper i ørene, så kalles det du lytter til musikk. Den lages ikke i iCloud, den lages av kunstnere som heter låtskrivere, komponister og musikere. De jobber hardt for å skape soundtracket til livet ditt lille Julia. Tenk på det neste gang du danser på parketten til god musikk, når du sitter alene og lytter til yndlingslåten din. Den er skapt av et menneske som hadde en drøm.

For kjære Julia. Det vi driver med er ikke en hobby. Det er et yrke. Vi som produserer kunst og kultur i dette landet har tatt lange og dyre utdannelser. Vi har tatt studielån som vi har slitt med å betale tilbake som alle andre yrkesutøvere. Nå tjener mange av oss mye penger som vi betaler skatt av. Vi skaper varige og viktige verdier som er med på å bygge landet. Når du sitter i en begravelse og hører «Mykje lys og mykje varme» er ikke det resultat av hobbyen til Åge Aleksandersen skjønner du. Det er hardt arbeid. Når du ser på favoritt-såpe-serien din på tv er det en haug med yrkesaktive kunstnere som står bak. Når du klikker deg inn på Netflix, Spotify eller Wimp har du tilgang til «safen» vår der produkter fra års arbeid er tilgjengelig for en billig penge. Men det ligger blod, svette og tårer bak. For du skjønner, musikk, tv-serier og spillefilmer blir ikke avlet fram på kontoret til de som eier Netflix osv, de er alle sammen laget av hardt arbeidende kunstnere!

Og en ting til kjære Julia. Staten kaster ikke stipender etter oss kunstnere.

Å få et slikt stipend er like vanskelig som å bli sparket i hjel av en elg på Karl Johan. Jeg søkte et slikt kunstnerstipend i sytten år før jeg fikk det. Og da hadde jeg produsert kunst og betalt skatt av den like lenge. Og nå, etter førti års kamp for å kunne få lov til å dille med hobbyen tjener jeg mer penger i året enn min far som satset på «noen skikkelig å leve av» noensinne gjorde. Og vet du hva, du gjør meg rasende der du stirrer på meg med ditt dueblå og ironiske blikk. Jeg blir nesten litt oppgitt når jeg ser på bildet av deg, der du sitter glanset og vakker, airbrusha og fikset på og mener at jeg ikke bidrar til å skape viktige verdier. Der er rett og slett frekt. For for øyeblikket spiller jeg en forestilling som går for fulle hus på det teateret jeg arbeider ved. Jeg har skapt en karakter, jeg har skrevet manuskriptet selv. Og folk ler og gråter. De kommer bak scenen etterpå og klemmer og takker meg, sier at de er blitt løftet opp, de har fått ny innsikt, at de har hatt sitt livs hyggeligste kveld i sitt stressede og travle liv. For kjære Julia, når du og andre tar helg går vi fremdeles på jobb. Vi står der og prøver å glede dere, fredag, lørdag som søndag. Så jeg synes du skal ha litt respekt for oss som jobber rævva av oss for å gjøre dette landet til å bli et bedre sted å bo i. For uten kulturens lykke og møtepunkter, hvem er vi da Julia? Så ta proppene ut av ørene, løft opp skylappene og ta deg en tur på teater, gå på en konsert, en kunstutstilling. Kom å se hva vi slabbedaskene driver med. Men hva vet jeg, kanskje du rett og slett ikke er mottakelig for kunst?

Men du har rett i en ting. Noen av oss får stipend. Noen av oss hever dagpenger på NAV. Noen av oss får det ikke til. Men det skjer vel i andre yrker også Julia, gjør det ikke det? Har ikke du også sett slukørede politikere luske ut av kontorene etter at en periode som statsråd er over? Har ikke du også sett en gründer gå konkurs for så å havne på trygd? Det hjelper lite om man jobber med det du kaller viktige verdier om ikke båten holder vann ikke sant? For om folk ikke vil ha det du driver med, så er jo alt til ingen nytte, det spiller ingen rolle hvor viktig det er?

Jeg ønsker deg lykke til i politikken kjære Julia. Jeg er en stayer, og det må du også være for å tåle presset. Det går opp og ned her i livet. Jeg har selv hatt mine ups and downs, og det kommer du også til å få. Du jobber for det minste partiet i regjeringen, men du er frekk og freidig og disser oss kunstnere. Det kommer vi ikke til å glemme. Og en siste ting: Om vi tok vekk all kultur, ville du være fornøyd da? Ville du sove bedre om natten om ingen fikk stipend eller støtte? For tenk om alle vi kulturarbeider bestemte oss for at neste uke gadd vi ikke å gå på jobb. Hva ville du gjort? Sittet hjemme med propper i ørene? Knattet på Mac’n din og snap-chattet med venninnene dine? Du skjønner, selv en datamaskin er designet av en kunstner! Steve Jobs sitter et sted og gnir seg i hendene over alle de pengene han har tjent på «kunstprosjektet» sitt. Hadde jeg vært skikkelig ond skulle jeg laget en stygg bit-strip av deg, men så ond er jeg ikke.

