HALLO! VI SITTER HER OG SER PÅ!

 

Photo: BBC
Photo: BBC

I Skandinavia er det veldig «moderne» for skuespillere å være så «naturlig» som mulig. Noen er så naturlige at det er nesten umulig å høre hva de sier. Det er høyst irriterende. Teater, film og tv er det mest «unaturlige» som finnes. Vi vet alle at det er skuespillere «som later som» om de er noen andre enn seg selv. Men om du er god til det så funker det veldig bra.

Vi tror på karakteren, vi kjøper det som sies, om vi hører det.

Noen ganger når jeg sitter på teater får jeg lyst til å reise meg opp å rope: «Hallo, vi sitter her nede, får vi lov å være med på dette!!?» For ok, naturlig, jeg skjønner den, men å stå på en scene der de som sitter bakerst er tretti meter unna er ikke en naturlig setting, du må gå opp i format for å bli hørt. Jeg vet at de fleste av oss er redde for å bli litt sånn «Nationaaaltheatret» når vi snakker, det er gammeldags, kalles overspill osv. Men det er noe som heter diksjon, og om du er nøye med å si det du skal si på en tydelig måte trenger du ikke å skrike.

Hvorfor får UK til dette?

I serien Downton Abbey får du med den den minste lille nyanse i en replikk, klart og tydelig, mens i f.eks «Broen» og til tider i «Mammon» mumles det, og endinger i de fleste replikker «droppes» inn i utydelighet og ullen lyd. Nå er visst ikke dette skuespillernes feil, det er lydfolka. Ok? Men jeg har hørt replikker levert på en så dårlig måte at selv ikke den beste lydmann i verden kunne redde dem i både norske, svenske og danske serier.

Jeg sier av og til til yngre kolleger: Du må løfte stemmen når du står med ryggen til publikum. De får ikke med seg hva du sier. Hæ? Hæ? sier de ofte. Og det er ikke noen norske ord som heter «lutefis» eller «statisti..», det heter lutefisk og statistikk.

Noen ganger har jeg kranglet med regissører og lydfolk om diksjon. Da sier de ofte: Men vi forstår det som sies!» Ja, sier jeg, men dere kan manus, dere vet hva som står i det, men det gjør ikke de som ser dette for første gang.

Jeg elsker gamle skuespillere som har stått på en scene et helt liv, de gamle revene som diksjonerer med en presis eleganse uten at det blir for mye. Det er en nytelse å se Maggie Smith som lar de perfide replikkene gli ut av munnviken som små kronjuveler, ikke for mye, ikke for lite. Men jeg har også sett gamle rever bli offer for innovativ regi, f. eks ganske nylig på Old Vic i London der regi hadde funnet ut alle skulle mumle i skjegget. Selv Vanessa Redgrave snakket så lavt at jeg ikke hørte et kvidder av hva hun sa. Da hjelper det lite at verdens beste filmskuespiller Kevin Spacey har regien!

Vel, vi vil alle være så naturlig som mulig. Vi vil ikke drive med overspill eller stå å skrike til publikum, være svulstige og manierte, men det finnes en grense for hva en teatersal kan hjelpe deg med om du står og mumler. Men wtf, jeg er bare en gretten gubben, så hat meg gjerne for dette 🙂

3 kommentarer om “HALLO! VI SITTER HER OG SER PÅ!

  1. Du har så rett, så rett, Sven. Du bruker Mammon som eksempel, er enig i det. Mye uforstålig mumling. Jeg ser frem til serien kommer i tekstet versjon, da blir de mulig å oppfatte det som blir sagt. Ulempen er jo at tekstingen tar mye av oppmerksomheten bort fra bildet.

  2. Jeg hater deg ikke for dette. Jeg elsker deg for dette og er så hjertens enig. AMEN, sier jeg bare. Og ikke Ame… Vel talt! Og takk for bloggen forleden om «ikke en dråpe alkohol…» Jeg kjente meg igjen i alt! La folk supe som de vil. Det bryr jeg meg ikke om. Men det er urettferdig at jeg må stå skolerett og forklare hvorfor jeg velger ikke drikke – HVER GANG. Det skulle tatt seg ut om jeg spurte: Jøss! Drikker du? Hvorfor det? Er du redd kanskje? Eller alkoholiker? Nei, da skulle det blitt månelyst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s