ET FRITT MENNESKE?

IMG_0055

Vi er alle farget, fanget og rammet inn av den flokken vi velger å holde oss tett til.

Og alle flokker har sine koder, meninger og rammer for hva som er akseptert. Det skal mot til å bryte med det. Forleden var jeg i et selskap der en kvinne snakket litt utenfor manuskriptet som gjelder for slike sammenkomster. Noen sukket: Å, hun skal alltid være så spesiell! Men jeg så en uro ved bordet, noen hadde gått over en grense og rokket vet det «vi alle er enige om» i vår lille krets. – «Jeg liker ikke muslimer!» sa kvinnen. Vi sier ikke slikt i vår krets av opplyste og dannede mennesker. Vi forholder oss saklig og dannet til det meste. Nei, nå skal vi ha det hyggelig dere, og du Berit bør vel kanskje ta en kopp kaffe! sa verten. Og så gikk vi inn i en nyansert debatt om reservasjonsretten mot abort.

Svært mange av oss orker ikke å forholde oss til alle de abrupte ytringene på nettet. Og kommentarfelt i avisene, nei vet du hva, den gørra leser vi ikke!  Jeg liker ikke muslimer, er jo en ganske fjollete ting å si, for ingen av oss kjenner vel alle muslimer. Jeg kan heller ikke reise meg opp ved bordet å si: Jeg liker ikke Høyre-folk! og forvente å bli tatt seriøst. Men jeg liker ikke alle muslimer jeg har møtt, på samme måte som jeg ikke fikser mange av de Høyre-folkene jeg har hatt med å gjøre. Jeg har også møtt en del store klyser på venstre side av midtstreken i norsk politikk bare så det er sagt. Men nå mener jeg at man først er individ, så er man alt det andre som kjønn, legning, politisk farge og religiøst ståsted.

Debatt på nett, Facebook og Twitter, blogger og andre ting blir ofte forstyrret av dårlig lytte og leseevne, og at de fleste av oss er forutinntatte. Vi har ofte bestemt oss på forhånd om at vi selv besitter sannheten og alle andre er idioter, og da kan det lett gå i ball. Sannheten er mer nyansert enn som så, og den ligger alltid et sted på midten. Men folk er veldig hårsåre når det kommer til det å ytre seg. Jeg kan jo ikke si en eneste negativ ting om våre nye landsmenn før man får kastet «rasist» og det som verre er etter meg! piper mange. Derfor holder jeg kjeft når man skal knebles på den måten! Hørt den før? Og slik knebler vettuge mennesker seg selv og går inn i tausheten fordi de kanskje ikke er så flinke til å ordlegge seg, eller våger å være stayere i en vanskelig debattflora. Det er synd.

Jeg får mye pepper for ting jeg skriver. Mange mener jeg generaliserer, og det gjør jeg sikkert ganske ofte. Og på grunn av at jeg skriver det jeg gjør har folk flest plassert meg på venstresiden i norsk politikk, noe som er feil. Jeg kan åpent fortelle at jeg ved siste valg stemte på MDG som verken er på høyre eller venstre side. Så vet dere det. Men det betyr ikke at jeg ikke kan være uenig med begge sider, og også mitt eget parti. For jeg er først menneske, så er jeg alt det andre. Både venstre og høyre i norsk poltikk og i politikk ellers har en stor porsjon selvhøytidelighet over seg, og ynder å skape fiendebilder.

Jeg tro vi hadde vunnet mye på å være litt mer storsinnede overfor hverandre, og gi hverandre rett der vi har rett. Men som en venn av meg i Høyre sa i går: «I politikk handler det ofte om å snakke varmt om ting du er i mot, samt å holde et glatt ansikt i alle situasjoner!» Jeg kjente at den var en real turn off. Men sa hun: «Du kommer sikkert til å stå på en liste selv ved neste valg!» Over my dead body! Da spiller jeg heller i dårlige teaterstykker i fire år.

En kommentar om “ET FRITT MENNESKE?

  1. Hipp hurra for det menneskesynet: Vi er individer først, deretter.. osv. Jeg kan ikke si meg mer enig. Dog, så enkelt sagt, så vanskelig gjort.
    Å si at man «ikke liker muslimer» eller i motsatt fall, at man «overhodet ikke har noe imot muslimer» er begge generaliseringer på sitt vis.
    Noen ganger er jeg fristet til å si at det ikke kan finnes noen sannhet, bare nyanser. Sannheten består av den summen av virkeligheten vi skaper for oss selv.

    Du fikk tankene på kjør hos meg, så det må vel bety at det var et velformet innlegg. Lykke til videre med debatteringen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s