Så lykke til Julia med felttoget ditt. Men vi synger bedre enn deg. Tror faktisk mange av oss tjener mer penger også! Så vi fortjener faktisk et lite hvileskjær som et statsstipend er en gang i livet. For vi blir slitne vi også. I kveld går jeg på jobb igjen, jeg er ferdig ved midnatt, ja det er søndag da du og andre hviler ut etter en slitsom helg. Min helg faller denne uken på en mandag. Og da skal jeg sette meg på kafé å kose meg. Og da vil du og enkelte andre riste på hodet å si: «Se disse slabbedaskene av noen kunstnere, sitter på kafé og drar seg mens skikkelige folk sliter rumpa av seg for å bygge landet!» Men jeg trenger denne mandagen kjære Julia, for denne uken har jeg spilt syv forestillinger, underholdt på tre julebord, holdt et foredrag på Frivillig-Sentralen om medmenneskelighet, og skrevet to lange artikler til tidsskrifter. Så ikke si at jeg syter og klager! Da blir jeg forbanna!

Kjære Julia, vi kunstnere har så mange tilbud til slike som deg. Men skylappene dine kan vi ikke hjelpe deg med! Sorry for det! Og til dere eldre politikere som mener det samme som fagre Julia vil jeg si det narren i Kong Lear av William Shakespeare sa til kongen:

Du skulle ikke blitt gammel før du ble klok!

210 kommentarer om “JULIA, DU JULIA!!!!

 1. Jaaaaaaa! Deilig og klokt spark på søndagsmorgenen! Ikke bare det,jeg underviser i praktiske «tullefag» som ikke har livets rett hvis ignoranter får bestemme. Barn elsker å få ordentlig undervisning i f.eks.kullstift,perspektiv- og portrettegning. Alle kunstnere har begynt i det små, og VÆRT små. La de praktisk- estetiske fagene få gode levevilkår! Det er like godt for sjela å få stillet ut bildene side som å få tilbake en ferdig rettet prøve, kanskje av og til bedre?
  Hilsen også en Julia (ikke airbrushet,men kjærlig polert ev tiden tann, med- og motvind)

 2. Veldig presist! Nå ble jeg glad, er ikke på noen kunstner selv, men en av de som «sliter rævva av seg på daglig basis for å bygge landet, eller i mitt tilfelle, fôre landet» men hver eneste dag nyter jeg en eller annen form for kunst, og er evig takknemlig for de som gidder å skape avbrekk for oss, i form av gode bøker, gode tegneserier, gode filmer, god musikk, god arkitektur, god design .. Kunst og kultur er rundt oss overalt og til enhver tid! Blir oppgitt og trist av de uvitende sleivsparkene til FrP-representanten her .. Håper virkelog hun tar seg tid til å lese artikkelen!

 3. Tenkte på å skrive noe lignende selv! Sven kunsternes venn! Ser ut som at du tjener en liten slant fra kunstnerlivet ditt, og det er jo bra! Keep up the good work! Men vi bør tenke på at det er mange som ikke tjener så mye på kunst og kultur heller som kanskje har et større behov for denne type stipend.
  Da tenker jeg på lærere ved kulturskole også videre som kanskje har deltidsstilling som lærer og deltidsstilling som musiker. Jeg vet at ved TKK (Trondheim Kommunale Kulturskole) var det noen lærere som ikke hadde råd til mer enn et brød og en liter melk i uka når det var på sitt verste. Og det er trossalt disse lærerne som til syvende og sist er med på å forme de kunstnerne og artistene vi har idag. Uten disse hadde nok antall artister/kunstnere gått drastisk ned, noe som kunne ført til at mange norske kulturverdier hadde gått tapt. Om ikke annet så vet vi jo hvor mye penger som blir gitt til sportsnorge fra overskuddet til norsktipping f.eks. (45,5%) der bare rundt 36,5% går til kulturen. Kanskje på tide med en ØKNING i stipend istedenfor, og en minking med penger til NFF (Nprges Fotball Forbund)
  Flott skrevet anyway!

  • Jeg er for at det gis støtte til kultur, men her bommer du stygt! Ja, i 2011 ble det gitt 1,5 millioner av tippemidlene til idretten, men ikke et rødt øre over statsbudsjettet. Av tippemidlene gikk 416.500 kroner til kultrubygg og «den kulturelle skolesekken», samtidig fikk kulur samlet (ikke inkludert idrett) 6.15 millioner kroner over statsbudsjettet!!! Idrett i Norge finansieres av personer som lider av spillegalskap og foreldre, dette er direkte galt. Gi MER penger til idretten! Få idrett inn på statsbudsjettet! Ikke på bekostning av kultur, men på LIK LINJE med kulturen.
   NFF representerer ikke hele idrettsnorge, men selv her er største del av driften basert på frivillighet. Vi har ikke mange gode trenere, noe barn fortjener, og vil kunne hjelpe til å forebygge feiltrening og skader, vi har hovedsaklig foreldre som stiller opp etter jobb, som ofte har begrensede kunnskaper innen trening og idrett, men et stort engasjement for at våre barn skal få utfolde seg fysisk, og ikke ende opp foran tv og data hele dagen.

  • Nei, det stjal jeg. Og det er jeg lei meg for. På samme måte som jeg er lei meg for at andre stjeler fra meg. Sorry for det.Men det er litt vanskelig når fotografen ikke er kreditert på FpU’s hjemmeside.

   • svenhenriksen har ingen grunn til å være lei seg for at han har brukt bildet, for ifølge fpus hjemmeside kan det brukes fritt.

   • Han har uansett avslørt at han ikke har sjekket. Det viser at han, i mine øyne, preiker langt finere enn han klarer å leve. Bør han da angripe andre for måten de lever på og hva de mener?

