HVORFOR SÅ STILLE, LILLE PERSILLE?

1239220_626171227403223_75237776_o

Høsten 2013 fikk vi en borgerlig mindretallsregjering. Det første vi i kulturlivet fikk vite var at «nå må vi slutte å sutre, kunne vi ikke leve av det vi driver med måtte vi finne oss noe mer bærekraftig.» Vel, det ble ikke sagt i så harde ordelag, men det var det som var undertekst og mening da Kulturdepartementet bl. a sa at kulturlivet burde hente mer private penger fra næringslivet. Samtidig kom det også noe om at «kunsten måtte settes fri fra det klamme grepet som venstresiden hadde holdt den i alt for lenge.» For mange mente seg å vite at norsk kunstliv var detaljstyrt og kneblet av AP/SV og SP. Ja, det var til og med Jens&Co som dikterte hva som skulle stå i VG og Dagbladet neste dag. Jeg tror minsanten ikke engang Aftenposten fikk lov å skirve hva den selv ville? Nå skulle altså kunsten settes fri, og de store pengene skulle hentes fra andre steder. Men ingen grunn til å engste seg, den blå regjeringen ville legge fram det beste kulturbudsjettet noensinne. Akk, kan det være så vanskelig å være litt mer presis og tydelig?

Og som alltid, når noe eller noen kommer under den statlige lupen passer alle på hva de sier eller ikke sier.

Og de fleste tenker: Nå er det sikkert smartest å sitte musestille i båten til alt blåser over. Ja, folk som tidligere hadde skrevet «Føkk Siv Jensen!» ble plutselig tause. Ja, jeg skjønner det godt. Ivrige sjeler som driver en fri scenekunstgruppe eller et dansekompani kan falle i unåde om de skriver slikt. Derfor gjør man det man tror er best, man holder kjeft. Man vet jo aldri hva kulturministeren kan få med seg mens hun sitter i en taxi på vei fra Gardermoen etter å ha huiet på våre norske helter i Sotsji? Og kanskje hun kommer til å begynne å ringe rundt, forhøre seg om hva som skjer? Skal vi se litt nærmere på den bevilgningen vi hadde tenkt å gi til kompani X eller Y dere? Ja, det gjør vi, for dette er trakassering og det som verre er. Vi støtter hverandre i denne regjeringsplattformen gjør vi ikke? Hø hø, det gjør vi. Føkk alle utro tjenere som sager av den greinen de sitter på!

Nei, kunsten som skulle settes fri er ikke blitt mer fri med en blå regjering.

Om jeg skal være litt paranoid (noe som for tiden er så moderne i kommentarfelt og debatter), så kunne jeg si at kunsten blir overvåket. Men det ville selvfølgelig være å overdrive. For alt er jo så fint, og kulturminsisteren var jo så hyggelige når hun besøkte teateret i forrige uke! Se her på disse fine bildene, og vi hadde en lang givende samtale.

Så vi tier stille om den dumme telefonen, det var sikkert ikke slik ment, hun sa det jo selv på Dagsnytt 18 i går kveld. Og fine ord om at kunsten skulle provosere og sette dagsorden må vike i redsel for tap av goodwill og pengeoverføringer. Tar jeg feil?

Men alle vi som driver med kunst vet jo hvor viktig det er å holde seg inne med de som sponser oss. Vi kan ikke si «Føkk Coca Cola!!» om vi har fått noen hundre tusen kroner av dem, eller «Statoil stinker» om vi har fått en million i stipend fra dem. Det er en del av dealen, det sier seg selv. Så dum er man da ikke rett før lansering av det du har drømt om et helt liv? Men folkevalgte politikere må vi da ikke mene å skrive hva vi vil om? Ikke det nei..

Så hvorfor så stille, lille persille? Kom ut kom fram!

Eller var det bare penger vi gikk for og ikke et ønske om å åpne for undring og ny erkjennelse. Eller var det kanskje bare makt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s