    Forøvrig et elendig svar til FrPUeren. Oppramsing av en mengde yrker, som ikke har statsgarantert lønn. Det som var hennes hovedpoeng var at det er nok av slike og vi ikke trenger fler. Det er noe som langt flere enn de som stemmer FrP er enige i. Dersom det er viktig å øke antallet statslønnede kunstnere bør de som er for dette klare å hoste opp gode og saklige argumenter.

 4. Meget bra skrevet. Om alle kunstnere skal klare seg helt uten støtte, må vi begynne å ta samme priser som rørleggere, mekanikere etc. og da blir vi nok fort stemplet som grådige. 1500kr pr time øving, og rikelig tillegg for helg- og kveldsarbeid.

  • Ser ingen grunn til at man skal gi bort kunst. Det er jo bare å skape noe folk ønsker å kjøpe. En frisør f.eks tar seg rikelig betalt spør du meg. Kanskje ikke så mye kunstnerisk over det, men dog like kunstnerisk som når rørleggeren fikser en vannlekkasje.

  • Samme priser som rörleggere? Hvorfor ikke samme priser som drosjesjåfører, i Oslo rundt 80 kr timen.
   Legg så til OTP, feriepenger, arb, giveravg, så havner vi på under 100 kr timen, ikke noe tillegg for helgearbeid (lønnen er prosent av innkjørt), det er langt fra 1500 kr timen

 5. Jeg må innrømme at jeg selv har vært inne på tanken om at kunst ikke er viktig og at vi heller burde fokusere mer på ting som skaper Norge økonomiskt. Men denne artikkelen fikk meg til å tenke at selv om kunst kanskje ikke gir oss et økonomisk forsprang i forhold til andre land er det så viktig for menneskene i landet. Det viktigste er ikke alltid å få best mulig økonomi og mest mulig penger men at menneskene i landet faktisk har det bra. Jeg liker artikler som får meg til å tenke på nytt. Takk for bedre innsikt! 🙂

  • Kunst bidrar nok til økonomisk vekst også skal du se. Kunst er jo ikke bare malerier på veggen, det er alt av design og annen kultur. Møbeldesign, produktdesign, design av biler, grafisk design (som logoer, bedriftsprofiler, utseendet på matprodukter), fotografi, webdesign, reklame osv. Man kunne ikke solgt et produkt uten «kunstnere» inni bildet. Og uten å få markedsført seg, så går jo heller ikke økonomien særlig bra. De er jo også kunstnere de som lager TV-serier, filmer, musikk o.l., og det blir jo også solgt og kjøpt av noen. Man drar jo ikke på kino uten å betale de som viser filmen 🙂 Og da må de som lager filmen kanskje få litt støtte for å få ut produktet.

   • Skal man følge din logikk omat sålange man skaper noe er man kunstner vil jo også f.eks. en programerer være kunstner. Regner med at det er en del i de gruppene du ramser opp som ikke regner seg selv som kunstnere.

   • Skal jeg følge din logikk ville vi alle vært kverrulanter. Ikke alle er kunstnere, eller skal kalle seg det, men folk konsumerer mer kunst enn det de er klar over.

   • folk konsumerer mer kunst enn det de er klar over

    Og felles for det du nevnte i innlegget er at de tar seg godt betalt og kan leve av det uten sugerør i statskassa. Det er ikke det Frp har problemer med.

 6. Fin hersketeknikk. Legge ut om håret og blusen og «du kunne sunget i ten-singkor». Hva med å holde deg til saken og ikke lage et digert nummer av utseendet hennes?
  Jeg er enig i saken din. Men spør deg selv: Ville du skrevet noe lignende om en mannlig politiker?

  • Kjære deg, det har jeg gjort mer enn en gang! Og ville du forsvart dem? Og det er vel ikke bare jenter som synger i ten-singkor? Jeg er feminist på min hals, det har jeg alltid vært, men noen ganger så skriver man det man må selv om det gjør vondt i hjertet. Og jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har spurt på denne bloggen, ville dere dømt en mann på samme måte? Så vær så snill, når damer er tette i pappen, så må de tåle å få en kjip smekk.

   • Jeg vet ikke om det er så formildende at du har snakket likedan om menn, men ja, jeg ville forsvart dem òg.

    Jeg synes uansett ikke folk trenger, eller må tåle, å bli angrepet for utseendet sitt hvis de er «tette i pappen». Sier de teite ting holder det lenge å angripe dem for det.

  • Tenker som Pernille Nylehn. For meg forsvinner budskapet i hersketeknikk og det begynner med «lille damen» i første setning. Men ser jeg bort fra det er jeg veldig enig med deg. Og jeg er så taknemmelig for de kreative, flotte menneskene som har en driv som gjør at de trosser karrige kår for å satse på kunsten sin til beste for hele samfunnet.

   • Men kjære vene da 😀 Kan dere ikke lese dere forbi dette? og «hersketeknikk» er visst det nye ordet når man trykker litt hardt på tuben for tiden. Jeg skrev det slik med vilje fordi damen viser nedlatende forakt og hersketeknikk for oss kunstnere! Så en in her face tilbake.

  • Ser vel ikke helt bort fra at når du bruker hersketeknikker som lille Julia gjør, så må du tåle å få dem slengt tilbake i trynet gitt..

   • Det ender opp med indignasjon over «hersketeknikker» selv når de er enige med deg :p

    Verden er et magisk sted fullt av mennesker som bare venter på å bli indignert/fornærmet. Men det/de er ikke noe å bry seg med.

    Liker poenget ditt kjempegodt, Sven. Jeg tror ikke de som kritiserer kunst og kultur er helt klar over hvor mye de egentlig bruker det. Kino er bare ett eksempel.

    Vi kan nok alltids droppe alt som ikke gir profitt her i landet. Men jeg er ikke så sikker på at de som klager og syter hadde likt samfunnet man da endte opp med.

   • Så hvis noen spytter på meg er det rimelig at jeg spytter tilbake, selv om jeg egentlig synes spytting er motbydelig? Du får unnskylde, men dette er barnehagelogikk.

 7. Takk for en fantastisk tekst – poengtert , informativ og spekket med nødvendig satire. Dette er noe mange av oss i kunstnerfagene føler på hver gang de forutsigbare angrepene kommer. takk. Teksten må spres i alle sosiale medier. Selv skal jeg også printe den ut og ramme den inn. Og se se på den når jeg er i ferd med å miste motet.

 8. Sven, dette er så treffende at jeg både ler og blir forbanna (på Julia og hennes likesinnede, selvsagt). Denne kan jeg leve på lenge, Utrolig bra, og så pedagogisk at den bør bli pensumlitteratur i all utdanning. 🙂

  • Ja, Steve Jobs er død, men «han sitter et sted» er en metafor kjære deg.Evt himmelen eller iCloud. Jeg var i New York når han døde. Vet det godt 😀 dere asså

 9. Jaja.. Min far har i alle år sagt at om man ikke kan leve av det man driver med, så er det en hobby. Og jeg er hjertens enig. Hvem som helst kan kalle seg kunstner og mene at staten og skattebetalerne skal subsidiere hobbyen. Å sette seg selv på en pidestall og så harselere over denne politikeren er enkelt og det er tydelig at forfatteren ikke er skåren for ord og svulstige vendinger. Å kalle Steve Jobs for kunstner og holde det til inntekt for kunstnerstipend er mildt sagt å tøye strikken til bristepunktet. All ære til de kunstnerne som driver på i det stille og prøver å komme seg opp og frem her i verden. Det står respekt av innsatsen deres, men nok en gang, kan du ikke leve av det, så få deg en jobb og driv med kunsten på fritiden i stedet for å mene at ditt bidrag er så viktig at det fordrer stipender og statsstøtte. Det gjør nemlig jeg!!

  • Ja det er slik «regelen» er. Kan man ikke leve av det man gjør, så er det en hobby. Men er det ingen verdi i det når det er en hobby??

   Hva med alle de grunderne og kustnerne som skaper gode følelser i andre mennsker med sine kunstverk, sine motiverende ord, sine flotte ideer? Som gir mennesker så gode følelser i seg selv at livet blir bedre å leve og lysten på deltagelse i arbeidslivet kommer tilbake. Det er ikke min jobb som får penger, når mine kunder går vekk fra sykemelding og tilbake i arbeidslivet. Jeg taper jo penger når kundene mine får det de trenger via meg, og kommer seg videre. Staten får skattepenger fordi kundene blir yrkesaktive, jeg mister penger. Hvorfor kan ikke jeg få en andel av de skattepengene staten får, når jeg tross alt er årsaken til at de får de? Hvorfor blir ikke det jeg gjør sett på som verdiskapende når det er nettopp det, det er? Ikke bare i økonomisk verdi, men også i menneskelig verdi.

   Når man tusler gjennom Stavangers gater en trist vinterdag, kanskje litt smådeppa eller sur og lei, så stopper man opp og nyter kunstverkene som er plassert her og der. Små ord, store ord, små bilder, store bilder. Man smiler og glemmer kanskje litt av det vonde man tenkte på. Man føler seg kanskje litt bedre og blir motivert til å ikke holde senga dagen etter likevell.

   Det å skape gode følelser i andre mennesker burde ikke kunne måles i kroner og øre, men det gjør det. Gir det ikke kunstneren penger er det ingen verdi i det. Men jeg lurer på om menneskene som får en god følelse er enig i dette!

   • Hva med alle de grunderne og kustnerne som skaper gode følelser i andre mennsker med sine kunstverk, sine motiverende ord, sine flotte ideer?

    Ja hva med dem? Så lenge de ikke krever å få et sugerør ned i statskassa så er det greit. Det er ikke de som klarer seg selv som Julia har problemer med.

  • Tredreieren: «Hvem som helst kan kalle seg kunstner og mene at staten og skattebetalerne skal subsidiere hobbyen.» Det stemmer. Men, det er altså ikke hvem som helst som får stipend selvom de kaller seg kunstner. Brännström insinuerer på en måte at de som har slike stipend i dag ikke fortjener det. Det er ikke slik at noen får sånne stipend helt plutselig bare fordi de har så innmari lyst. At staten/samfunnet ønsker å betale for å få mer av noe du driver med er jo nettopp en måte å leve av det på… Andre får penger av staten for å være politikere f.eks. – fordi samfunnet synes det er verdifullt at flinke folk som har politikk som hobby faktisk kan leve av det så samfunnet kan nyte godt av deres evner. Eller folk som jobber som konsulenter for det offentlige. Det er samme mekanisme selvom «varen» er veldig forskjellig. I videoen som ligger lengre opp sier Brännström at politikk er hennes hobby og at hun ikke er god nok til å få betalt for det. Sånn er det for mange som vil drive med kunst og kultur også. Og sport. De bruker masse tid på å bli så gode at hobbyen deres også kan være et levebrød men får det aldri til. Sånn vil det alltid være. Ingen er interessert i at mange dårlige kunstnere skal få masse penger fra staten. Derfor har man forsøkt å lage ordninger som prøver å vurdere kvalitet og viktighet for å forstå hvem som burde få stipend eller støtte. Selvfølgelig er det stadig folk som får sånt som ikke lever opp til forventningene. Men, sånn er det. Hit and miss. Som med en rekke sånne innovasjonsfond som støtter grundere i å starte en bedrift. Noen ganger støtter de riktig prosjekt som blir suksess og noen ganger feil prosjekt som går konkurs. Men, man vurderer at det er verdt det for å få frem tilstrekkelig med bra saker.

   Å argumentere for at noe er en hobby for deg, kan vanskelig være et argument for at det bør være det for andre også så langt jeg kan se.

   Jeg har en kompis som er regnskapsfører som mener han har hobbyen sin som jobb. Han er dermed uenig med din far, men ellers er jo det tipp topp!

   • «Jeg har en kompis som er regnskapsfører som mener han har hobbyen sin som jobb.»
    Logikk er kanskje ikke din sterke side: Tredreieren skrev: «Min far har i alle år sagt at om man ikke kan leve av det man driver med, så er det en hobby. »

    Man kan ikke bruke utsagnet til å hevde: » Kan du leve av hobbyen din, så er det ikke en hobby», som du later til å tro.

    Det er altså en forskjell om kan leve av en ting; kan man leve av hobbyen sin , OK, da kan ma n kalle det hobby , levevei eller arbeid.
    Kan man ikke leve av en ting, så er det en hobby, og ikke en levevei eller arbeid.

    Men det er nå engang slik, folk som inbiller seg at de kunstnere, eller som tror det er noe «fint» med å være positiv til kunst som ikke tiltaler nok til å være salgbart, de er ikke så intelligente, selv om de tydeligvis tror det.

   • Kunstner er vel en ubeskyttet tittel enn så lenge, men for å få statsstipend og andre stipend er det som oftest formelle krav som utdanning fra kunsthøgskole (høgskole der det faktisk utdannes kunstnere, tenk for noe sløseri!) eller tilsvarende yrkeserfaring, samt CV og arbeidsprøver for å vise at man er verdig. Det er jo ikke sånn at politikerne sitter i stortingssalen og leser opp en liste med kunstnere og bare tilfeldig utdeler stipender til de som har et kult navn.

   • Tor, det finnes utdanninger for slikt. Hørt om NISS, Titan, KHIO, den norske balletthøyskole, HINT, filmhøyskolen i Lillehammer etc. ?

   • Det har jeg! Det er veldig fine skoler som utdanner utmerkede kunstnere. Poenget er at en lærer som uten utdanning, erfaring eller seriøsitet kan kalle seg kunstner på lik linje Sissel Kyrkjebø, selv om resultatet er litt annerledes. Poenget med forslaget var at hvis ‘kunstner’ blir en beskyttet tittel, så vil kanskje folk innse at de som får stipend med staten virkelig kan det de driver med og har lyst til å gjøre noe bra for sine medmennesker.

 10. Til dere som mener jeg driver hersketeknikk når jeg gjør et nummer av Julias utseende. Jeg gjorde det med vilje, slik hun gjør det samme med oss, altså hersketeknikker! Se Youtube-snutten lenger opp. Dama er tett i pappen! Selv om jeg som feminst ikke bør gjøre slikt. Fy meg!

  • Satire er en hersketeknikk – men satiren skal alltid sparke oppover, så da må det da være greit. Forøvrig så er «lille damen» nøyaktig det akkurat denne utgaven av frøken Julia er og på stammespråket som som regel blir brukt av hennes likesinnede heter det da å «si det som det er», i motsetning til å være såkalt «politisk korrekt». Å si det som det er, er et sterkt bejublet ideale der i gården. Mye viktigere enn høflighet. Ellers så er det også ofte en hersketeknikk å påpeke hersketeknikker.

 11. For meg er det ikke noe nytt å være forbanna på Julias likesinnede. I likhet med Svein Tore ler jeg også gjerne av dem. For et par år siden brukte Frp Ole Ivars som sannhetsvitner for at det gikk an å leve av kultur uten å få statsstøtte! Ergo skulle det være unødvendig å støtte kunstnere. (Av og til leser man uttalelser fra Frp som skulle tilsi at minst noen i partiet burde beskyttes mot seg selv)

 12. At et enkelt parti ikke kan evne å forstå at kreativitet er en verdiskaping Norge er avhengig av når oljen er borte er ikke bare nesten, men er faktisk for dumt. Og dessuten vitner tanken ”bort med kunstnere om de ikke kan leve av det” om en enorm historieløshet da ideen om demokratiet faktisk ble født på den greske antikkens teaterscene. Skjønner hun virkelig hva hun går glipp av?

  • Ser du ikke hvor selvmotsigende du er? Nettopp, Norge er avhengig av verdiskapning. Kunstnere som lever på staten er ikke verdiskapning. Frisøren/hårkunstneren som fikset Julias hår, derimot, tjener sine egne penger uten å måtte grafse til seg fra statskassen.

   Hvem sier noe om at kunstnere som ikke kan leve av kunsten sin skal bort? Ingen. Driv gjerne på med kunst du ikke kan leve på, du. Det blir på hobbybasis, men det er fortsatt ingen som nekter deg å gjøre det.

  • Men hei du. Den greske antikkens teaterscene ble ikke sponset av staten. Og da falt argumentet ditt ned som et korthus.

 13. Underholdende lesing og meget god kunstverk av Sven. Håper at mange få med seg dette som gi rom til mye ettertanke og kanskje noe mer utfyllende informasjon om kunstnerverden om hva dette er og hva dette bidra til alle sine liv. Takk Sven! Jeg er både kunstner og hardt arbeidende person(i privat sektor i tillegg til eget enmannsforetak som kunstner) som blir både lei og forbanna når jeg høre slik argumentasjonen fra politiker som skal jobbe for folk flest ( unntatt kunstnere?) og som skal bidra at dette lande blir en enda bedre plass å leve. 🙂 Ciao!!!!!!

 14. Lurer på om det kan være mangel på kunstfagundervisning i skolen som gir seg sånne utslag. Eller undervisning av slett kvalitet, les lærere uten kunstfagkompetanse. Det er noe med å la seg koble på….

 15. Hva er dette slags sprøyt om hersketeknikker? Det refereres til hår, airbrush og klær fordi det ligger KUNST bak dette og for å gjøre et poeng av hvor mye KUNST det er rundt oss; at vi bruker KUNST direkte og inndirekte selv, også FpU-jenta.

 16. Jeg vet ikke hvor gammel Julia er eller hvor gamle de som har skrevet her er, jeg er bare glad for at det ikke var FB og nett da jeg var like gammel som henne- og at ikke alt ble delt før jeg fikk tenkt meg om noen ganger. Ikke sikkert det hadde hjulpet i dette tilfelle, og hun står faktisk på en talerstol, men nettet er skummelt «drepende» også for de man ikke er enige med.. De fleste av oss har blitt klokere med årene..

 17. Flott innlegg, Sven Henriksen! Jeg vil for øvrig komme med et tips:
  Få en muslim til å repetere en av Julias taler, så skal dere se hva som skjer. Da er det ikke måte på hvor viktig det er å bevare norsk kultur og verne om norske kunstnere, så dette er nok den enkleste måten å få FrP til å skifte mening. Faktaorientert er de jo ikke…

  • Det er vel heller du som ikke er faktaorientert. Hvorfor i alle dager skulle Frp skifte mening hvis en muslim sier at «kunstnere» ikke bør kunne snylte på staten? Det er heller ikke dette debatten om å bevare norsk kultur handler om.

   Men la ikke fakta komme i veien for fordommene dine.

 18. Enig i budskapet ditt, men vær så grei, ikke skriv «denne lille damen» og «kjære Julia» – det er ikke nødvendig å bruke hersketeknikker for å få fram budskapet her.

  • Godt sagt. Jeg er også enig, men jeg merker at jeg blir frustrert over disse teknikkene. Jeg blir ofte utsatt for dem selv, og det er ikke akseptabel oppførsel i et ellers fantastisk innlegg.

   • Hvorfor er det ingen av dere som tar Julia for hennes hersketeknikk? Sjekk hav hun skriver og sier! Eller er det en egel regel for unge kvinner, at de skal få si hva de vil uten å få det slengt tilbake?

   • Hvilken hersketeknikk er det du tenker på da, svenhenriksen? Og rettferdiggjør det uansett at du bruker hersketeknikker?

 19. Kjære Sven: Om du skulle bli lei av kunstnertilværelsen, ser jeg for meg en lysende fremtid som oppdrager for disse wannabe politikerne. You mad my day!

 20. Bloggeren begår en viktig feil: Han tyr til stråmenn og avsporinger.

  Eksempel:

  Det er stylet av et menneske som kaller seg frisør eller hårkunstner om du vil.

  Nettopp! Og denne hårkunstneren klarer å tjene sine egne penger uten å ta for seg fra statskassa. Det er jo hele poenget. Det er det Julia vil!

  Her ser du altså at du allerede fra første stund er på bærtur.

   • Kanskje du som er så smart og opplyst og sikkert SV-velger forklare hva som er så dumt med deg jeg skriver? Det er liksom litt vanskelig å svare på et innlegg som ditt, som er såpass innholdsløst. Lærer dere kanskje ikke å skrive relevante svar på SV-samlinger?

    Og nei, jeg stemmer ikke Frp. Ikke liker jeg klimapolitikken deres, og ikke at de ønsker å diskriminere homofile, for å nevne to eksempler.

 21. Ja, du hadde vist et behov for å syte og klage likevel.
  Dersom kunstneryrket ditt ikke gir deg til livets brød. Hvorfor ikke erkjenne at dette ikke ligger for deg? Det er kanskje ikke noe marked for det du driver med?

  • Så Roy, hvis man ikke tjener til livets brød med det man holder på med som kunstner så er man ikke god nok? Det handler ikke om at man ikke er blitt oppdaget enda? Eller at man har fått utviklet kunsten sin?

   • Hva er «god nok»? Hvis jeg blir forbasket god til å stable doruller, betyr det at jeg er et misforstått geni siden ingen vil betale meg for det?

    Det er sikkert mange der ute som er dyktige og ikke er oppdaget enda. Men da får de bare jobbe enda hardere, akkurat som alle andre. De kan ikke forvente å få hobbyen sin betalt av staten.

 22. AMEN!!! Du får det sagt, og ære være deg for det. Hilsen en frisør fra zikk zaks, som utøver hårKUNST hver dag!!;)

  • Da tjener du egne penger uten å måtte stikke et sugerør i statskassa? Det er jo ikke slike som deg Julia snakker om. Hun snakker om «kunstnere» som er avhengig av sugerør i statskassa og som ikke klarer å skape verdier selv.

 23. Hva om vi hadde levt i et samfunn der alle skrev dikt til hverandre da? Alle hadde jo vært sysselsatt, men hadde det skapt noen verdier? Hva om alle klipte håret til hverandre? Alle hadde jo hatt nok å gjøre, men hvor skulle pengene komme fra?

 24. Det frister å takke Gud for dette innlegget, men det er vel heller på sin plass å takke deg, Sven! I natt skal jeg sove ekstra søtt.

 25. Dette var noe tynn suppe, ispedd lite subtil hersketeknikk. Alt for mye å ta tak i, men ett eksempel er illustrerende: TV-serier brukes som eksempel på hva man ikke hadde hatt uten hardtarbeidende kunstnere, men dette lages da ikke av arbeidsløse, kreative sjeler som er avhengige av statsstøtte? TV-serier som er økonomisk bærende blir da neppe rammet av kutt som går mot ikke-kommersiell kunst?

  Ikke at jeg skal være enig i det ene eller det andre, men det blir noe avslørende når Henriksen ikke engang evner å komme opp med et eksempel på hva han forsøker å få frem.

 26. Godt innlegg. Selvfølgelig er vinklingen til Brännström tøvete i debatten om kulturmidler. Men syns ikke fokuset i tilsvaret ditt adresserer det helt heller. At kunst og kultur er en del av dagliglivet, tilogmed Julia sitt, er litt «given», men heller ikke noe godt argument for kunstnerstipend direkte. Det tilbudet (av kulturuttrykk som en del av konsum/media), kommer til å eksistere uansett. Som du selv nevner, til og med mote, som ikke en gang dekkes av kopirettsbeskyttelse, og relativ liten grad av støtte, har et stort tilfang av folk som ønsker å produsere nye uttrykk. Argumentet for kunstnerstipend, og kulturmidler forøvrig, må være å opprettholde håndverket, videreutvikling, miljøer, kunnskap, nisjer og også som en, om enn litt tynt smurt, belønning for hardt arbeid for noe som betalingsviljen aldri har vært å høy at det kan forsvare arbeidsinnsatsen. FrP ved Brännström kunne ha spurt om kunstnerstipendene bidro til bedre kunst, eller vridninger med politiske føringer, og det hadde vært en mer interessant debatt. Men «late kunstnere» er et blindskudd i forhold til kunstnerstipendene og vilkårene de blir utdelt etter.

 27. Kjempebra skrevet! Men bare en liten pekepinn: Steve Jobs lever ikke lenger, så å skrive at han sitter og gnir seg i henda blir litt uopplyst og rart.

 28. Mange av de du ramser opp lager noe andre er villige til å betale for. Men mange såkalte kunstnere føler at å lage noe andre er villige til å betale for er det samme som å selge sjela si. Men de vil likevel at noen skal betale de. Skal man få betalt må man lage et produkt eller en tjeneste noen er villige til å kjøpe. Ellers kan man ikke klage på at man ikke får penger.

   • Hvis han skal lese en gang til, hva er det du mener han ikke har fått med seg? Mener du at det ikke stemmer at f.eks. frisører tjener sine egne penger?

   • Nettopp. De tjener sine egne penger. Trenger ikke søke om støtte fra staten. Det er den type kunstnere Julia ikke snakker om.

    Men hva er det Arne ikke har fått med seg igjen?

   • Men du skjønner, Julia påstår at vi kunstnere er noen late slabbedasker som mener vi har krav på stipend . Det gjør vi ikke. Det finnes litt over 400 slik stipender i Norge i dag. Det er ikke mye. Poenget er at alle som har tatt en utdannelse har hatt studielån, også vi kunstnere, vi ah rbetalt det tilbake. Jeg verken søker eller mottar støtte fra staten! Ser du gjør narr av SV-folk i en annen kommentar? SV er liksom en rød klut, er de det? Og fortell meg rett ut hva dte er som prooserer deg så veldig med dette? Er det det at jeg tok noen kjipe poenger om hvordan Julia ser ut? Eller hva er det? Eller er du bare en kverrulant?

   • Nei, hun snakker om «kunstnere» som er avhengige av et sugerør ned i statskassa. Hun har ingen problemer med kunstnere som klarer seg selv.

    Hva som provoserer meg? Jeg bare påpeker at du lyver om Julias budskap, og prøver å latterliggjøre henne for å slippe å svare på det hun faktisk sier. Det virker som du er uimottakelig for reell informasjon.

 29. Sven, jeg følger med dine innlegg stadig. Herlig å lese ens egne tanker så godt furmulert av en annen! Det hele er så klinkende klar for ‘vi’ som lever for og av kultur. At ‘folk skal velge selv’ hvilken kultur opplevelser de vil ha er en selvmotigelse, for man velger ikke kultur. Blir stadig forbløffet over hvordan FrP forveksler kultur med underholdning. Kultur er noe som skal engasjere deg som menneske. Vi trenger det uforutsigbare for å ha en sjanse for å vekke bare en bitte liten del av våre ubrukte hjerner, for å føle på det ukjente i oss, for vi har alle så mye å gi. FrPs sier ‘MED FRP FÅR DU’. Det er en grotesk eg selv destruerende holdning som bare appellerer til egoet. Vi burde heller spørre oss selv (for å sittere JFK) HVA KAN VI GJØRE FOR VÅRT LAND? Svaret er, selvsagt, gi det kunst og kultur.

  • Akkurat, så folk skal ikke få velge selv. Kultur må presses på dem av en liten gruppe mennesker som vet bedre.

   Og ikke nok med det, men denne lille gruppen skal også bestemme hva som skal engasjere alle andre.

   Hva hindrer deg i å gjøre noe uventet uten sugerør i statskassa?

   • Det er synd at kverulerende Frp sympatisører med dårlig retorikk, ikke mottar stipend fra staten, det hadde dere virkelig fortjent.

   • Det er synd at Roger Kennedy driter seg ut på denne måten, og ikke svarer på det jeg faktisk skriver.

    Jeg stemmer ikke Frp, og ikke ønsker jeg noe stipend fra staten. Jeg tjener mine egne penger, i motsetning til deg og andre med sugerør, Roger.

   • Kverulante paranoia?….Du stemmer garantert FRP…….du er sågar medlem i partiet…..stipend har du fått….du hater alle som ikke er som deg….fortsett med det….sugerøret ditt funker sikkert ennå….fortsett snyltingen din…..latterlig.

   • Hvorfor nekter Roger Kennedy å svare på det jeg skriver? Er det fordi han vet han allerede har tapt?

    Nei, jeg stemmer ikke Frp. De er blant annet på bærtur i miljøsaken, og er for diskriminering av homofile.

    Du stemmer derimot garantert på SV, Roger.

  • Forresten:

   At ‘folk skal velge selv’ hvilken kultur opplevelser de vil ha er en selvmotigelse, for man velger ikke kultur.

   Hun snakker som du selv siterer om å velge kulturopplevelser, noe som i aller høyeste grad er noe man kan velge selv.

   Problemer med å skjønne norsk?

 30. Det blir litt for dumt å si at du ikke klager når du faktisk setter deg ned å skriver en roman i tre bind om hvor mye du misliker Julias argumenter.
  Kunst og kultur er bra, og de som skaper dette er gode. Men jeg ser INGEN grunn til at kunstnere skal få stipend og ingen andre. Dersom dere kunstnere er så innmari produktive og flinke, kan dere vel leve av det dere tjener på kunsten?

 31. Jeg registrerer iallfall at bruk av hersketeknikker i seg sjøl ikke er så farlig; det som er avgjørende for dette ekkokammeret er hvem som bruker dem.
  Hadde noen på høyresida brukt formuleringer som «Du er en søt pike. Kunne sunget i et ten-sing-kor.», så ville det blitt ramaskrik blant dere og Sven sjøl.

 32. Hei, fin kommentar på kulturdebatten dette 🙂
  Men… jeg vil bare få frem at Julia har et lite poeng i det hun sier. Problemet idag, etter min erfaring, er at det finnes folk uten noe spesielt talent som vil bli f.eks. skuespillere. Problemet med dette er at de ikke klarer å tjene nok til å overleve, noe som du derimot gjør. Disse personene havner da i yrker de ikke kunne tenkt seg, eller på trygd. Jeg er selv en kulturelsker og fordøyer så mye kultur jeg bare kan, men skulle ønske at det kanskje var visse krav som gjorde at kun de med talent slapp gjennom til utdanning og eventuelt stipend.

  De unge håpefulle som ikke oppnår det de håpet, ofte fordi de ikke har nok engasjement eller talent innenfor det de vil drive med, ender opp som en belastning for staten, og må enten ta en utdannelse til som også er en belastning på staten. Det hadde vært mye bedre om disse utdannet seg direkte til f.eks. sykepleiere som Norge trenger sårt.

  Så andre inntakskrav på utdanninger innen kultur er noe jeg er sterkt for, mener filmskolen på Lillehammer har dette (levere port folie etc.)? Om skolene selv drev med inntakskrav ville dette kanskje gjort søknadsprosessen om stipend etter endt utdanning lettere også. Jeg tror også det ville vært en fordel å senket kapasiteten på kulturutdanningen i Norge, siden en del faller utenfor etter endt utdanning, tyder jo dette på for høy kapasitet. Færre plasser vil da føre til et hevet nivå på de kulturelt utdannede og vil nærmest sikre dem gode muligheter for jobb.

  Selv er jeg ingeniør, men driver med blant annet spillutvikling på fritiden, og om jeg en dag skulle slå virkelig igjennom med et spill vil jeg ha muligheten til å satse på dette, helt uten stipend.

  Håper du tar deg tid til å lese innlegget, hadde vært interessant å høre synspunktet om mine meninger av en som kjenner bransjen bedre =)

 33. Bra fra Sven Henriksen! Hilsen meg som har kunstutdanning men ikke guts nok til å orke mer av de magre tidene som følger med å leve av det. En «kultur» uten kunst, kunstuttrykk og kunstnere – det er ingenting.

  • Det er da mange som klarer å leve av kunst uten å ha sugerør i statskassa. Det påpekes selv i blogginnlegget du kommenterer på!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s